search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:58
MENU CLOSE

Ένα πείραμα για την μπάλα του Μουντιάλ

06.06.2014 12:14
Ένα πείραμα για την μπάλα του Μουντιάλ  - Media

Οι παίκτες του Μουντιάλ, είναι ικανοί να ρίξουν κλωτσιές που θα απογειώσουν τη μπάλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη φυσική της επίσημης μπάλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι παίκτες του Μουντιάλ, είναι ικανοί να ρίξουν κλωτσιές που θα απογειώσουν τη μπάλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη φυσική της επίσημης μπάλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
 
Οι συμβατικές ποδοσφαίρου είναι κατασκευασμένες από 32 πεντάγωνα ή εξάγωνα πάνελ, αλλά η επίσημη μπάλα του Μουντιάλ είναι ένα μοντέλο που ονομάζεται Brazuca και είναι σχεδιασμένη από την Adidas.
 
Η Brazuca έχει μόνο έξι πάνελ, ένα σχέδιο που της δίνει καλύτερη σταθερότητα σε σχέση με άλλες μπάλες στην αγορά , σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports .
 
Οι παραδοσιακές μπάλες ποδοσφαίρου με ραφές που θυμίζουν κηρήθρες, είναι το είδωλο της παραδοσιακής ποδοσφαιρικής μπάλας. Παρ' όλα αυτά , οι κατασκευαστές έχουν παίξει με το σχεδιασμό τους τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα, η Adidas Teamgeist II είχε 14 πάνελ και χρησιμοποιήθηκε στο Euro Cup 2008. Η Jabulani έχει μόνο οκτώ πάνελ και επικρίθηκε από τους παίκτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 που έλεγαν ότι η «πτήση» της ήταν απρόβλεπτη.
 
Φέτος, η μπάλα σταρ του Μουντιάλ, είναι η Brazuca, που έχει σχεδιαστεί με στόχο τη σταθερότητα.
 
Οι Σουνγκτσάν Χονγκ και Τακέσι Ασάι από το Πανεπιστήμιο της Τσουμπούκα στην Ιαπωνία έκαναν δοκιμές σε σήραγγα αεροδυναμικής χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ που κλωτσούσε μπάλες, για να αναλύσουν τη φυσική πέντε διαφορετικών τύπων ποδοσφαιρικής μπάλας.
 
Ανέλυσαν τη Brazuca, την Teamgeist II την Jabulani και μία συμβατική μπάλα 32 πάνελ, ενώ ανέλυσαν επίσης και την Cafusa των 32 πάνελ της Αdidas , η οποία χρησιμοποιείται σε πολλούς επαγγελματικούς αγώνες και έχει μια ελαφρώς διαφορετική διάταξη των πάνελ από μια παραδοσιακή μπάλα 32 πάνελ.
 
Οι δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα έδειξαν διαφορετικά επίπεδα αντίστασης και οι ερευνητές εξέτασαν κάθε μπάλα με ένα ρομπότ προγραμματισμένο να κλωτσάει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάθε φορά. Το kickbot έστελνε την μπάλα στα 25 μέτρα και οι ερευνητές μετρούσαν την κίνηση της.
 
Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές η μπάλα Brazuca ήταν η πιο συνεπής στην «πτήση» της, ενώ δεύτερη ερχόταν η συμβατική των 32 πάνελ. Επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των προηγούμενων παικτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Jabulani ήταν η πιο ασταθής μπάλα που δοκιμάστηκε, ενώ η Cafusa και η Teamgeist II ήταν επίσης απρόβλεπτες.
 
Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι η Cafusa τείνει να ταλαντεύεται οριζόντια κατά την πτήση, ενώ η Jabulani ταλαντεύεται κάθετα.
 
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό νέας ποδοσφαιρικής μπάλας, καθώς και να ενημερώνουν τους προπονητές σχετικά με το πώς να διδάξουν τους παίκτες να κλωτσάνε. Παρ 'όλα αυτά, επισημαίνουν ότι υπάρχουν και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως τα υλικά κατασκευής, η τραχύτητα της επιφάνειας της, η συμμετρία και η κόλλα της μπάλας που επηρρεάζουν την πτήση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:56