search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:39
MENU CLOSE

Ο Ανδρέας πάει για… αναστενάρης

14.06.2014 21:00
oldphotosloverdos_mpasket1402651486.jpg

Καυτές… πατάτες έχει να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος καλείται να ξεκινήσει άμεσα το έργο του. Το πρώτο ζήτημα που φαίνεται πως απειλεί τη σταθερότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα…

Καυτές… πατάτες έχει να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος καλείται να ξεκινήσει άμεσα το έργο του. Το πρώτο ζήτημα που φαίνεται πως απειλεί τη σταθερότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι αυτό των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι ύστερα από οκτώ μήνες διαθεσιμότητας απειλούνται με απόλυση.

Μπορεί ο τέως υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος να έκανε ξεκάθαρη πρόταση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη με δύο επιστολές του με τις οποίες ζητούσε να εκδοθεί πρόσκληση με 883 θέσεις για επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων στα ίδια ιδρύματα που υπηρετούσαν και 102 σε άλλα πανεπιστήμια ή ΤΕΙ που έχουν ανάγκες, ωστόσο χθες το απόγευμα διαρροές από το υπουργείο ανέφεραν πως η πρόσκληση του Μητσοτάκη θα αφορούσε μόνο 500 άτομα. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 536 απολύσεις υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύθηκε να «τελειώσει» το θέμα μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως θα προτείνει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κινητικότητα για όλους τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Είναι σαφές πως ο νέος υπουργός κινείται σε αυτήν τη λογική, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι βρίσκονται στις… απεργιακές επάλξεις, με τον κίνδυνο να χαθούν τα εξάμηνα των φοιτητών. Ωστόσο, «αγκάθι» συνιστά ο στόχος της τρόικας – μέσω Μητσοτάκη – για 15.000 απολύσεις.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν τους τελευταίους οκτώ μήνες από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δράσεων στα πανεπιστήμια, δηλαδή τη σύνταξη των οργανισμών τους ύστερα από 30 χρόνια, οδήγησε εκ των πραγμάτων οκτώ μήνες μετά τη διαθεσιμότητα του Σεπτεμβρίου τα οκτώ ιδρύματα να έχουν λιγότερους διοικητικούς υπαλλήλους από όσους το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης τον Σεπτέμβριο τους είπε ότι μπορεί να έχουν.

Το αδιέξοδο

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται δίκαιη και ορθολογική, ακόμη και μνημονιακά… σύμφωνη, όπως μας λένε έγκυρες πηγές, η επανατοποθέτηση 880 διοικητικών υπαλλήλων και ο περιορισμός των απολύσεων σε 200 ανθρώπους. Ωστόσο, ο νέος υπουργός φαίνεται πως αλλάζει λίγο…ρότα καθώς επιζητεί μαζική λύση για όλους. Οι οργανισμοί, άλλωστε, που συνέταξαν τα πανεπιστήμια, οδήγησαν σε… αδιέξοδο τον Μητσοτάκη, ο οποίος μένει να δούμε αν θα επιμείνει σε απολύσεις.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις απολύσεις εκπαιδευτικών. Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Α. Λοβέρδου με τη Συντονιστική Επιτροπή των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, στην οποία τους διεμήνυσε: «Δεν θα υπογράψω καμία απόλυση αν πρώτα δεν συζητήσω μαζί σας». Αυτή είναι η δεύτερη καυτή… πατάτα που έχει να διαχειριστεί ο νέος υπουργός. Οι εκπαιδευτικοί, βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν επίσης να επαναλειτουργήσουν οι τομείς υγείας που έχουν καταργηθεί στα ΕΠΑΛ και οι καθηγητές να επιστρέψουν στη θέση τους. Να αλλάξουν δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου. Ο τέως υπουργός πριν αποχωρήσει, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, φρόντισε να υπογράψει τις πράξεις απολύσεων των 85 εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, η Διεύθυνση Προσωπικού δεν μπόρεσε να τις στείλει καθώς ο Αρβανιτόπουλος δεν είναι πλέον υπουργός.

Έτσι η Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Παιδείας θα επιστρέψει τις διαπιστωτικές πράξεις στον νέο υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο για να τις υπογράψει.
Να σημειωθεί πως ο νέος υπουργός είχε καταψηφίσει στη Βουλή τις απολύσεις καθηγητών που καλείται να υπογράψει.

Ο τέως υπουργός, μαζί με το επιτελείο του, είχαν σχεδιάσει ακόμα από το καλοκαίρι ότι θα περάσουν τον νόμο για το «νέο Λύκειο» και πως όλα τα ΙΕΚ θα γίνουν δημόσια. Αυτός ήταν ένας στόχος προκειμένου να τοποθετηθούν εκεί οι υπό διαθεσιμότητα καθηγητές. Το καλοκαίρι, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π», η τρόικα ήθελε 7.500 απολύσεις εκπαιδευτικών και η Task Force έκανε σειρά συναντήσεων με το επιτελείο του Αρβανιτόπουλου. Οι τελευταίοι απέδειξαν πως δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να γίνουν τόσες απολύσεις. Γι’ αυτό και προχώρησαν στην κατάργηση του τομέα υγείας στα ΕΠΑΛ, γεγονός που ανέδειξε 1.700 περίπου άτομα σε διαθεσιμότητα.

Το υπουργείο Παιδείας, υπό την ηγεσία Αρβανιτόπουλου, δεσμευόταν πως θα επανατοποθετηθούν από αυτούς οι 1.600 στα δημόσια ΙΕΚ, ωστόσο σήμερα η απόφαση έχει «κολλήσει» στο ΑΣΕΠ. Από τους 1.700 εκπαιδευτικούς, βέβαια, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν επανατοποθετηθεί, οι 150 περίπου αναμένεται να απολυθούν, καθώς δεν υπάρχει κάποια απόφαση που να τους καλύπτει. Αυτό συνιστά ακόμη ένα ζήτημα που καλείται να εξετάσει άμεσα ο νέος υπουργός Παιδείας, καθώς οι ημερομηνίες… πιέζουν. Οι εκπαιδευτικοί, πέραν αυτών, διαμαρτύρονται για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, οι οποίες δεν… αλλάζουν, καθώς έχουν ήδη υπογραφεί 2.500 συγχωνεύσεις.

Θέματα τα οποία ακόμη… τρέχουν είναι το νομοσχέδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία, την Ειδική Αγωγή και το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους, από την επόμενη σχολική χρονιά, το οποίο δεν υπογράφηκε από τον απερχόμενο υπουργό.

Δέσμευση πάντως του νέου υπουργού κατά την παραλαβή του υπουργείου ήταν ότι «δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος. Γι’ αυτό και θέλω να σας καθησυχάσω όλους ότι δεν θα σας αναστατώσουμε». Παράλληλα, ανέφερε πως η διοίκηση πρέπει να είναι συνεχής και υπογράμμισε ότι οι περιστάσεις δεν προσφέρονται για πειραματισμούς και νεωτερισμούς.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:38