search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:16
MENU CLOSE

Ντουμάνι το Θριάσιο από τα ΕΛΠΕ

23.06.2014 21:00
oldphotospod_1906_022_cmyk1403517159.jpg

Απανωτά επεισόδια ρύπανσης. Ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής

Απανωτά επεισόδια ρύπανσης. Ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στους κατοίκους του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας μετά τα απανωτά επεισόδια ρύπανσης αλλά και των τεχνικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου, όταν πυκνοί μαύροι καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από τους δύο πύργους του διυλιστηρίου, προκαλώντας ανησυχία όχι μόνο στο Θριάσιο Πεδίο, αλλά και στις γειτονικές περιοχές, αφού το συμβάν έγινε αντιληπτό έως το Χαϊδάρι και το Σχιστό.

Η εταιρεία με ανακοίνωσή της επέρριψε την ευθύνη στη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι λόγω ολικής διακοπής ρεύματος και μέχρι να υποκατασταθεί η παροχή από τους υποσταθμούς του διυλιστηρίου «διακόπηκε ολοκληρωτικά και με απόλυτη ασφάλεια η λειτουργία του διυλιστηρίου. Λόγω του έκτακτου γεγονότος, σημειώθηκε ολιγόλεπτη καύση υδρογονανθράκων στους πυρσούς του διυλιστηρίου, όπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό του, για το ασφαλές σταμάτημα της λειτουργίας».

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής επισημαίνουν ότι το θέμα δεν είναι τι λέει η εταιρεία, αλλά τι λένε οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, οι οποίες, όπως επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών Ecoeleusis, «οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα πραγματικά στοιχεία για το συμβάν και να ανακοινώσουν νέα μέτρα ή πρόστιμα. Κανείς δεν πταίει;».

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ έχουν σημειωθεί δύο σοβαρά τεχνικά προβλήματα, που προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, και συγκεκριμένα η παραμόρφωση του αντιδραστήρα R3 της νέας μονάδας Νο 32 (FLEXYCOKER) και η πυρκαγιά στη δεξαμενή Νο 20 του διυλιστηρίου τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής 18.4.2014. Και όπως επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών Ecoeleusis, «αποτελεί πλέον εξαιρετικό γεγονός να περάσει μήνας χωρίς συμβάν στα δύο διυλιστήρια του Ομίλου στο Θριάσιο!».

Ο κατάλογος

Η Κίνηση Πολιτών Ecoeleusis έχει καταγράψει 17 σοβαρά ατυχήματα τα τελευταία έξι χρόνια και, όπως επισημαίνει, είναι σίγουρο πως ο κατάλογος δεν είναι πλήρης, αφού πολλά από αυτά δεν έλαβαν δημοσιότητα ανάλογη της σοβαρότητάς τους, ενώ αρκετά έγιναν γνωστά ύστερα από αναφορές μεμονωμένων εργαζόμενων ή ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα για την περίοδο 2008-2014 έχουν καταγραφεί τα εξής περιστατικά:
Α) Ατυχήματα πριν από τη λειτουργία των νέων μονάδων
5.11.2008: Πρόσκρουση ρυμουλκού στην προβλήτα Νο ΙΙ του διυλιστηρίου. Προκλήθηκε ρύπανση και απειλήθηκε έκρηξη και πυρκαγιά.
19.11.2008: Κατάρρευση της οροφής της δεξαμενής πετρελαιοειδών καταλοίπων Νο 3 του διυλιστηρίου με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το περιεχόμενο (slops) στις λεκάνες της δεξαμενής. Από τύχη και πάλι δεν εκδηλώθηκε φωτιά από τους αέριους υδρογονάνθρακες που συσσωρεύτηκαν.
26.1.2009: Θραύση βραχίονα φόρτωσης στην προβλήτα Νο Ι κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης πλοίου με ντίζελ. Προκλήθηκε εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση και εκτέθηκε σε κίνδυνο η εγκατάσταση.
4.5.2009: Διαρροή αργού πετρελαίου από τον Αγωγό 16 ιντσών Πάχης – Ελευσίνας – Ασπροπύργου εντός της εγκατάστασης της Πετρόλα βόρεια της ανατολικής γέφυρας των σωληνοδιαδρόμων.
3.7.2009: Θραύση βραχίονα φόρτωσης στην προβλήτα Νο ΙΙ κατά τη διάρκεια φόρτωσης δεξαμενόπλοιου με ντίζελ. Προκλήθηκε εκτεταμένη ρύπανση και τέθηκε σε κίνδυνο η εγκατάσταση.
Β) Ατυχήματα μετά την έναρξη λειτουργίας των μονάδων
17.9.2012 (πρωινές ώρες): Περιστατικό φωτιάς στη μονάδα ανάκτησης θείου.
20.9.2012 (ώρα 8.40 μ.μ.): Περιστατικό φωτιάς στη μονάδα 31 (Απόσταξης Κενού).
28.9.2012 (10 π.μ.): Μεγάλη διαρροή από δεξαμενή (Νο 40). Ντίζελ έπεσε στη θάλασσα. Η πετρελαιοκηλίδα μετατοπίστηκε στις ακτές της Σαλαμίνας (Μπατσί).
31.10.2012: Τρία απανωτά περιστατικά (φωτιές), 3.40 μ.μ., 5.15 μ.μ. και 5.40 μ.μ. αντίστοιχα, στις μονάδες 33-34 (οι συναγερμοί ακούστηκαν στην πόλη).
5.11.2012 (ώρες 3.45 μ.μ. έως 5.45 μ.μ.): Ατύχημα, άνοιξαν τα «τάπερ» την μονάδας 32 και περιέλουσαν με κοκ τέσσερις εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρείας που κάνει καθαρισμούς. Το κοκ φορτώθηκε σε βαρέλια.
20.11.12 (ώρα 6.40 μ.μ.): Φωτιά σε εναλλάκτη της μονάδας 32. Για δύο μέρες παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες στη μονάδα 32.
18.3.2013 (ώρα 10 π.μ.): Φωτιά που προκλήθηκε από αυτανάφλεξη ποσότητας αργού πετρελαίου σε υψηλή θερμοκρασία, το οποίο διέρρευσε από τη νέα μονάδα Απόσταξης Κενού. Φλόγες 5-6 μέτρων ξεπήδησαν κοντά στη νέα μονάδα (Νο 31) του διυλιστηρίου. Ευτυχώς μικρές συνέπειες (δυο πολύ ελαφρά τραυματισμένοι εργαζόμενοι σε εργολάβο του διυλιστηρίου). Μανιτάρι καπνού υψώθηκε πάνω από συνοικίες της πόλης.
19.6.2013: Ατύχημα στη μονάδα 32 όταν μετά από προσπάθεια απόφραξης αποστραγγιστικού σε βάνα πίεσης εκτοξεύτηκε με πίεση πίσσα (340 βαθμών) στο πρόσωπο και στο χέρι εργαζομένου, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
20-25.5.2013 (μέσα στην εβδομάδα): Στη μονάδα 32. Έκρηξη σε αγωγό προκάλεσε εγκαύματα στο πόδι εργαζόμενου σε εργολάβο. Το συμβάν αποσιωπήθηκε.
11.10.2013: Στη μονάδα 32. Φίλτρο ατμού έσπασε για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα καυτός ατμός και υπολείμματα πίσσας να τραυματίσουν ελαφρώς τρεις εργαζόμενους (σε εργολάβο) στα πόδια.
6.11.2013: Φωτιά σε σωλήνα της μονάδας 32 που τρύπησε.

Η Κίνηση Πολιτών έχει προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία να λειτουργεί ως ομάδα κρούσης τόσο για τον περιβαλλοντικό έλεγχο όσο και τον έλεγχο της ασφάλειας όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το Θριάσιο έως και την Πάχη Μεγάρων. Όπως επισημαίνει, η άμεση σύστασή της, η ανάληψη δράσης, καθώς και η επαρκής χρηματοδότησή της από κρατικούς πόρους είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία προκειμένου να προστατεύσει τους κατοίκους της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

Η πολιτική και η διαχείριση των μάνατζερ στέλνουν την εταιρεία στον γκρεμό

Μπορεί η κυβέρνηση να νιώθει… ανακούφιση μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δίνει το πράσινο φως για τη μεταφορά των ΕΛΠΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η πώληση του 35% που κατέχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Αυτό το σημειώνουμε επειδή και οι πέτρες γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που ο όμιλος Λάτση κατέχει το 40% και ελέγχει πλήρως την εταιρεία δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που θα θελήσει να ενδιαφερθεί για το 35% του ποσοστού του Δημοσίου.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα επισημαίνουν ότι ο σφιχτός εναγκαλισμός των ΕΛΠΕ με τον όμιλο Λάτση μέσα από μια αμφιλεγόμενη διαχείριση γυρίζει μπούμερανγκ στο ΤΑΙΠΕΔ και σε όσους φιλοδοξούν να προχωρήσουν σε αποκρατικοποιήσεις, συν τοις άλλοις και διότι η εταιρεία συνεχίζει να χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της εταιρείας πανηγύριζε για τη συρρίκνωση των ζημιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014! Μιλούσε μάλιστα για βελτίωση αποτελεσμάτων σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου, αφού οι καθαρές ζημιές υποχώρησαν σε 38 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι ζημιών ύψους 78 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
 
Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ έχουν αρχίσει να καταγράφουν ζημιές από το 2013, αφού από κέρδη 86 εκατ. ευρώ το 2012 έφτασαν σε ζημιές 269 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Παράλληλα, οι πωλήσεις των ΕΛΠΕ κατά το 2013 κατέγραψαν μείωση σε ποσοστό 8% σε σχέση με το 2012.

Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων παίζει και πάλι το «χαρτί» των υδρογονανθράκων διά της μεθόδου της προσδοκίας, γνωρίζοντας ότι η προσδοκία (του κέρδους, δηλαδή) είναι το ύψιστο χρηματιστηριακό ελιξήριο.

Έτσι, για μια ακόμα φορά διαφημίζει την υπογραφή, στις 14 Μαΐου 2014, της σύμβασης μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, χωρίς βέβαια να γίνεται κουβέντα για το ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία και βάλε για την ολοκλήρωση των ερευνών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι άνθρακες ο θησαυρός ή όχι.

Όσο όμως οι μάνατζερ της καταστροφής επιστρατεύουν μύθους για να ωραιοποιήσουν την κατάσταση της εταιρείας, η πολιτική και η διαχείρισή τους τραβάνε τα ΕΛΠΕ στον γκρεμό. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να αντιμετωπίζει κάποιος τη σκληρή πραγματικότητα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:12