search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:50
MENU CLOSE

Η Ρένα πήρε τ’ όπλο της

24.09.2014 21:00
oldphotos0001411581455.jpg

Το πρώτο κρίσιμο κρας-τεστ για τη νέα περιφερειάρχη Αττικής Ρέ­να Δούρου και τη νέα αντίληψη διακυβέρνησης στην περιφέρεια είναι σε εξέλιξη, με την πρώτη με­γάλη σύγκρουση μεταξύ της ίδι­ας και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μαίνεται.

 
Το πρώτο κρίσιμο κρας-τεστ για τη νέα περιφερειάρχη Αττικής Ρέ­να Δούρου και τη νέα αντίληψη διακυβέρνησης στην περιφέρεια είναι σε εξέλιξη, με την πρώτη με­γάλη σύγκρουση μεταξύ της ίδι­ας και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μαίνεται.
 
H πρώτη μεγάλη μάχη αφορά το καυτό ζήτημα της αξιολόγησης, όπου:
 
Από τη μία, βρίσκεται η επίμονη και θρα­σεία προπαγάνδα των κυβερνητικών και των φίλιων μιντιακών υποστηριγμάτων τους που πα­ρουσιάζουν τη διαδικασία της αξιολόγησης ως αποκατάσταση της αξιοκρατίας στο Δημόσιο – οι ίδιοι ακριβώς που την κατέλυσαν.
 
Από την άλλη, βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η νέα περιφερειακή αρχή υπό τη Ρένα Δούρου και οι εκλεγμένοι δήμαρχοι που στήριξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι στην πρεμιέρα της ανάληψης των δι­οικητικών καθηκόντων τους καλούνται να υπερασπιστούν το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά της αξιολόγησης, το οποίο εν προκειμένω αποτελεί μηχανισμό απολύσεων, σύμφωνα με το κόμμα, πολλώ δε μάλλον που, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από το μνημόνιο και δεσμεύεται ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες όσον αφο­ρά «παράνομες» απολύσεις, δηλαδή τις απο­λύσεις στο Δημόσιο.
 
Αιτία κι αφορμή, λοιπόν, της σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αξιολόγη­ση των υπαλλήλων των ΟΤΑ, ύστερα από το «αντάρτικο» 19 δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να αποστείλουν στοιχεία για τον επα­νέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου: το υπουργείο υποστη­ρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία για πλαστά πιστο­ποιητικά και απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις όσους δεν συνεργαστούν στη διαδικασία, αντιθέτως οι δήμαρχοι που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο «επανέλεγχος» των συμβάσεων δεν είναι παρά μία ακόμη μεθόδευση ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 6.500 απολύσεων στους δήμους που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και περνάει μέσα από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλή­λων.
 
Οι επιθέσεις και η προπαγάνδα, αρχής γενομένης από την πλευρά του υπουργείου, που «καίγεται» να έχει αποτελέσματα στο μέτωπο των απολύσεων, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος, Χριστοφιλοπούλου), δίνουν ρέστα τις τελευταίες μέρες καταλογίζοντας στη νέα περι­φερειακή αρχή πρόθεση συγκάλυψης παρανομιών και πελατειακή λογική, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρένας Δούρου.
 
Η τελευταία επέστρεψε την κατηγορία λέγο­ντας πως «η κάλυψη πλαστογράφων αποτελεί ειδικότητα όλων όσοι – επί 40 και πλέον χρόνια
έστηναν το πελατειακό τους κράτος στο Δη­μόσιο».
 
«Όποιος παραβίασε τον νόμο, θα αντιμετωπί­σει τις ανάλογες κυρώσεις και ό,τι προβλέπεται πειθαρχικά» έσπευσε να προσθέσει, διευκρινί­ζοντας ότι είναι άλλο πράγμα η αξιολόγηση που αποσκοπεί «στην αναγκαστική έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων για να "βγει" ο αριθμός των απολύσε­ων που ζητούν οι δανειστές» και άλλο ο επανέ­λεγχος για πλαστά πιστοποιητικά, που ούτως ή άλλως «διενεργείται υποχρεωτικά βάσει νομοθε­τικής πρόβλεψης από τις Διευθύνσεις Διοικητι­κού των δημοσίων υπηρεσιών», οι οποίες «υποχρεούνται να ενημερώνουν για τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων τους το Σώμα Επιθεωρητών, το οποίο δειγματοληπτικά ελέγχει τις διαδικασίες που ακολουθούν οι Διευθύνσεις Διοικητικού».
 
Στο μεταξύ, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥ­ΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ουσιαστικά κατηγορεί το υπουργείο για σκόπιμη δημιουργία εντυπώ­σεων και σύγχυση καθώς, όπως αναφέρει, «οι ίδιοι άνθρωποι που επί δεκαετίες μετέτρεψαν το Δημόσιο σε δικομματικό "λάφυρο”, λυμαινόμενοι, οι ίδιοι και οι ελάχιστοι "εκλεκτοί" τους, δημόσιους πόρους και θέσεις (…) απο­κρύπτουν ότι ο έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο το Δημόσιο και ουδείς εμπόδισε». Παράλληλα, αναφέρει ότι τον έλεγχο μπορεί να τον κάνει και το ΑΣΕΠ, που δι­αθέτει όλους τους φακέλους και ήταν αυτό που ενέκρινε τη μετατροπή των συμβάσεων.
 
Με εντολή… Δούρου
 
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβου­λίου την Τρίτη για το επίμαχο ζήτημα η Δούρου επανέλαβε ότι είναι άλλο η αξιολόγηση και άλλο ο επανέλεγχος των συμβάσεων κι εμφανίστηκε αποφασισμένη να δώσει τη μάχη κατά της αξι­ολόγησης, ζήτημα το οποίο διαχώρισε απόλυ­τα από το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών, απέναντι στους κατόχους των οποίων διακήρυ­ξε «μηδενική ανοχή».
 
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια δί­νει εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής «να μην αποστείλουν κα­νένα έγγραφο που να αφορά επιμερισμό ποσο­στώσεων ή να συμβάλει καθ' οιονδήποτε τρό­πο σε ένα σύστημα "αξιολόγησης"», το οποίο χαρακτήρισε «επιζήμιο» για την εύρυθμη λει­τουργία του Δημοσίου και των υπηρεσιών του, σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη.
 
Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις κυβερνητικές επιθέσεις που την καλούν να τηρήσει τη νομιμότητα, σημείωσε ότι «το πιο νόμιμο και πιο ηθικό» που έχει κάνει η ίδια μέ­χρι σήμερα είναι «η εντολή να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση». Περαιτέρω, επιτέθηκε στη διαδι­κασία που προωθεί το υπουργείο λέγοντας ότι «μόνο πραγματική αξιολόγηση δεν είναι», αλ­λά, αντιθέτως, συνιστά «άρνηση της αξιολόγη­σης», σύμφωνα και με τις γνωματεύσεις έγκρι­των οργάνων όπως η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοί­κησης και Αυτοδιοίκησης, η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Η αυθαίρετη ποσόστωση του 15%, σημείωσε, είναι το «"όχημα" για την αποδυνάμωση ενός ήδη υποστελεχωμένου δημο­σίου» και αντιστοιχεί σε «ένα σύστημα που ακό­μη και παγκοσμίου εμβέλειας ιδιωτικές εταιρεί­ες έχουν πια εγκαταλείψει».
 
Σε ό,τι αφορά τα πλαστά πιστοποιητικά και λοιπές παρανομίες, διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν κι επισήμανε ότι ήδη έχει υπογρά­ψει για τον έλεγχο υποθέσεων που εκκρεμούν από τον Μάρτιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι στην πράξη ο «επανέλεγχος» που προωθεί η κυβέρνη­ση αποτελεί «επανακαθορισμό των κριτηρίων των συμβάσεων μέσα από την προσπάθεια ακύ­ρωσης του Π.Δ. 164/2004». Μιας νομοθεσίας που, όπως είπε, πουλήθηκε τότε ως «ρουσφέτι», αλλά στην ουσία ήρθε να εφαρμόσει την ευρω­παϊκή οδηγία και «το κύρος της κρίθηκε θετικά και αμετάκλητα από τα τρία ανώτατα νομικά όρ­γανα της χώρας. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Έπεται συνέχεια.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:50