06/04/2020 09:22:32

Δημοτικό σχολείο στα Πετράλωνα απειλείται με έξωση από την οργάνωση «Χριστιανική Αγωγή»


Το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του 73ου δημοτικού σχολείου στα Άνω Πετράλωνα επέλεξε να γνωστοποιήσει με κείμενο - καταγγελία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Ολόκληρο το κείμενο του Συλλόγου που δημοσιεύτηκε στο stekiantipnoia.gr έχει ως εξής:

Η ιστορία του κτιριακού προβλήματος του 73ου δημοτικού σχολείου στα Άνω Πετράλωνα κρατάει πολλά χρόνια τώρα. Πάνω από τα κεφάλια των πιτσιρικάδων που στοιβάζονται σε ένα διαλυμένο κτίριο συναντούνται οι υπόγειες πολιτικές επιρροές μίας χριστιανικής οργάνωσης με την επωνυμία Γ.Ε.Χ.Α. και η κρατική αναλγησία για τη σωματική ακεραιότητα 10χρονων παιδιών.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα τα άγονο φυσικό τοπίο των λόφων του Φιλοπάππου εκτείνεται μέχρι και την έκταση που σήμερα βρίσκονται τα γήπεδα μπάσκετ και τα σχολεία της οδού Τρώων. Το 1952, το υπουργείο Γεωργίας αποφασίζει να παραχωρήσει διάφορα κομμάτια όλης αυτής της έκτασης σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλους φορείς με σκοπό να αναλάβουν την αναδάσωσή τους και κατόπιν τη φροντίδα της αναδασωτέας έκτασης. 10.736 τ.μ. παραχωρούνται στην θρησκευτική οργάνωση «Πανελλήνια Ένωση Γονέων – Η Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ) η οποία, πέντε χρόνια αργότερα, το 1957, χτίζει σε αυτή την έκταση δύο κτίρια για να φιλοξενήσουν διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις της.Το 1981 το υπουργείο ανακαλεί την άδεια παραχώρησης της έκτασης, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφασίζει στο χώρο να κατασκευαστούν σχολικά κτίρια. Ύστερα από αγώνες των κατοίκων της περιοχής από το 1985 το 73o δημοτικό σχολείο εγκαθίσταται στο κτίριο, ενώ την ίδια στιγμή καμία κρατική υπηρεσία δεν αναλαμβάνει να εκτελέσει το πρωτόκολλο, της Διεύθυνσης Δασών, διοικητικής αποβολής (αρ. 1839) της ΓΕΧΑ. Το 2005 η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε κλήτευση απομάκρυνσης της οργάνωσης από το χώρο, ωστόσο 5 χρόνια μετά ο χριστιανικός φονταμενταλισμός φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος.

Ποια είναι, όμως, η ΓΕΧΑ

Η «Πανελλήνια Ένωση Γονέων – Η Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ) αποτελεί κομμάτι μίας από τις ισχυρότερες (παρα)θρησκευτικές οργανώσεις στον ελλαδικό χώρο, αυτήν της «Αδελφότητας Θεολόγων ’’Ο Σωτήρ’’». Ο «Σωτήρ» μέσω της ΓΕΧΑ και μίας σειράς άλλων οργανώσεων-σωματείων με τα οποία «συνεργάζεται» (σύλλογος «Μέγας Βασίλειος», χριστιανική ένωση «Ελπίς», τα εκπαιδευτήρια «Ελληνική Παιδεία») σπέρνει τον υπερσυντηρητισμό και την θρησκευτική μισαλλοδοξία σε ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια (και με αρχική στόχευση τη νεολαία).

Διακριτική απαξίωση για κοινωνικές δραστηριότητες όπως είναι τα πάρτι, το σινεμά, το ποτό, η μουσική, η νυχτερινή έξοδος, οι καφετέριες, τα φλερτ. Το σεξ και ο έρωτας δεν συμβαδίζουν «με την ορθόδοξη ελληνική οικογένεια και την αγωγή παιδιών και νέων» υπενθυμίζουν το καλοκαίρι του 2009 σε επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, με αφορμή τη συζήτηση για εισαγωγή στα σχολεία μαθήματος «σεξουαλικής αγωγής». Αποστασιοποίηση και απάθεια απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την πολιτική δραστηριοποίηση με την προτροπή «δε βαριέσαι τα κόμματα χωρίζουν, η πατρίδα ενώνει». Παραίτηση από την ζωή καθώς όλα όσα συμβαίνουν είναι του μάταιου τούτου κόσμου…Εικόνα διάλυσης

Το σχολείο εδώ και πολλά χρόνια έχει την εικόνα εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Παιδιά στεγάζονται σε αίθουσες-«τρύπες», παράθυρα και πόρτες που μπάζουν νερά και κρύο, ετοιμόρροπα κουφώματα, ένα προαύλιο ακατάλληλο για χρήση. Αρκετές αίθουσες του κτιρίου είναι κλειδωμένες από την ΓΕΧΑ και χρησιμοποιούνται είτε για εκδηλώσεις της, είτε ως αποθηκευτικός χώρος, δημιουργώντας παράλληλα θέμα υγιεινής. Πριν κάποια χρόνια, όταν επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν υλικά που είχαν αμίαντο, η ΓΕΧΑ απείλησε με εξώδικα. Μέσα στα χρόνια, γονείς και μαθητές για να καταφέρουν να κερδίσουν για διδασκαλία μία ακόμη αίθουσα (από τις κλειδωμένες), προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Και κάπως έτσι κυλάει η ιστορία μέχρι και σήμερα.

Αποχή, διαδήλωση και νέες υποσχέσεις

Στις αρχές του Οκτώβρη το ζήτημα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς ύστερα από γενική συνέλευση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει αποχή από τα μαθήματα στις 11 και 12 Οκτώβρη και να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το σχολείο. «Τόσα χρόνια, με τους αγώνες και τις προσπάθειές μας, το μόνο που πετύχαμε είναι να εισπράττουμε υποσχέσεις, κοροϊδίες και εμπαιγμούς απ’ όλους που ευθύνονται για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν καθημερινά! Δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι και απλοί παρατηρητές…», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.Την μία μέρα μάλιστα έγινε και διαδήλωση η οποία κατέληξε στα γραφεία του διαμερισματικού συμβουλίου στην οδό Τριών Ιεραρχών, όπου δόθηκαν νέες υποσχέσεις να προχωρήσει άμεσα το θέμα. Παραμονές εκλογών, βέβαια, η γλώσσα της εξουσίας μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις. Από την άλλη, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων που διοργάνωσε την κινητοποίηση προειδοποιεί ότι «εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας μέχρι τα Χριστούγεννα θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, σε συντονισμό με όλους τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής, το Σύλλογο Δασκάλων και άλλες  συλλογικότητες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.