search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:58
MENU CLOSE

Η επιστροφή των αναστενάρηδων

25.11.2014 22:00
oldphotossk02611bj1416937738.jpg

Το τανγκό στο Παρίσι με την τρόικα φέρνει πλήρη ανατροπή στους επικοινωνιακούς και πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αφού πλέον ο Σαμαράς τρέχει για να μην παραταθεί το υπάρχον μνημόνιο και καταρρεύσει η κυβέρνηση.

Το τανγκό στο Παρίσι με την τρόικα φέρνει πλήρη ανατροπή στους επικοινωνιακούς και πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αφού πλέον ο Σαμαράς τρέχει για να μην παραταθεί το υπάρχον μνημόνιο και καταρρεύσει η κυβέρνηση.
 
Από χθες ο Χαρδούβελης μαζί με τους Λαζαρίδη, Παπασταύρου, Βρούτση, Μητσοτάκη και τον Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ αναζη­τεί ένα πλαίσιο προσυμφώνου με την τρόικα, ώστε αυτή να επιστρέψει στην Αθήνα. Αν οι δανειστές επ ι μείνο υν στις σκληρές θέσεις τους, τότε ακόμη και η προσφυγή στις κάλπες, χωρίς συμ­φωνία, τον Ιανουάριο είναι πιθανή.
 
Εκτός του ΔΝΤ, σκληρή γραμμή τη­ρεί ο Σόιμπλε, ο οποίος λόγω προεδρι­κής εκλογής πιέζει για εξάμηνη παρά­ταση του υφιστάμενου προγράμμα­τος ώστε να έχει στο χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σκληρές συνεχείς προειδο­ποιήσεις του Τσίπρα και τις παρασκηνιακές απαντήσεις του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν προσυπογράφει πα­ράταση του μνημονίου
.
Όμως, φαίνεται ότι τελικά η κυβέρ­νηση ενέδωσε στις πιέσεις και το ΔΝΤ θα είναι… συνοδηγός στο πρόγραμμα, αφού όλες οι πληροφορίες συγκλί­νουν στο ότι η χρηματοδότησή του την επόμενη διετία θα ενταχθεί στο πλαίσιο της προληπτικής γραμμής στήριξης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Σαμα­ράς, αφού τηλεφώνησε στους Ευρω­παίους προστάτες του, ζήτησε να γί­νει η νέα συνάντηση στο Παρίσι για να αρχίσει από νέα βάση η διαπραγμά­τευση, ώστε να μην διαταραχθεί ο πο­λιτικός σχεδιασμός εν όψει πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου, τα βήματα που θα ακο­λουθηθούν είναι τα εξής:
 
Βήμα 1ο
 
Προσύμφωνο στο Παρίσι έως απόψε για τελική συμφωνία τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.
 
1 Το καλό σενάριο προβλέπει ότι η τρόικα υποχωρεί μερικώς και δέχεται κάποιες παραδοχές της κυ­βέρνησης για το δημοσιονομικό κε­νό, ώστε να εμφανιστεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Όμως, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως η αύξηση των 15 ετών σε 20 για τη λήψη σύ­νταξης ή η μείωση της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης κατά 40%, θα επιφέρουν μειώσεις εισοδήματος για τους πολίτες.
 
Εάν η τρόικα δεχθεί να αφήσει για αργότερα ορισμένες μεταρρυθμίσεις, τότε η κυβέρνηση θα κλείσει άρον – άρον τη διαπραγμάτευση στο Παρί­σι, ώστε από Παρασκευή να επιστρέ­ψουν οι ελεγκτές και να ολοκληρω­θεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αύριο, στο ΕυποΜοΜ<ίης Οωυρ, θα αποφασιστεί εάν στην ατζέντα του Ευωςωυρ θα ενταχθεί προς συζήτηση η Ελλάδα.
 
2
Το μέτριο σενάριο προβλέπει ότι υπάρχει συμφωνία στο Παρί­σι, αλλά η απόσταση κυβέρνησης και τρόικας είναι μεγάλη και δεν επαρκεί μια εβδομάδα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Η τελική απόφα­ση λαμβάνεται σε έκτακτο Eurogroup μεταξύ 8ης και 18ης Δεκεμβρίου, οπότε «κλείνουν» για Χριστούγεννα οι Βρυξέλλες με την τελευταία σύνοδο κορυφής του έτους.
 
3 Το κακό σενάριο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει σύγκλιση στο Πα­ρίσι και η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει άπρακτη στην Αθήνα. Τό­τε η κυβέρνηση, παρά τις όποιες προ­σπάθειες, θα καταρρεύσει, αφού έως τα τέλη του χρόνου θα πιέζεται για να ψηφίσει παράταση του υφιστάμενου μνημονίου. Οι Ευρωπαίοι προετοιμά­ζονται για νέα κρίση στην ευρωζώνη και τεχνική παράταση του μνημονίου, ενώ η γραφειοκρατία των Βρυξελλών «σιχτιρίζει» την Ελλάδα διότι… χάνει τις διακοπές της.
 
Εκτός των άλλων, κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα «έχουν στον λαι­μό το μαχαίρι του Ντράγκι», αφού η μη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα αλλάζει τους όρους και τις συνθή­κες δανεισμού των τραπεζών και τους όρους αποδοχής των ελληνικών ομο­λόγων. Κατά πληροφορίες ο Ντρά- γκι ήταν απόλυτα ξεκάθαρος στον Στουρνάρα, ο οποίος μετέφερε τα μα­ντάτα στην κυβέρνηση.
 
Βήμα 2ο
 
Η σύνοδος κορυφής επιβεβαιώ­νει την ολοκλήρωση του προγράμ­ματος και ανακοινώνει ένταξη στην προληπτική γραμμή.
 
1 Το καλό σενάριο προβλέπει ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προηγού­μενα βήματα θετικά και πως η σύνο­δος κορυφής το επιβεβαιώνει πανηγυ­ρικά – για να το πουλήσουν Σαμαράς και Ευρωπαίοι στο εσωτερικό τους – ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνη­μόνιο. Ταυτοχρόνως, ανακοινώνει ότι εντάσσεται στην προληπτική γραμμή στήριξης με αυξημένη εποπτεία, χω­ρίς επιμέρους προβλέψεις για μέτρα. Επιβεβαιώνει πως, εάν χρειαστεί, θα παρέμβει για το χρέος. Η Αθήνα βγαί­νει αρχές του έτους στις αγορές και δοκιμάζει τις δυνάμεις της με την κά­λυψη της πιστοληπτικής γραμμής.
 
2 Το κακό σενάριο προβλέπει ότι η ανακοίνωση της συνόδου δεν εί­ναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση, αφού προαναγγέλλει ρητά το νέο πρόγραμ­μα – έστω και κομψά -, ενώ δεν θέ­τει θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Και σε αυτό σενάριο η κυβέρνηση βγαίνει στις αγορές, αλλά χωρίς δυνατότητα να «στήσει» πολιτικό κλίμα υπέρ της. Λόγω διακοπών στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα υπάρξει σιωπηρή πολιτική παράταση έως τα μέσα Ιανουαρίου.
 
Βήμα 3ο

 
Η Αθήνα ανακοινώνει στα μέσα Ιανουαρίου νέες «μεταρρυθμίσεις» και νέο πρόγραμμα κρύβοντας με περίτεχνες διατυπώσεις τα νέα μέ­τρα και εξαγγέλλει πλήρη απαλλαγή από την τρόικα στο τέλος του 2015.
 
1 Το καλό σενάριο προβλέπει ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρί­ου η Αθήνα παρουσιάζει το νέο σχέδιο θέτοντας δίλημμα στους βουλευτές εν όψει προεδρικής προχωρήσουν. Στο πα­κέτο προστίθεται πίεση προς την Κου- μουνδούρου για να μην προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Μαζί με το πακέτο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και πρό­ταση για ρύθμιση του χρέους με στα­θερά επιτόκια και πιθανή επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων.
 
2
Το κακό σενάριο προβλέπει ότι οι βουλευτές δεν εγκρίνουν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται συζήτηση για το χρέος αφού θεωρείται βιώσιμο και η κυβέρνηση έχει λιγότερα επιχειρή­ματα πίεσης προς τους βουλευτές εν όψει προεδρικής εκλογής.
 
Βήμα 4ο
 
Πρόωρες εκλογές ή ψηφοφορία στη Βουλή για Πρόεδρο Δημοκρατί­ας με δίλημμα τη συμφωνία.
 
Με δεδομένη την πίεση των Ευρω­παίων, με εκκρεμή την έγκριση της συμφωνίας από τα Κοινοβούλιά τους, η κυβέρνηση στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιό της για νέο εκβιασμό της Βου­λής και της κοινωνίας, φτάνει στο τε­λικό… απονενοημένο βήμα: Προτείνει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρες εκλογές τέλη του 2015 ή αρχές του 2016. Ανα­κοινώνει τον υποψήφιο που θα στηρί­ξει, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να αρνηθεί το πρόσωπο.
 
1 Το καλό σενάριο προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το δέχεται ή τελικά 175­178 βουλευτές είναι διαθέσιμοι να ψη­φίσουν Πρόεδρο. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας – απαιτούνται 200 βουλευτές – κερδίζει ακόμη μερι­κούς και φτάνει τους 180. Στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται Πρόεδρος. Η παραλλαγή του σεναρίου προβλέπει ότι, εάν ο Σαμαράς διαπιστώσει ότι δεν έχει 180 βουλευτές, θα προκηρύ­ξει αιφνιδιαστικά εκλογές καταλογίζο­ντας στον Τσίπρα την ευθύνη.
 
2
Το κακό σενάριο προβλέπει πως ο Σαμαράς ηττάται με μεγάλη δια­φορά στη Βουλή για τον Πρόεδρο και η δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνε­ται, ενώ ουσιαστικά έχει καεί και το δί­λημμα της κυβέρνησης για τις κάλπες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:58