search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:35
MENU CLOSE

Η «προσφορά» των… εθνοσωτήρων

12.01.2015 22:00
oldphotosenfia1421087781.jpg

Εν όψει εκλογών ακούγεται ως βασικό σύνθημα των έως τώρα κυβερνώντων ότι με εκείνους έχουμε επιτέλους την πολυπόθητη «σταθερότητα» που έφεραν ως σωτήρες σε τούτη τη χώρα.

Εν όψει εκλογών ακούγεται ως βασικό σύνθημα των έως τώρα κυβερνώντων ότι με εκείνους έχουμε επιτέλους την πολυπόθητη «σταθερότητα» που έφεραν ως σωτήρες σε τούτη τη χώρα.

Μιλάμε δηλαδή για το φοβερό πρωτογενές πλεόνασμα που μας προσέφεραν βγαλμένο από την κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας, καθώς και από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας. Ένα πλεόνασμα δηλαδή που βγήκε από το αίμα των Ελλήνων και τις στάχτες της Ελλάδας.

Το success story της ανάπτυξης, με το οποίο δεν γελάμε μόνο εμείς όταν το ακούμε, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη!!!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα λίγο σοβαρά για να δούμε τι… προσέφεραν – ή αλλιώς έφεραν – τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες σε αυτόν τον τόπο.

◆ Απώλεια 25% του εθνικού εισοδήματος λόγω της πολιτικής της βίαιης λιτότητας.

◆ Συνολικές απώλειες καταθέσεων στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής των μνημονίων, περί τα 75 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι και το τέλος του 2013.

◆ Απώλειες χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων μέσα στο ίδιο διάστημα περίπου 33 δισ. ευρώ (μόνο από το περίφημο PSI οι απώλειες των ταμείων ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. ευρώ).

◆ Υφαρπάχτηκαν 63 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με ομολογία του Στουρνάρα, από τον ελληνικό λαό ως συνέπεια των δημοσιονομικών μέτρων από το 2010 και μετά.

◆ Αύξηση του ελληνικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ από 120% στο 175%.

◆ 6,3 εκατομμύρια του ελληνικού λαού, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κινούνται μεταξύ φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

◆ 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και τα 2 εκατομμύρια ημιάνεργοι – «απασχολήσιμοι».

◆ 700.000 παιδιά, σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, υποσιτίζονται στην Ελλάδα.

◆ Εκατομμύρια Έλληνες ξεπαγιάζουν, καθώς επί μνημονίων (σύμφωνα με τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ) η μέση μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 62,5% και τα νοικοκυριά χωρίς καθόλου θέρμανση αυξήθηκαν κατά 252,3%.

◆ Ανακήρυξη της Ελλάδας σε χώρα που τελεί υπό το αγγλικό δίκαιο, υπό την εποπτεία του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, η οποία πορεύεται – «αξιοπρεπής» και «περήφανη» κατά τον Σαμαρά – παραιτημένη από κάθε ασυλία περί των περιουσιακών της στοιχείων.

Και ας μην πούμε ότι εξαιτίας των δικών τους κυβερνητικών επιλογών πληρώνουμε ενοίκιο στο κράτος για τα ίδια μας τα σπίτια, ενώ όσοι μισθοί δίνονται κατάσχονται εις χείρας τρίτων με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς επίδοση κατασχετηρίου εγγράφου, προκειμένου να μπορεί αυτό να προσβληθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Στη δίνη του κυκλώνα

Τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι δικά μας, αλλά προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της ΔΟΕ (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας – ILO) του ΟΗΕ με θέμα «Μισθοί και ανεργία στον κόσμο». Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, δραματικές ήταν οι μειώσεις μισθών στην Ελλάδα, αφού βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο κατά 24,2% από το 2007.

Ειδικότερα, η έκθεση τονίζει ότι οι μισθοί των Ελλήνων βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα ως αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έγιναν σε τοπικό επίπεδο. Αναμφίβολα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ σοβαρότερα απ’ ό,τι των υπολοίπων, ωστόσο η πολύ μεγάλη μείωση μισθών υποδηλώνει ότι στην Ελλάδα ήταν πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων, την οποία αποδέχθηκε η τρόικα, να επιχειρηθεί η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας σχεδόν αποκλειστικά μέσω της μείωσης των μισθών και όχι μέσω μεταρρυθμίσεων που θα αύξαναν την παραγωγικότητα.

«Βόμβες» κατά της τρόικας, και εμμέσως και κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ακόμα και η Alpha Bank. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο της ανάλυσης που αναφέρει ότι «οι Έλληνες αισθάνονται πως απειλούνται από κάποιον με όπλο και σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπρος στην άσκηση μιας παράλογης και τιμωρητικής οικονομικής πολιτικής, σε μια χώρα που έχει χάσει σχεδόν το 1/4 της παραγωγής και των εισοδημάτων της, με τους νέους της να μεταναστεύουν για να ξεφύγουν από την ανεργία».

Πώς αλλιώς όμως τα τζιμάνια της κυβέρνησης θα έβγαζαν το πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα… Ένα πλεόνασμα βγαλμένο μέσα από τη φτώχεια και τη δυστυχία εκατομμυρίων Ελλήνων που είδαν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται και τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται, τις θέσεις εργασίας τους να χάνονται και τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά τους να κλείνουν.

Και ας μην μιλήσουμε για τους διεθνείς δείκτες, οι οποίοι δείχνουν για τη χώρα μας την εικόνα μιας κοινωνίας καταρρακωμένης και καθημαγμένης και μιας οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση και παρακμή, με μηδενική ανάπτυξη και με ένα χρέος που, παρ’ όλη την «αιματηρή» λιτότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, εξακολουθεί να διογκώνεται.

Καταποντισμός

Και όλα αυτά έγιναν, όπως αναφέραμε, με τα ποσοστά της ανεργίας να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ για την Ευρώπη, με ρυθμούς της τάξης του 28% στο σύνολο του πληθυσμού και του πρωτοφανούς στα διεθνή χρονικά 60% για τη νέα γενιά, με 6.000.000 Έλληνες να ζουν υπό το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και με 3.000.000 Έλληνες ανασφάλιστους. Με λίγα λόγια μιλάμε για τον καταποντισμό της μεσαίας τάξης…

Στο συμπέρασμα αυτό άλλωστε συνηγορεί και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), το οποίο επισημαίνει ότι η παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Ελλάδα φέρνει όξυνση του φαινομένου της φτώχειας (23,1%, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία).

Ο διευθυντής Ερευνών, μάλιστα, Διονύσης Μπαλούρδος τονίζει ότι «εξετάζοντας προσεκτικότερα τα στοιχεία διαπιστώνεται αύξηση της ακραίας και της απόλυτης φτώχειας, αύξηση της σώρευσής της σε παραδοσιακά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, περισσότεροι μη φτωχοί θα έρθουν κοντά στο όριο φτώχειας, ενώ παραδοσιακά μεσαία στρώματα – νέοι φτωχοί – θα περάσουν το κατώφλι της.
Έχουμε την εμφάνιση ενός νέου πληθυσμού φτωχών, ο οποίος περιπλέκεται με τις νέες αστικές μορφές φτώχειας που καθορίζονται από μια αλληλουχία αρνητικών παραγόντων, όπως είναι η απώλεια εργασίας και εισοδήματος, η απώλεια κατοικίας, η υπερχρέωση, η κρίση της οικογένειας».

Ήδη 3,9 εκατ. Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή ποσοστό 35,7% έναντι 27,6% το 2009.

Οξύμωρο θα ήταν εδώ να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UBS, και το 2014 στην Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας ο καθαρός πλούτος των πλουσίων Ελλήνων αυξήθηκε κατά 16,7%, από 60 δισ. δολάρια στα 70 δισ. δολάρια.

Και όλα αυτά τα παρακολουθούμε γονατισμένοι από τη δυσβάστακτη φορολογία και τη σκανδαλώδη κοινωνική αδικία.

Παρέα με τον ΕΝΦΙΑ και το 2015
 
Συνεχίζεται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και για το 2015, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα αυξομειώσεις στο ύψος του ΕΝΦΙΑ θα διαπιστώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, 961.000 ιδιοκτήτες, ενώ επιπλέον 70.000 θα χρειαστεί να περάσουν και από την εφορία προκειμένου να παραλάβουν το εκκαθαριστικό τους.

Περίπου 60.000 θα πάρουν για πρώτη φορά στα χέρια τους το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, καθώς τώρα κατόρθωσαν – για διάφορους λόγους – να καταθέσουν την αρχική δήλωση Ε9 για το 2014. Υπάρχουν και 400.000 πολίτες για τους οποίους η έκδοση του καινούργιου εκκαθαριστικού θα έχει ιστορική σημασία, καθώς δεν θα προκύψει ούτε αύξηση ούτε μείωση του φόρου.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από τις διορθωτικές δηλώσεις Ε9 που υποβλήθηκαν μαζικά μέχρι και την 30ή Δεκεμβρίου 2014. Συνολικά, υποβλήθηκαν περισσότερες από τρία εκατομμύρια δηλώσεις. Ωστόσο, αυτές που αφορούσαν το Ε9 του 2014 (από το οποίο επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ) ήταν τελικώς περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Καταργούν σταδιακά την έννοια της ιδιοκτησίας
 
Αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας αλλά και του κληρονομικού δικαίου θα επιφέρει σταδιακά στην ελληνική αγορά η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων των τραπεζών.

Σύμφωνα με εξειδικευμένα στελέχη τραπεζών, η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων θα καταστήσει τον σημερινό ιδιοκτήτη ενοικιαστή του σπιτιού του, καταργώντας σταδιακά την έννοια της ιδιοκτησίας και αντικαθιστώντας την με την έννοια της ιδιοχρησίας.

Ειδικότερα, αυτό που θα γίνει στην πράξη μετά τη μεταβίβαση των «κόκκινων» στεγαστικών σε κοινοπραξίες ελληνικών τραπεζών και ξένων funds είναι ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου για το οποίο έχει συναφθεί το δάνειο θα περνάει στην κυριότητα της κοινής εταιρείας στην οποία ο υπόχρεος δανειολήπτης θα μεταβιβάσει με συμβολαιογραφική πράξη το ακίνητο. Στη συνέχεια η εταιρεία θα του εκμισθώνει το ακίνητο και αυτός θα μένει μέσα στο σπίτι καταβάλλοντας μηνιαίο ενοίκιο που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, σε αντικατάσταση της δόσης του δανείου που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει.

Η εταιρεία θα μπορεί να αναζητήσει, βεβαίως, αγοραστή για το ακίνητο, αν κρίνει πως είναι προς το συμφέρον της και στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να το πουλήσει και ο πρώην δανειολήπτης – νυν ενοικιαστής – θα πρέπει να αναζητήσει άλλη κατοικία. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο δανειολήπτης δεν έχει πλέον καμία σχέση με την τράπεζα από την οποία είχε λάβει το δάνειο.

Όπως αναφέρουν τα ίδια τραπεζικά στελέχη, σε ένα επόμενο στάδιο, το οποίο όμως θα αργήσει να υλοποιηθεί στην ελληνική αγορά, καθώς απαιτείται κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ο δανειολήπτης που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του θα εκχωρεί το ακίνητο στην τράπεζα, συμφωνώντας με αυτήν να του καταβάλει μηνιαίο αντίτιμο για όσο καιρό αυτός ζει.

Μετά τον θάνατο του δανειολήπτη το ακίνητο θα αποκτάται από την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό θα εισαχθεί και στη στεγαστική αγορά ο θεσμός του lease back, ο οποίος λειτούργησε στην αγορά αυτοκινήτων.

Όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, οι αλλαγές στη στεγαστική αγορά μέσω της ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων θα καταργήσουν στην ουσία την ιδιοκτησία και την κληρονομιά στα ακίνητα, κάτι που δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικό για τους δανειολήπτες, αφού θα τους απαλλάξει από τα βάρη που συνοδεύουν την ιδιοκτησία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24