search
ΠΕΜΠΤΗ 10.09.2026 16:04
MENU CLOSE

Το «Π» τώρα δικαιώνεται…

04.10.2010 22:19
Το «Π» τώρα δικαιώνεται…    - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Του Γιάννη Μιχαηλίδη

Όταν η έντυπη μορφή του «Π» έγραφε πριν από μερικούς μήνες το σενάριο που κυκλοφορούσε σε στενό κύκλο της αγοράς για επικείμενη «Ενεργειακή Γιάλτα» με επίκεντρο τους αγωγούς που θα περάσουν από την περιοχή μας, έσπευσαν κάποιοι να κάνουν λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Του Γιάννη Μιχαηλίδη

Όταν η έντυπη μορφή του «Π» έγραφε πριν από μερικούς μήνες το σενάριο που κυκλοφορούσε σε στενό κύκλο της αγοράς για επικείμενη «Ενεργειακή Γιάλτα» με επίκεντρο τους αγωγούς που θα περάσουν από την περιοχή μας, έσπευσαν κάποιοι να κάνουν λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Τώρα, οι ίδιοι κύκλοι αρχίζουν να το σκέφτονται πιο σοβαρά… Οι επαφές δύο κοινοπραξιών δείχνουν πως όχι μόνο υπάρχει ως σκέψη, αλλά η ενδεχόμενη συνεργασία (άρα και διανομή των μελλοντικών ευκαιριών) είναι πλέον πάνω στο τραπέζι.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι οι κοινοπραξίες του Trans-Adriatic Pipeline (TAP) και του ITGI (Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία) συζητούν την πρόταση για συνεργασία, ώστε να συνεκμεταλλευτούν τις μελλοντικές υποδομές που θα δημιουργηθούν.

Ο TAP είναι το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από τη χώρα μας, θα στρέφεται προς Αλβανία και στη συνέχεια με υποθαλάσσιο τρόπο θα φτάνει στην Ιταλία. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η ελβετική EGL, η νορβηγική Statoil και η γερμανική E.ON., με το κόστος του να υπολογίζεται σε 1,5 δισ. δολάρια.

Στον ITGI, που θα φτάσει απευθείας στην Ιταλία από τα παράλια της Θεσπρωτίας, συμμετέχουν η ιταλική Edison, η δική μας ΔΕΠΑ και η τουρκική Botas, ενώ το κόστος του συγκεκριμένου αγωγού ανέρχεται σε 3,4 δισ. δολάρια.

Στο τηλεγράφημα του Reuters τονίζεται πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και μόνο το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων, ώστε όλοι οι αγωγοί όλων των συμφερόντων να αξιοποιούν από κοινού τις υποδομές, στα σημεία όπου κινούνται παράλληλα.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αμέσως μετά θα συζητήσουν και για κοινές μπίζνες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 10.09.2026 16:04