search
ΠΕΜΠΤΗ 10.09.2026 13:38
MENU CLOSE

Και πάλι στην Αθήνα η Τρόικα

08.11.2010 10:07
Και πάλι στην Αθήνα η Τρόικα - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Κλιμάκιο στελεχών της Τρόικας από τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει τους τεχνικούς ελέγχους για την εφαρμογή του Μνημονίου.

Κλιμάκιο στελεχών της Τρόικας απο τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει τους τεχνικούς ελέγχους για την εφαρμογή του Μνημονίου.

Οι επικεφαλής της Τρόικας Σ.Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ) θα βρεθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, -τρεις ημέρες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως η εισήγηση της Τρόικας για την εκταμίευση των 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσεως του μηχανισμού χρηματοδοτικής στηρίξεως θα είναι θετική, ενώ παράλληλα δηλώνουν πως οι στόχοι της κυβέρνησης και της τρόικας αναφορικά με το έλλειμμα μετρώνται σε απόλυτα νούμερα και δεν εξαρτώνται από τη διακύμανση του ΑΕΠ.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν, σήμερα σε απόλυτα νούμερα ο στόχος για το 2010 είναι το έλλειμμα να μειωθεί στα 18,6 δισ. ευρώ και για το 2011 υποχρέωση της χώρας είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στα 16,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις της Eurostat για την περίοδο 2006-2009 θα βαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 (13,8% του ΑΕΠ) περισσότερο από 1,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος (125,7% του ΑΕΠ) περισσότερο από 7% του ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον 0,8% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, το οποίο ήδη στο 10μηνο κινείται εκτός των στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο (8,1% του ΑΕΠ ή 18,69 δισ. ευρώ).

Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διαπραγμάτευση για αναπροσαρμογή των στόχων του 2010 και του 2011 κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε κάθε έτος, ώστε το έλλειμμα εφέτος να ανέλθει σε 19,6 δισ. ευρώ και να περιοριστεί στα 17,2 δισ. ευρώ το 2011.

Όπως και να χει, η αναπροσαρμογή των στόχων του Μνημονίου είναι θέμα διαπραγμάτευσης και δεν μπορεί να προεξοφλείται.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 10.09.2026 13:37