Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΤα πάνω κάτω σε δημόσιο και ΔΕΚΟ φέρνουν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι εισηγήσεις των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή.
Τα πάνω κάτω σε δημόσιο και ΔΕΚΟ φέρνουν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι εισηγήσεις των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Aποφασίστηκε η κατάργηση της Αγροφυλακής (σώμα που ιδρύθηκε επί ΝΔ) και η μετάταξη των υπαλλήλων της σε δασικές υπηρεσίες, η συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου που θα εξετάσει πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η κάλυψη αναγκών άλλων υπουργείων από τους υπόλοιπους, καθώς και η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας με την επωνυμία Επικουρικοί Πυροσβέστες, αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των 8μηνων συμβάσεων.
Παράλληλα, τέθηκε υπό συζήτηση και η μελέτη ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εξετασθεί η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες και εξετάστηκε η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας .
Tη σημασία των «μικρών ή μεγάλων» ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του, επαναλαμβάνοντας πως το 2011 είναι «η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων».
Όπως ανέφερε, οι αλλαγές αυτές αφορούν από το νοικοκύρεμα, μέχρι και στην εμπέδωση του αισθήματος Δικαίου, αλλά αφορούν και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, παραγωγικής, δημιουργικής, καινοτόμου, ποιοτικής, ανταγωνιστικής.
Πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο» εξηγώντας ότι η φύση των αλλαγών είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο έτος που, πολιτικά, ίσως να ήταν πολύ πιο δύσκολα αυτά που αποφασίσαμε πέρυσι, αλλά επιχειρησιακά ήταν πολύ πιο εύκολα.
Αν και σημείωσε πως οι αλλαγές που προωθούνται μπορεί να συναντήσουν αντιστάσεις, διευκρίνισε πως «τώρα πια, δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά».
Πρόσθεσε πάντως πως επιχειρησιακά πρέπει να ληφθούν πολύ πιο δύσκολες αποφάσεις, «που σημαίνει ότι το βάρος πέφτει πλέον στο κάθε υπουργείο, στις αλλαγές που θα μπορέσει να επιφέρει στη λειτουργικότητα της Δημόσιας Διοίκησης και, βεβαίως, με στόχο να στηρίξει τους πολίτες, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας».
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους υπουργούς να θέτουν στόχους σωστά και καθημερινά. «Ξέρω ότι καθημερινά υπάρχει η λεγόμενη “διαχείριση”, ιδιαίτερα λόγω της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του δαιδαλώδους της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και των συναρμοδιοτήτων, πάνω σε χρονίζοντα προβλήματα. Υπάρχει η διαχείριση μικρών και μεγαλύτερων κρίσεων καθημερινά, που μπορεί να φάει σχεδόν όλο το χρόνο ενός Υπουργού» σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Αυτές, όμως, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τις μεγάλες ή μικρές, αλλά ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, που αναδιαρθρώνουν και πόρους και δυνάμεις, κινητοποιούν και απελευθερώνουν παραγωγικό δυναμικό και, βεβαίως, στοχεύουν πάντα στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που βιώνει ο πολίτης».
Με αφορμή την προσφυγή της Ιρλανδίας σε ΕΕ και ΔΝΤ για παροχή βοήθειας, σημείωσε πως είμαστε ενώπιον μιας πολύ κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος πρέπει να είναι κι ένας «έξυπνος» μόνιμος μηχανισμός.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «ο ιρλανδός πρωθυπουργός ανέλαβε το κόστος της υπαγωγής της χώρας του στο μνημόνιο και μετά θα διεξάγει εκλογές, ενώ αντιθέτως ο Κώστας Καραμανλής βλέποντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα επί των ημερών του, δραπέτευσε».
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για την πορεία της οικονομίας, θέτοντας παράλληλα τους προς επίτευξη στόχους του κάθε υπουργείου για το επόμενο τρίμηνο.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.