search
ΠΕΜΠΤΗ 10.09.2026 12:08
MENU CLOSE

Η Ιρλανδία στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup

27.11.2010 19:24
Η Ιρλανδία στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Η Γερμανία και η Γαλλία ήταν αυτές που συμφώνησαν για έναν μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνη, ενώ βασικά σημεία της συμφωνίας ενδέχεται να παρουσιαστούν το απόγευμα.

Η Γερμανία και η Γαλλία ήταν αυτές που συμφώνησαν για έναν μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνη, ενώ βασικά σημεία της συμφωνίας ενδέχεται να παρουσιαστούν το απόγευμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιέσει τις τελευταίες ώρες ώστε το ECOFIN να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό.

Η ευρωζώνη πρέπει να αντιδράσει για να προστατεύσει το νόμισμα της, τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου ECOFIN, Βέλγος υπουργός οικονομικών, Ντιντιέ Ρεϊντερς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρεϊντερς επισήμανε πως «το αποδείξαμε στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να το αποδείξουμε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε όταν υπάρχουν αναταράξεις».

Πεπεισμένος για τη θετική κατάληξη των σημερινών εξελίξεων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα γίνει και μια γενικότερη συζήτηση για την κατάσταση της ευρωζώνης η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη και να αντιδρά σε εξωτερικά σοκ.

Επίσης, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την Ιρλανδία τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μια «συστημική απάντηση στην κρίση» και όχι μόνο απέναντι στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, θα πρέπει να εξεταστούν οι ευρύτερες προεκτάσεις της σημερινής κρίσης.

Ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη και την απασχόληση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, τόνισε πως το πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και πως ένα από τα θέματα που εκκρεμεί και θα πρέπει να επιλυθεί είναι το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας.

Τέλος, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας περιμένει ότι το σχέδιο βοήθειας θα ολοκληρωθεί στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν.

«Η κυβέρνηση συναντήθηκε το προηγούμενο βράδυ και ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωση του και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη του προγράμματος σε αυτή τη βάση και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το απόγευμα».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 10.09.2026 12:08