Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on Google«Σήμα βιωσιμότητας» για το ελληνικό χρέος συνιστά σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών η πρόσφατη απόφαση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Ο Γ.Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να συμμετέχει στο Ecofin.
«Σήμα βιωσιμότητας» για το ελληνικό χρέος συνιστά σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών η πρόσφατη απόφαση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Ο Γ.Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να συμμετέχει στο Ecofin.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ακόμα και σε περίπτωση που το 2012, οπότε και σταματά η χορήγηση δανείων από τον ευρωμηχανισμό, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές θα εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα πώλησης κρατικών ομολόγων στον ευρωμηχανισμό.
«Οι δανειακές μας ανάγκες ανέρχονται στα 66 δισ. ευρώ για το 2012. Τα υφιστάμενα δάνεια καλύπτουν ανάγκες 24 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να προέλθουν από την αγορά, συμπεριλαμβανομένων χρεών 27 δισ. ευρώ από μακροπρόθεσμα δάνεια. Ελπίζουμε πως η αγορά θα ανοίξει για εμάς νωρίτερα από το 2012. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε ίσως χρειαστεί να αντλήσουμε κεφάλαια από το EFSF», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπακωνσταντίνου.
Επισήμανε ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αν όχι ως το τέλος του 2011, έως το 2012.
Δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ακόμα ότι τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όσο και η μείωση του επιτοκίου, αφορούν τα δάνεια συνολικού ύψους 80 δις ευρώ που χορηγήθηκαν στη χώρα μας από την ευρωζώνη.
Η επιμήκυνση που αποφασίστηκε, σύμφωνα με το Γ.Παπακωνσταντίνου, μεταφέρει την αποπληρωμή 50 δις ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές -το 2014 και το 2015- στα επόμενα χρόνια, ενώ και από τη μείωση του επιτοκίου που αποφασίστηκε κερδίζουμε 6 δις ευρώ λιγότερους τόκους.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ΔΝΤ εξετάζει επιμήκυνση του προγραμματισμένου χρόνου αποπληρωμής των 20 δις ευρώ που πρόκειται να δανείσει στην Ελλάδα, καθώς και των 10 δις που είχε χορηγήσει προηγουμένως στη χώρα.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί προσεχώς η σύνταξη τόσο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2012-2015, όσο και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός εστίασε στην αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης τήρησης του προγράμματος για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.
Σχετικά με την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από την Moody’s, ο Γ.Παπακωνσταντίνου έθεσε στο Eurogroup και στο Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων αξιολόγησης.
«Όταν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από εμπειρογνώμονες τριών διεθνών οργανισμών, δεν είναι δυνατόν η αξιολόγηση αυτή να αναιρείται από τους οίκους αξιολόγησης» ανέφερε ο υπουργός.
Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής -25 Μαρτίου- όπου αναμένεται να εγκριθούν οι αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και τον ευρωμηχανισμό στήριξης ώστε να αντιμετωπιστεί το χρέος της ευρωζώνης, ο υπουργός σχολίασε ότι εκκρεμούν κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις.
Πρόσθεσε ακόμα ότι για να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας θα συνεδριάσει και πάλι την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες το Eurogroup -οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.