search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.11.2025 23:39
MENU CLOSE

Επιστροφή στο μέλλον

05.06.2011 14:36
Επιστροφή στο μέλλον - Media

Της Βάλιας Μπαζού

Στις μέρες μας η οικολογία θεωρείται, στην καλύτερη περίπτωση, μόδα, όταν πρόκειται για τη light εκδοχή της. Στη χειρότερη, όταν δηλαδή το ζήτημα ξεφεύγει από τη βουκολική εκδοχή, θεωρείται, τουλάχιστον, ο δαίμονας του απόλυτου κακού.

Της Βάλιας Μπαζού

[email protected]

Στις μέρες μας η οικολογία θεωρείται, στην καλύτερη περίπτωση, μόδα, όταν πρόκειται για τη light εκδοχή της. Στη χειρότερη, όταν δηλαδή το ζήτημα ξεφεύγει από τη βουκολική εκδοχή, θεωρείται, τουλάχιστον, ο δαίμονας του απόλυτου κακού. Γιατί, όταν μπαίνουν στο τραπέζι κεντρικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, την οικονομία, τη χωροταξία, τη διαχείριση των απορριμμάτων, η επίκληση των αρχών της οικολογίας θεωρείται, το λιγότερο, ενοχλητική και αντιμετωπίζεται ως τροχοπέδη για την προώθηση σχεδίων, νόμων και επενδύσεων. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα με εμάς τους Νεοέλληνες είναι ότι ανακαλύψαμε, στην καλύτερη περίπτωση εσχάτως, τι σημαίνει και τι πρεσβεύει η οικολογία, ακριβώς επειδή αγνοούμε την Ιστορία μας και τις καταβολές μας. Επειδή η παιδεία μας περιορίζεται στα βασικά. Γιατί διαφορετικά θα έπρεπε εμείς πρώτοι από όλους να γνωρίζουμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα βρίσκονται οι ρίζες της οικολογίας σε θεωρητικό και νομοθετικό επίπεδο. Στην Αρχαία Ελλάδα συναντώνται και τα πρώτα παραδείγματα της πρακτικής εφαρμογής των αρχών της οικολογίας στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες έβαλαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της προστασίας της φύσης και των φυσικών πόρων. Έθεσαν τα θεμέλια για την επιστήμη της οικονομίας του περιβάλλοντος και έκαναν τα πρώτα Βήματα για την εφαρμογή των αρχών της οικολογίας στον σχεδιασμό και την αισθητική των πόλεων, την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, την προστασία της δημόσιας υγείας, την ανάπτυξη της χωροταξίας μέσα από την οριοθέτηση χρήσεων γης ακόμα και της επιλογής των υλικών. Όλα αυτά τα θέματα τις τελευταίες δεκαετίες, στη σύγχρονη (;) Ελλάδα, υπονομεύονται και λοιδορούνται συστηματικά παρά το γεγονός ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι αλλιώς ορίζουν. Αλλά, πάλι, πάντα έτσι δεν συμβαίνει με όλους εμάς τους ημιμαθείς; Και κάτι τελευταίο: Σε 3 ημέρες, στις 5 Ιουνίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας δεν πρόκειται να βρείτε κανένα σχετικό αφιέρωμα. Δεν μας αρέσουν οι fast track εορτές και σχόλες.

Καλή ανάγνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.11.2025 23:35