search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:52
MENU CLOSE

Standard & Poor’s: Αδικαιολόγητες οι επιθέσεις στους οίκους

13.07.2011 10:20
Standard & Poor

Ως «αδικαιολόγητες» χαρακτήρισε ο οίκος Standard & Poor’s τις κατηγορίες που δέχονται οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την εγκυρότητα των αξιολογήσεων τους.

Ως «αδικαιολόγητες» χαρακτήρισε ο οίκος Standard & Poor’s τις κατηγορίες που δέχονται οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την εγκυρότητα των αξιολογήσεων τους.

«Αισθανόμαστε ότι  είναι εντελώς αδικαιολόγητο να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης, γιατί λένε τα πράγματα όπως είναι», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Standard & Poor’s, Ντίβεν Σάρμα στην εφημερίδα Financial Times, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση που γίνεται δεν πρέπει να ασχολείται με τις αποφάσεις των οίκων, αλλά τον τρόπο με τον οποίο φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαρτούν την πολιτική τους από τις αξιολογήσεις των οίκων.

Το βράδυ της Τρίτης, ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιρλανδίας σε μη επενδυτική κατηγορία (junk), μετά την αντίστοιχη κίνηση που έκανε την περασμένη εβδομάδα για την Πορτογαλία.

Αυτή η κίνηση προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΕ, η οποία απείλησε τους οίκους με νέο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ ο επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, έθεσε θέμα διακοπής των αξιολογήσεων των οίκων για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της S&P, δήλωσε πως: «αν διακοπούν οι αξιολογήσεις, θα μειωθεί η διαφάνεια και θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αγορά και αυτό θα οδηγούσε σε άνοδο τις αποδόσεις. Με την έννοια αυτή, θα πρόκειται για ένα αυτογκόλ».

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει χαρακτηριστικά πως ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ιταλία και η Ισπανία κινδυνεύουν με υποβάθμιση του αξιόχρεου τους, σημειώνοντας ότι η αξιολόγησή τους με βάση τα ασφάλιστρα από τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των ομολόγων τους (CDS) υπονοεί ότι πρέπει να ενταχθούν και αυτές σε μη επενδυτική κατηγορία (junk).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34