Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΤου Αλέξη Π. Μητρόπουλου
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ είχε γράψει στο άρθρο του («Κ.Ε.» της 27.6.2010 – «Le Monde Diplomatique») ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2010, όταν ο πρωθυπουργός συγκάλεσε επειγόντως μια επιτροπή ειδημόνων για οικονομικά ζητήματα, ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ εξήγησε «με απότομο τρόπο στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οφείλει να ξηλώσει το Κοινωνικό Κράτος».
Του Αλέξη Π. Μητρόπουλου
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ είχε γράψει στο άρθρο του («Κ.Ε.» της 27.6.2010 – «Le Monde Diplomatique») ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2010, όταν ο πρωθυπουργός συγκάλεσε επειγόντως μια επιτροπή ειδημόνων για οικονομικά ζητήματα, ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ εξήγησε «με απότομο τρόπο στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οφείλει να ξηλώσει το Κοινωνικό Κράτος». Τη συνέχεια την είδαμε έκτοτε στην καθημερινή μας ζωή. Η κυβέρνηση προτίμησε τον δρόμο που της επέβαλαν οι δανειστές στη διαχείριση του δημοσιονομικού προβλήματος, απορρίπτοντας όλους τους άλλους εναλλακτικούς. Η απορρύθμιση του ατελούς Κοινωνικού Κράτους και των υποσυστημάτων του εξαγγέλθηκε με το πρώτο Μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του.
Στην τέταρτη εκδοχή του (της 2.7.2011), στο λεγόμενο «Μνημόνιο ΙΙ», ολοκληρώνεται η εργασιακή, ασφαλιστική και κοινωνική αποδόμηση. Η κυβέρνηση αποκρύπτει την πανηγυρική αστοχία του πρώτου ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους και μαζί με τη συμμαχία των μνημονιακών (πολιτικών, εκπροσώπων του κεφαλαίου, συστημικών διανοούμενων, ΜΜΕ) αγχώνεται μήπως αποκαλυφθεί η αλήθεια ότι η χώρα με δική τους αποκλειστική ευθύνη οδηγείται σε ελεγχόμενη πτώχευση. Ο νέος αυτός γύρος της θεσμικής βαρβαρότητας συνοδεύεται από την καλλιέργεια ατμόσφαιρας κοινωνικής τρομοκρατίας, ώστε οι αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να μετριάσουν τις αντιδράσεις τους. Το από 2.7.2011 Μνημόνιο αποκρύπτεται, γιατί η κυβέρνηση φροντίζει με επιμέλεια να μάθουμε όσο το δυνατόν λιγότερα και όσο το δυνατόν αργότερα τις νέες ανατριχιαστικές δεσμεύσεις της χώρας.
Ο κατάλογος δεν έχει σταματημό: O δεύτερος εφαρμοστικός νόμος των μέσων του Αυγούστου 2011 θα αφορά στους μεγάλους φορείς που θα κλείσουν και των οποίων οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στους φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα συρρικνωθούν (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΡΤ). Το πλεονάζον προσωπικό που δεν μπορεί να μεταταχθεί, θα αντιμετωπιστεί με «μη εθελοντικές» αποχωρήσεις και μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Αυτό θα ισχύσει και για το στενό Δημόσιο. Οι «έφεδροι» θα παίρνουν το 60% του μισθού τους για 12 μήνες (χωρίς 13ο και 14ο μισθό) και κατόπιν θα αποχωρούν. Ο περιορισμός των δαπανών στην Τ.Α. θα επιφέρει απολύσεις.
Για το Δημόσιο προβλέπεται μείωση στο 60% των συμβασιούχων και κατάργηση των κενών θέσεων. Οι μισθοί του Δημοσίου θα είναι «σε αρμονία με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επιτυγχάνοντας μείωση στο συνολικό μισθολογικό κόστος». Το ίδιο θα γίνει και στις ΔΕΚΟ. Το διοικητικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 50% και οι γιατροί κατά 25%. Η απεριόριστη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου καθιστά τη μορφή αυτή εργασίας ως βάση των νέων εργασιακών σχέσεων. Οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, με ελάχιστες μειοψηφίες εργαζομένων, θα προσδιορίζουν τους όρους εργασίας όλων. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα υπάρξει δυσμενής τροποποίηση για τις κλαδικές συμβάσεις.
Το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, που έχουν υπερκορεστεί από δεκαετιών, θα παραγάγει νέες στρατιές ανέργων. Η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των πτυχιούχων διαφόρων κολεγίων θα εκτοπίσει από την αγορά εργασίας πολλούς πτυχιούχους. Η «εξαγωγή» εγκεφάλων θα λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι περικοπές στο μισθολογικό κόστος (750 εκατ. το 2011, επιπλέον 600 εκατ. το 2012, 448 εκατ. το 2013, 306 εκατ. το 2014 και 71 εκατ. το 2015), η αύξηση των ωρών εργασίας, η μείωση των υπερωριών των επ’ αμοιβή επιτροπών και συμβουλίων, των επιδομάτων και bonus, των συμβασιούχων κατά 50% το 2011 και επιπλέον κατά 10% το 2012, το πάγωμα της αυτόματης ωρίμανσης, η νέα μισθολογική κλίμακα, η εισαγωγή της μερικής απασχόλησης, της άδειας άνευ αποδοχών κ.λπ. στο Δημόσιο, η μείωση των εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, θα δημιουργήσουν πρόβλημα επιβίωσης για όλους τους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και πρόβλημα λειτουργίας του κράτους.
Έπονται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, οι συγχωνεύσεις / κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η μείωση των επιδοτήσεων, που συν τοις άλλοις θα στείλουν πολλούς εργαζομένους στην ανεργία. Ακολουθούν η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, οι μειώσεις των βασικών συντάξεων του ΟΓΑ, αλλά και των κατώτατων συντάξεων των άλλων Ταμείων, οι αυξήσεις των εισφορών, η μείωση του αριθμού και του χρόνου των επιδομάτων ανεργίας, η παράταση σε 24 μήνες της μαθητείας των νέων με μισθό κατώτερο του κατώτατου, ο περιορισμός της χρηματοδότησης του ΝΑΤ, η αλλαγή σε ασφαλιστικές κατηγορίες, η μείωση του εφάπαξ των υπαλλήλων στο Δημόσιο κατά 10% και στη ΔΕΗ κατά 15%, η μείωση επιχορήγησης στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, περαιτέρω πλαφόν στις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας για μισθωτούς κάτω του 80% των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών, η ωρίμανση των συντελεστών για εργασία από 35 σε 40, η εισφορά των συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, η ειδική εισφορά όλων των συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης, η πρόσθετη μηνιαία εισφορά των μηχανικών, εργοληπτών, υγειονομικών, νομικών κ.λπ.
Όλες οι αλλαγές στη συνάρτηση Εργασιακού – Ασφαλιστικού που θεσπίστηκαν και έπονται, είναι μόνιμες υπό την ισχύ του Μνημονίου, αλλά και του νέου «Συμφώνου για το Ευρώ», όπως εύηχα μετονομάστηκε. Επομένως οι συν-Έλληνες, αντιμέτωποι πλέον με την κατάργηση όλων των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων, αλλά και του δημοκρατικού – συλλογικού κεκτημένου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι ο δρόμος αυτός της καταστροφής πρέπει να ανακοπεί πάση θυσία.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.