Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΤου Παναγιώτη Τσόγκα
Το σκηνικό στην παραλία Λάμπλεϊ, στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε Φρίταουν, είναι καθ’ όλα τυπικό για αφρικανική μεγαλούπολη. Καμιά εικοσαριά νεαροί Αφρικανοί φορούν φανέλες της Μονακό, της Άρσεναλ, της Τσέλσι, της Μπαρτσελόνα και ετοιμάζονται για το καθημερινό τους «διπλό», αφήνοντας την ποδοσφαιρική μπάλα να κυλάει πάνω στο χώμα και τη σκόνη.
Του Παναγιώτη Τσόγκα
Το σκηνικό στην παραλία Λάμπλεϊ, στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε Φρίταουν, είναι καθ’ όλα τυπικό για αφρικανική μεγαλούπολη. Καμιά εικοσαριά νεαροί Αφρικανοί φορούν φανέλες της Μονακό, της Άρσεναλ, της Τσέλσι, της Μπαρτσελόνα και ετοιμάζονται για το καθημερινό τους «διπλό», αφήνοντας την ποδοσφαιρική μπάλα να κυλάει πάνω στο χώμα και τη σκόνη. Τριγύρω κάποιες παράγκες, «σπάνε» το περίεργο τοπίο. Η κάμερα του BBC συγχρόνως καταγράφει τις κινήσεις τους για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ.
Το να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο μηχανισμός της βρετανικής τηλεόρασης για να καταγράψει νεαρούς Αφρικανούς που παίζουν μπάλα, μοιάζει -και είναι- τουλάχιστον παράξενο. Την εξήγηση όμως τη δίνει η εικόνα. Οι επίδοξοι συνεχιστές του… Μέσι έχουν μία ιδιαιτερότητα. Μία ιδιαιτερότητα, που καθιστά τις επιτυχίες του Μέσι και της παρέας του στη Μπαρτσελόνα, να φαίνονται σχεδόν ασήμαντες.
Οι νεαροί Αφρικανοί είναι μέλη της Εθνικής ομάδας της Σιέρα Λεόνε, για ποδοσφαιριστές με πρόβλημα στα κάτω άκρα. Ακρωτηριάστηκαν κατά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο του 1991-2002. Τότε που τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας, όσο και οι δυνάμεις του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου, επέλεξαν ένα απάνθρωπο «εύρημα» της βελγικής και βρετανικής αποικιοκρατίας για να τιμωρούν τους «εχθρούς». Το «εύρημα» ήταν ο ακρωτηριασμός, κάτι που μόνο ένας διεστραμμένος νους θα μπορούσε να σκεφτεί ως τιμωρία και είχε ως αποτέλεσμα αρκετά παιδιά στη Σιέρα Λεόνε να βιώσουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, εκτός από τη φτώχεια και τη δυστυχία για το χαμό των αγαπημένων προσώπων τους και την κινητική δυσκολία. Αιτία του πολέμου, τι άλλο; Η σύγκρουση συμφερόντων για την εκμετάλλευση των διαμαντιών για λογαριασμό ευρωπαϊκών εταιριών.
Ορισμένοι από αυτούς τους νεαρούς όμως απέδειξαν ότι η ψυχή είναι ικανή να νικήσει και την ποιο μεγάλη δυσκολία και ότι ο νικητής στην ψυχή, είναι ο πραγματικός νικητής.
Ο Σκωτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Στίβενσον υποστηρίζει ότι: «Το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο». Οι πιτσιρικάδες από τη Σιέρα Λεόνε είχαν το χειρότερο «φύλλο». Την πατερίτσα. Αλλά έμαθαν να τη χρησιμοποιούν για να μη χάσουν τη μεγάλη τους αγάπη. Το ποδόσφαιρο!
Η όλη προσπάθεια απέκτησε σαφή οργάνωση και προσανατολισμό το 2001, με την αμέριστη συμπαράσταση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Action for Children in Conflict», η οποία πρωτοστατεί σε προσπάθειες για την βελτίωση της ζωής παιδιών της Αφρικής με κινητικά προβλήματα.
Οι «Μέσι» της πατερίτσας δεν σταματούν να ονειρεύονται. Και τα όνειρά τους χάνονται ψηλά στον ουρανό, σαν τον καυτό ήλιο της ηπείρου τους, εκεί στα δυτικά της Αφρικής. Η ανθρωπότητα τους εύχεται καλές ντρίμπλες. Το αξίζουν!
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.