search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.09.2026 14:25
MENU CLOSE

Vodafone και Wind πάνε για γάμο…

03.09.2011 14:18
Vodafone και Wind πάνε για γάμο... - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Ήταν να μην αρχίσουν οι συγχωνεύσεις. Τώρα φαί­νεται να μην σταματούν. Έτσι Vodafone και Wind επιβεβαι­ώνουν αυτό που συζητούν εδώ και δύο μήνες: την πιθανότητα ενός μεταξύ τους γάμου. Οι δύο εται­ρείες λένε πως οι διαπραγματεύ­σεις είναι ακόμη σε αρχικό στά­διο.

Ήταν να μην αρχίσουν οι συγχωνεύσεις. Τώρα φαί­νεται να μην σταματούν. Έτσι Vodafone και Wind επιβεβαι­ώνουν αυτό που συζητούν εδώ και δύο μήνες: την πιθανότητα ενός μεταξύ τους γάμου. Οι δύο εται­ρείες λένε πως οι διαπραγματεύ­σεις είναι ακόμη σε αρχικό στά­διο. Όμως, υπάρχουν ήδη κάποια δεδομένα:

Η συγχώνευση θα αφορά την ευγενική απορρόφηση της Wind Hellas από τη Vodafone Ελλάδας. Η νέα εταιρεία θα είναι η μεγαλύ­τερη στην Ελλάδα σε αριθμό συν­δρομητών, παίρνοντας τα πρω­τεία (τουλάχιστον κατά τη σύστα­σή της, διότι μετά ποιος ξέρει…) από την Cosmote. Η Vodafone και η Wind υπολογίζεται ότι αθροιστι­κά σε επίπεδο συνδρομητών ελέγ­χουν το 52% – 53% της αγοράς, ενώ η Cosmote το 47% – 48%. Ει­δικότερα, σύμφωνα με τα εταιρικά στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, η Cosmote έχει 7.700.000 συν­δρομητές, η Vodafone 3.995.000 η Wind (περσινά στοιχεία) κάτι λι­γότερο από 3,9 εκατ. – οι αριθμοί αφορούν συνδέσεις και καρτοκινητά.

Συνέργειες και περικοπές

Εφόσον προκύψει η συγχώνευ­ση, τον πρώτο λόγο θα έχουν το κλείσιμο καταστημάτων και οι πε­ρικοπές προσωπικού. Οι δύο εται ρείες έχουν περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους. Ένα κοινό σχήμα θα χρειάζεται πολύ λιγό­τερους, ενώ το πιθανότερο είναι τα καταστήματα να μειωθούν κα­τά 40%. Οι εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για 1.000 θέσεις εργασίας λιγότερες.

Καταλύτης για μια συμφωνία εί­ναι η δαπάνη για τις νέες συχνότητες, η οποία φαίνεται πως θα επη­ρεάσει (πάλι) αρνητικά τα κρατικά έσοδα. Η δημόσια διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοι­νωνιών και Ταχυδρομείων για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 και των 1.800 MHz λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου. Οι εταιρείες κι­νητής ήδη σχεδιάζουν να υποβά­λουν ενστάσεις για το υψηλό κό­στος του δημοπρατούμενου φά­σματος, που με βάση τις τιμές εκ­κίνησης αντιστοιχεί σε 380 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η Vodafone, για να διατηρήσει το φάσμα που έχει, θα πρέπει να καταβάλει 170 εκατ., η Wind 130 εκατ., ενώ η Cosmote περίπου 80 εκατ.

Οπότε, εάν Vodafone και Wind καταλήξουν σε ντιλ, η νέα εται­ρεία δεν θα χρειάζεται το σύνολο του φάσματος που έχουν σήμερα στην κατοχή τους (αλλά κάτι πε­ρισσότερο από το μισό), οπότε και το Δημόσιο θα χάσει περίπου άλλα 100 εκατ. απ’ αυτά που υπολόγιζε να πάρει από τις άδειες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.09.2026 14:25