Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΤον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνον όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο» και επισημαίνοντας πως απαιτούνται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνον όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο» και επισημαίνοντας πως απαιτούνται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην Πρωθυπουργός εκτιμά πως «το αργότερο έως το 2014 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» και υπογραμμίζει πως τυχόν έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο διότι θα ήταν καταστροφική.
«Σε μια τέτοια περίπτωση ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε εξακόσιες δραχμές ή και πολύ παραπάνω και οι Έλληνες θα χάσουμε ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας των χρημάτων μας», τονίζει ο κ. Σημίτης, για να προσθέσει πως ο βέβαιος πανικός δεν θα είναι η μόνη δυσκολία στην αλλαγή του νομίσματος, αλλά θα ακολουθήσει έντονη κοινωνική αναταραχή και οργή ανάλογη της χωρίς προηγούμενο φτώχειας και ανεργίας.
Παράλληλα, εκτιμά πως οι χώρες που δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες θα ενταχθούν σε μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, κάτι που συνεπάγεται την οικειοθελή «αναστολή» της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στη ζώνη του ευρώ.
Συνεχίζοντας τη σκέψη του ο Κ.Σημίτης επισημαίνει πως μία ελεγχόμενη χρεοκοπία, έξωση, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με υποσχέσεις για σύντομη επάνοδο στο ευρώ. Παρ’ όλα αυτά εκτιμά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι πιθανότατα εξίσου δραματικό με τη μη ελεγχόμενη χρεοκοπία.
«Ο χρόνος που μας μένει για να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία περίπου χρόνια και με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι εάν τα θέματα εξακολουθήσουν να προωθούνται με τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές μεθόδους, το αποτέλεσμα θα παραμείνει μηδενικό, αλλά μηδενική θα είναι και η συμπαράσταση προς εμάς.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.