search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.09.2026 01:13
MENU CLOSE

Κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων ο Μιχάλης Σάλας

14.10.2011 13:04
Κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων ο Μιχάλης Σάλας - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Κατά του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων τίθεται ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλας, επισημαίνοντας ότι «είναι λυπηρό, όσοι οφείλουν, να μην καταλαβαίνουν τις συνέπειες ενός μιας τέτοιας ενέργειας».

Κατά του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων τίθεται ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλας, επισημαίνοντας ότι «είναι λυπηρό, όσοι οφείλουν, να μην καταλαβαίνουν τις συνέπειες ενός μιας τέτοιας ενέργειας».

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «όσοι υποστηρίζουν το κούρεμα των ομολόγων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ούτε από την κατάρρευση της Ελλάδας και φυσικά ούτε από τα χαρτοφυλάκια τους. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και το πιθανότερο ούτε καν περί ποίου “κουρέματος” πρόκειται».

Παράλληλα, σημειώνει πως « εάν δεχτούμε ότι αντί για το 21% κούρεμα, τώρα το εθελοντικό κούρεμα θα φθάσει στο 50%, τότε οδηγούμαστε σε μία επιπλέον μείωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους ουσιαστικά κατά 20 έως 25 δισ. ευρώ περίπου, σε παρούσες αξίες, και όχι κατά 180 δισ. ευρώ, που πολλοί, είτε από αφέλεια είτε από ελλιπή ενημέρωση, πιστεύουν».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «το όφελος δηλαδή θα ήταν περίπου 20 – 25 δισ. ευρώ, το οποίο, όμως, κατά το μεγαλύτερο μέρος, η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη και πάλι να το ξαναδανειστεί από τις ευρωπαϊκές χώρες και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να ενισχύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Μιλάμε δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, για ένα όφελος της τάξης των 10 ή 15 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο χρέους 360 δισ. ευρώ».

»Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι στο προτεινόμενο από διαφόρους “κούρεμα” μέσω του PSI, εξαιρούνται τα Ομόλογα της ECB, περίπου 60 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της Τρόικα, ύψους 65 δισ. ευρώ, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δισ., τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δισ., Ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40 – 45 δισ., άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο Εξωτερικό οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο «κούρεμα» του 21% στο PSI του Ιουλίου», αναφέρει στο τέλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.09.2026 01:11