Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on Google25 κράτη – μέλη της Ε.Ε, πλην της Βρετανίας και της Τσεχίας, υπέγραψαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
25 κράτη – μέλη της Ε.Ε, πλην της Βρετανίας και της Τσεχίας, υπέγραψαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Το νέο Σύμφωνο προβλέπει πιο αυστηρούς κανόνες για τον έλεγχο των ελλειμμάτων και των δαπανών αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη – μέλη υπερβούν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
Όπως διευκρινίζει η Ε.Ε. αυτοί οι κανόνες θα ήταν καλό να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικό να υιοθετήσουν τα νέα μέτρα οι κυβερνήσεις.
Η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια, ενώ βασική προϋπόθεση αποτελεί και η επικύρωση του συμφώνου από τουλάχιστον 12 χώρες, προτού τεθεί σε εφαρμογή. Σημειώνεται πως όσες χώρες δεν υπερψηφίσουν το σύμφωνο δεν θα έχουν δικαίωμα να προσφύγουν για οικονομική βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, χαιρέτισε τις εξελίξεις, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση», ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, διεμήνυσε ότι «με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο διασφαλίζεται ότι δεν θα επιστρέψουμε στις κακές ημέρες του παρελθόντος της δημοσιονομικής ανευθυνότητας».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα που έστειλαν οι αγορές. Επιδιώκουμε ένα μέλλον με μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη».
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.