search
ΣΑΒΒΑΤΟ 05.09.2026 11:37
MENU CLOSE

Νέα μέτρα και περικοπές δαπανών ζητάει η Κομισιόν

13.03.2012 13:29
Νέα μέτρα και περικοπές δαπανών ζητάει η Κομισιόν - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα και πρόσθετες περικοπές δαπανών που να αγγίζουν το  5,5% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή 11,5 δισ. Ευρώ για το 2013-2014.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα και πρόσθετες περικοπές δαπανών που να αγγίζουν το  5,5% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή 11,5 δισ. Ευρώ για το 2013-2014.

«Τα νέα μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου να πάρει το πράσινο φως το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους  130 δισ. Ευρώ» μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την έκθεση της Κομισιόν.

«Ο στόχος για το 2013 και το 2014 είναι πρωτογενή πλεονάσματα 1,8% το 2013 και 4,5% το 2014. Δηλαδή, το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να διαμορφωθεί σε 7,3% του ΑΕΠ εφέτος, 4,7% το 2013 και 2,2% το 2014. Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014» φέρεται να σημειώνει ακόμα στην έκθεση η Κομισιόν.

Μάλιστα εμφανίζεται να επισημαίνει στην έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για τα νέα μέτρα και εξετάζει περικοπές δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την μεταρρύθμιση στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται τα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να αποταμιευτούν από το κούρεμα των μισθών του Δημοσίου, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τις αποχωρήσεις περίπου 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012.

Παράλληλα, 6,3 δισ. ευρώ φαίνεται πως θα προέλθουν από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ τα υπόλοιπα 2,1 δισ. ευρώ περίπου θα προέλθει από τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.

Επιπλέον, σημειώνεται η απαίτηση της Κομισιόν για εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου πακέτου πριν τη λήξη του ομολόγου στις 20 Μαρτίου.

Δεν παραλείπει να τονίσει στην έκθεση η Κομισιόν ότι «η διεθνής οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχίσει να χορηγείται υπό τον όρο ότι βελτιώνεται η εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται», σημειώνει το Reuters.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 05.09.2026 11:35