search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04.09.2026 23:19
MENU CLOSE

Fitch:«Παρά την πρόοδο, ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει»

03.04.2012 17:51
Fitch:«Παρά την πρόοδο, ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει» - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Την εκτίμηση ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο οίκος Fitch, ενώ την ίδια στιγμή εφιστά και την προσοχή, διευκρινίζοντας πως «ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει».

Την εκτίμηση ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο οίκος Fitch, ενώ την ίδια στιγμή εφιστά και την προσοχή, διευκρινίζοντας πως «ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει».

Συγκεκριμένα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι «ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει εξαιτίας του υψηλού επιπέδου χρέους μετά την αναδιάρθρωση και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως λόγω των νέων ομολόγων δεν θα υπάρξουν υψηλές απαιτήσεις στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ τονίζει πως «το νέο πρόγραμμα των 164 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το διάστημα 2012-14».

Ακόμα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για τη βιωσιμότητα των ελληνικών δημοσιονομικών και τη παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, προμηνύοντας ότι «εξαρτώνται από την εφαρμογή των δομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και της πρόκλησης που αποτελεί η εσωτερική υποτίμηση -και μάλιστα με ελάχιστες προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης πριν το 2014».

Υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι το PSI και η συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI)«είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή θα μεταμορφώσουν τη σύνθεση των πιστωτών».

Ο οίκος σημειώνει μάλιστα πως μέχρι το τέλος του χρόνου, ο επίσημος τομέας (κράτη και θεσμοί της Ευρωζώνης και ΔΝΤ) θα έχει μερίδιο 75% του ελληνικού χρέους (έναντι 38% στα τέλη του 2011), ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πέσει στο 25% από το 62%. Έτσι, υποστηρίζει ο οίκος, «η Ελλάδα θα έχει ελάχιστα να κερδίσει εάν υποβάλει τα ομόλογα του PSI σε νέα αναδιάρθρωση».

Εντωμεταξύ, εκφράζει και την εκτίμηση πως «το το PSI θα συγκρατήσει την αύξηση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ φέτος από το 165% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, αλλά το έλλειμμα και η ύφεση θα επιφέρουν αύξηση του χρέους στο 170% του ΑΕΠ το 2013 πριν ξεκινήσει η υποχώρησή του το 2014». 

«Το PSI και η συμμετοχή του επίσημο τομέα έδωσαν στην Ελλάδα μια ευκαιρία, αλλά θα απαιτηθεί μια προκλητική διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης  εάν είναι να πετύχει το πρόγραμμα, με ελάχιστες προοπτικές ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης πριν το 2014» αναφέρει ο οίκος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04.09.2026 23:19