search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 06:22
MENU CLOSE

Το «έλα να δεις» στο ΠΑΣΟΚ… αλλά και στην κυβέρνηση!

03.11.2012 14:17
Το «έλα να δεις» στο ΠΑΣΟΚ… αλλά και στην κυβέρνηση! - Media

Αλληλοκατηγορίες και μαχαιρώματα στον κυβερνητικό σχηματισμό, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, με φόντο τα νέα μέτρα για τα οποία τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστούν.

Αλληλοκατηγορίες, μαχαιρώματα και εκβιασμοί στον κυβερνητικό σχηματισμό με φόντο τα νέα μέτρα για τα οποία τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση,  δήλωσαν αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστούν.
 
Την ώρα που η δικογραφία για την γνωστή πλέον λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται στη Βουλή, όπου αναζητούνται τυχόν ευθύνες υπουργών, ο κυβερνητικός σχηματισμός βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
 
Την Παρασκευή ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΔΗΜΑΡ κατηγορώντας την ότι προκαλεί «αβεβαιότητα στη χώρα» και απειλώντας την ότι «εάν δεν ψηφίσει τα μέτρα, θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης».
 
Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος παρά το ότι απουσίασε από την ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής για τις αποκρατικοποιήσεις, δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να υπερψηφιστούν τα μέτρα.
 
Λίγες μέρες εξάλλου πέρασαν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. όπου κατέστησε σαφές πως όσοι δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή θα τεθούν αμέσως εκτός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Δήλωση η οποία ωστόσο προκάλεσε ήδη τις πρώτες απώλειες.
 
Η θύελλα εντός του ΠΑΣΟΚ πάντως ανησυχεί ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Βενιζέλο για τον οποίο, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να υπάρχει μία θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση, αμέσως μετά την υπερψήφιση των μέτρων, σε περίπτωση ανασχηματισμού.
 
Το ενδεχόμενο πάντως της ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ εντός της κυβέρνησης συνδέεται και με τη συνεχή μείωση του ποσοστού κατά τις δημοσκοπήσεις.
 
Η υπερψήφιση πάντως των νέων μέτρων, του Μνημονίου 3, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη 100%.
 
Πρώτο και καθοριστικό είναι η ψήφος της ΔΗΜΑΡ, αλλά και η στάση του προέδρου της, αφού στην ονομαστική ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, ήταν απών! Όπως όλα δείχνουν τα νέα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση σε ένα άρθρο. Θα κρατήσει το «ΟΧΙ» της η ΔΗΜΑΡ για το σύνολο, ή θα ψηφίσει «ΠΑΡΩΝ»; Πληροφορίες φέρουν να αποφασίζει το δεύτερο για να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση, μετά και την προειδοποίηση Βενιζέλου. Όπως και να ‘χει, ένα «ΟΧΙ» θα μποσούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε κατάρρευση, εάν υπάρχουν αρκετές απώλειες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ή και της Ν.Δ.
 
Οι τελικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ θα ληφθούν τη Δευτέρα μετά την συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής και κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Ας σημειωθεί πάντως πως χθες ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει, εφόσον έρθουν τα μέτρα και τα εργασιακά, μαζί.

Ανοικτό παραμένει πάντως το ενδεχόμενο να μην ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ την επίσημη γραμμή, όταν αυτή διαμορφωθεί.
 
Εντός του άλλοτε κραταιού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, επικρατεί μία χαοτική κατάσταση με τους πάντες να βάλλουν εναντίον όλων.
 
Η εικόνα πλήρους διάλυσης που παρουσίασε  κατά την ονομαστική ψηφοφορία των αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται και εντείνεται μετά τις νέες αποχωρήσεις, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Μιχάλη Κασσή.

Επιπλέον, ας σημειωθεί, ότι η Κατερίνα Μπατζελή άνοιξε θέμα ηγεσίας, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε δικαιωμένος για την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου ζήτησε άμεση απεμπλοκή από την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τη δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου πως το ΠΑΣΟΚ έγινε παράρτημα της ευρύτερης κεντροδεξιάς, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος την αποκάλεσε «κρατικοδίαιτη.
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε χαρακτηριστικά «η κ. Ξενογιαννακοπούλου είναι κρατικοδίαιτη, περνούσε από θέση σε θέση επί 30 χρόνια και έστειλε τα απόνερα σε εμάς να τα διαχειριστούμε».
 
Από την κριτική του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δεν ξέφυγε ούτε ο Σωκράτης Ξυνίδης για τα όσα έγραψε στο μπλογκ του αναφερόμενος στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει», αφού ο κ. Ξυνίδης στις τελευταίες εκλογές δεν έθεσε υποψηφιότητα.
 
«Δεν άντεξαν στα δύσκολα και έφυγαν, εμείς αντέχουμε στα δύσκολα, και δε θα γίνουμε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
 
Παράλληλα πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την κυβέρνηση για να μην καταρρεύσει η χώρα.
 
Σε αντίθετο μήκος κύματος κινείται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος ανέφερε ότι δε θα ψηφίσει τα μέτρα, λέγοντας «δεν ψηφίζω τα μέτρα, δεν παραδίδω την έδρα». Άλλοι τέσσερις βουλευτές του πΑΣΟΚ (Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Κουτσούκος, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη) διεμήνυσαν ότι θα διασαφηνίσουν τη θέση τους την ημέρα της ψηφοφορίας.
 
«Η συνέπεια, δεν παραδίδεται στην ασυνέπεια», απάντησε ο κ. Παραστατίδης στην ερώτηση τι θα πράξει σε περίπτωση που τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
 
Παλαιότερα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τα μέτρα και μάλιστα είχε χαρακτηρίσει «βιασμό συνείδησης» τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι θα πεινάσουμε αν δεν ψηφιστεί το πακέτο μέτρων.
 
Την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στη διάλυση εξέφρασε την Παρασκευή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και υπέρ της υπερψήφισης των μέτρων.
 
«Οδηγούμαστε μαθηματικά στη διάλυση όπως πάμε, παρά τις προσπάθειες όπως γίνονται από πολλούς από εμάς να μην οδηγηθούμε εκεί, ωστόσο φοβούμαι ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο» είπε σε συνέντευξή του στον Realfm.
 
Αναφερόμενος στο θέμα της ηγεσίας, ο Μιχ.Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «έχει κάνει ορισμένα κρίσιμα λάθη που έχουν οδηγήσει σε στρατηγικά αδιέξοδα».
 
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο λάθος ήταν ότι «ακολουθήσαμε τη λογική του μέσα έξω στην κυβέρνηση».
«Το δεύτερο λάθος κατά τη γνώμη μου είναι ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες στη συνολική στάση μας απέναντι στην κρίση, δηλαδή μετά τις εκλογές. Θεωρώ ότι έπρεπε να είμαστε πιο τολμηροί».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01