Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σε «κυβέρνηση που έβλεπε τους επενδυτές να φεύγουν» τείνει να μετονομαστεί η τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση, αν και σκίζει τα ιμάτιά της στο όνομα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης κεφαλαίων.
Σε «κυβέρνηση που έβλεπε τους επενδυτές να φεύγουν» τείνει να μετονομαστεί η τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση, αν και σκίζει τα ιμάτιά της στο όνομα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης κεφαλαίων. Οι επιχειρηματίες της πράσινης ανάπτυξης ετοιμάζονται να κουνήσουν μαντήλι καλαματιανό μετά τον καταιγισμό μέτρων που απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) είναι η επιστολή που έστειλαν στους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη επτά από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες του κλάδου επισημαίνοντας ότι η πολιτική που προωθείται από το ΥΠΕΚΑ «εξαναγκάζει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους καθώς και την παρουσία τους στην ελληνική αγορά».
Οι εταιρείες Iberdrola – Rokas, Enel, EDF, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas, που υπογράφουν την επιστολή προς τους τρεις αρχηγούς, κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για τη φορολόγηση του τζίρου των ΑΠΕ, και μάλιστα αναδρομικά, και επισημαίνουν ότι το Δημόσιο επιλεκτικά αθετεί τις υποχρεώσεις του επιβάλλοντας αντιαναπτυξιακά μέτρα που επιφέρουν σοβαρότατο πλήγμα στα οικονομικά των λειτουργούντων έργων ΑΠΕ.
Οι μεγαλύτερες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επιτίθενται και στις νέες ρυθμίσεις που έχει θέσει σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ και οι οποίες, όπως έχει καταγγείλει και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, αφαιρούν και τα τελευταία ίχνη οξυγόνου που είχαν παραμείνει στην αγορά ΑΠΕ, οδηγώντας τη σε ασφυξία. Επισημαίνεται ότι οι 7 εταιρείες έχουν συνολικά σε λειτουργία έργα (όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) που υπερβαίνουν τα 1.000 MW και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πάντως πολύ σοβαρά… και αφορούν την κυβερνητική αυτήν πολιτική, που δείχνει να εκδιώκει επενδύσεις και να κινείται προς όφελος άλλου λόμπι στον τομέα ενεργειακών πηγών, που έχει κυρίως να κάνει με το φυσικό αέριο… Και μετά ο πρωθυπουργός «κλαίει» για την επιχειρηματικότητα…
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.