Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Από τις συντάξεις των 542 ευρώ τον μήνα και από συνταξιούχους που έχουν συνολικές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 800 ευρώ θα γίνουν οι περικοπές του 2013 για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να σωθεί το ευρώ, οι δανειστές και η ευρωζώνη.
Του Χρήστου Μέγα
Από τις συντάξεις των 542 ευρώ τον μήνα και από συνταξιούχους που έχουν συνολικές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 800 ευρώ θα γίνουν οι περικοπές του 2013 για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να σωθεί το ευρώ, οι δανειστές και η ευρωζώνη.
Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τον… Λεβιάθαν της δημόσιας δαπάνης, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην ηλεκτρονική απογραφή όλων των συνταξιούχων και όλων των συντάξεων. Και ιδού η αποκάλυψη: τα 91 διαφορετικά Ταμεία κύριας και επικουρικής σύνταξης χορηγούν συνολικά 4.328.548 συντάξεις – επιδόματα – μερίσματα σε 2.952.082 δικαιούχους (συνταξιούχους). Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 2.347.173.168 ευρώ τον μήνα. Και μιλάμε πάντα για μεικτές δαπάνες, χωρίς να υπολογίζονται κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ (4% επί των αποδοχών) και ο αναλογούν φόρος.
Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε μέση σύνταξη 542 ευρώ τον μήνα και μέσες αποδοχές στα 795 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο-δικαιούχο των συντάξεων.
Αν και οι μέσοι όροι δεν αποκλείουν να υπάρχουν και ορισμένοι υψηλοσυνταξιούχοι, ωστόσο, από αυτήν την κατηγορία πολιτών το Δημόσιο θα περικόψει περισσότερα από 4,7 δισ. ευρώ το 2013, σχεδόν 2.000 ευρώ από κάθε άτομο (συν επιπλέον 500 εκ. το 2014). Τα 800 ευρώ εξ αυτών αφορούν το σύνολο, σχεδόν, των δικαιούχων και προέρχονται από την κατάργηση των δώρων (σ.σ. δεν λαμβάνουν επιδόματα δώρων όσοι έχουν κύριες συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ τον μήνα) και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από συνταξιούχους που… απολαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές (άθροισμα συντάξεων) πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα (περικοπή 5%, 10% για συντάξεις άνω των 1.500, 15% για πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα και 20% για περισσότερα από 2.500 ευρώ).
Παράλληλα, αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά 2 έως 7 έτη και έτσι προκύπτει και επιπλέον… εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Οι νέες μειώσεις θα τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2013, αν και οι περικοπές θα γίνουν με τη σύνταξη του Μαρτίου, αλλά θα ισχύουν… αναδρομικά, τρεις μήνες νωρίτερα. Και στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας… κουρέματος των αποδοχών των συνταξιούχων, ακόμη και όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Ηλεκτρονικής Καταγραφής του υπουργείου ΗΔΙΚΑ. Εκανε μάλιστα λόγο για «ένα εθνικής σημασίας έργο», το οποίο «συνδέεται άρρηκτα όχι μόνο με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας αλλά και με τη χρηματοδότησή της». Σημείωσε δε ότι «πριν την έλευση του νέου έτους, μπορώ να ανακοινώσω με ιδιαίτερη χαρά ότι η ΗΔΙΚΑ με τους υπαλλήλους της, κατάφερε να υλοποιήσει έναν πραγματικό άθλο. Να συγκεντρώσει τα στοιχεία αυτά που αφορούν σε 2.952.082 δικαιούχους και συγκεντρώθηκαν από 91 διαφορετικά Ταμεία και τομείς κύριας και επικουρικής σύνταξης».
Αρα, είναι όλα έτοιμα για τη θυσία των συντάξεων και το «μάτωμα» των χαμηλοσυνταξιούχων για την εθνική υπόθεση του ευρώ, όταν πολλά στρώματα εχόντων και κατεχόντων φοροδιαφεύγουν…
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ''6μέρες''
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.