search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:14
MENU CLOSE

Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος

26.12.2012 22:00
oldphotostumblr_lxx8g27jpw1qeqltmo1_5001356546637.jpg

Δεν ξέρουμε ποιος αντιστοιχεί σε ποιον, αλλά οι φιγούρες των τριών πολιτικών αρχηγών που συγκυβερνούν ολοένα και περισσότερο θυμίζουν τους… χαρακτήρες του κλασικού σπαγγέτι γουέστερν που έσπασε ταμεία με τον τίτλο «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». 

Δεν ξέρουμε ποιος αντιστοιχεί σε ποιον, αλλά οι φιγούρες των τριών πολιτικών αρχηγών που συγκυβερνούν ολοένα και περισσότερο θυμίζουν τους… χαρακτήρες του κλασικού σπαγγέτι γουέστερν που έσπασε ταμεία με τον τίτλο «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Το σενάριο, μάλιστα, της διάσημης ταινίας, και ειδικά το φινάλε της, ίσως να ταιριάζει γάντι στους τρεις εγχώριους καμπαλέρος, οι οποίοι υποτίθεται ότι εργάζονται σκληρά για να μας διασώσουν.

Στην ταινία η ιστορία διαδραματίζεται στα βάθη της Άγριας Δύσης, όπου τρεις άνδρες προσπαθούν να φτάσουν σε έναν θαμμένο θησαυρό και ο καθένας από αυτούς χρησιμοποιεί μεθόδους ανάλογες του χαρακτήρα του. Ο Κακός (Λι Βαν Κλιφ) θα βασανίσει και θα σκοτώσει. Ο Άσχημος (Ελάι Γουάλας) θα μεταχειριστεί την κουτοπονηριά και την προδοσία. Και ο Καλός (Κλιντ Ίστγουντ) θα χρησιμοποιήσει το μυαλό του, το κυνικό του χιούμορ και την εκπληκτική του ικανότητα στο περίστροφο.

Στο φινάλε το δράμα κορυφώνεται όταν οι τρεις διασταυρώνουν τα περίστροφά τους σε μια ιδιότυπη μονομαχία, ο καθένας μόνος του εναντίον των άλλων δυο, έχοντας όμως και κατά νου την πιθανότητα της ευκαιριακής συμμαχίας κατά την κρίσιμη στιγμή του πυροβολισμού. Στην ταινία, τελικά, οι δύο – ο Καλός και ο Άσχημος – πυροβόλησαν τον κακό…

Στην ελληνική κυβερνητική σκηνή μπορεί να δει κανείς τους τρεις συνεργάτες στο κυνήγι του θησαυρού (της εξουσίας) να έχουν πλησιάσει τα χέρια στα εξάσφαιρά τους και να κοιτούν με καχυποψία ο ένας τον άλλο. Στόχος και των τριών η πολιτική επιβίωση και όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο από τον θησαυρό της εξουσίας.

Γνωρίζουν και οι τρεις ότι ο καθένας μόνος του δεν έχει καμία τύχη. Γνωρίζουν, ωστόσο, ότι κάποιος από τους τρεις θα πρέπει να προσφέρει το «αίμα», να πληρώσει το κόστος μιας πολιτικής η οποία έχει οδηγήσει τη χώρα και την κοινωνία της στην καταστροφή.

Στην ταινία, ο Καλός νίκησε. Στην ελληνική κυβερνητική σκηνή, όμως, δεν υπάρχει Καλός…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:13