search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:22
MENU CLOSE

Zero dark thirty

20.02.2013 22:00
Zero dark thirty - Media

Το κυνήγι του Οσάμα Μπιν Λάντεν υπήρξε μάλλον ο πρώτος μεγάλος συλλογικός μύθος της ανθρωπότητας στην αυγή του 21ου αιώνα. 

Σκηνοθεσία: Κάθριν Μπίγκελοου
Παίζουν: Τζέσικα Τσάστεϊν, Τζέισον Κλαρκ, Τζόελ Έτζερτον, Μαρκ Στρονγκ
 
Το κυνήγι του Οσάμα Μπιν Λάντεν υπήρξε μάλλον ο πρώτος μεγάλος συλλογικός μύθος της ανθρωπότητας στην αυγή του 21ου αιώνα. Αμέτρητα σενάρια, θεωρίες συνωμοσίας και παιχνίδια συμφερόντων που ποτέ δε θα βγουν στην επιφάνεια, γύρω από τον διαβόητο αρχηγό της Αλ Κάιντα, του οποίου η άπιαστη φιγούρα στοίχειωσε για πάνω από μια δεκαετία την υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών.   Η Κάθριν Μπίγκελοου θα τολμήσει να αφηγηθεί αυτό το κυνηγητό, και δε θα κρύψει τη διάθεσή της να προκαλέσει: ξεκινώντας από πραγματικές ηχογραφήσεις ανθρώπων που κλαίνε και κραυγάζουν κατά τη διάρκεια της τραγωδίας των Δίδυμων Πύργων, το “Zero dark thirty” (στρατιωτικός όρος για το σκοτάδι της νύχτας και τη μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, όπου η ομάδα των επίλεκτων πάτησε στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν) βουτάει στα νερά ενός δημοσιογραφικού ρεαλισμού, αναπαριστώντας τις μεθόδους των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών χωρίς να αποκρύπτει τις ωμότητες. Πολυήμερες ανακρίσεις μετά βασανιστηρίων, πράκτορες που δεν δείχνουν κανένα σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή και πολύ σκοτεινό παρασκήνιο, σε ένα ανθρωποκυνηγητό γραμμένο από τον δημοσιογράφο –και παραγωγό της ταινίας- Μαρκ Μπόαλ  και βασισμένο σε πραγματικές μαρτυρίες ανώνυμων πηγών. Η ταινία αμφισβητήθηκε και προκάλεσε ένα μίνι σκάνδαλο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τους προφανείς λόγους: για κάποιους το “Zero dark thirty” είναι μια δυσφήμηση των μεθόδων της CIA, για άλλους η καλύτερη διαφήμισή τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το αποτελεσματικό φιλμ-ρεπορτάζ της Μπίγκελοου συναντά τα όριά του, προκαλώντας καχυποψία με την ουδετερότητά του και μια μικρή υπόνοια λαγνείας απέναντι στην ιλιγγιώδη βία που απεικονίζει. Ακόμα και με τις σκοτεινές πτυχές της, η εκδίκηση ενός έθνους παίρνει από τη Μπίγκελοου και το Μπόαλ διαστάσεις που μάλλον δεν της αξίζουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:22