search
ΠΕΜΠΤΗ 13.11.2025 21:17
MENU CLOSE

«Μετωπική» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο

27.04.2013 07:03
«Όχι» της προανακριτικής στο αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για νέα κατάθεση Βενιζέλου  - Media

Σε «πολεμικό» κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης λόγω της ουσίας των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου αλλά και της διαδικασίας κατάθεσής του, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η κατεπείγουσα συζήτηση.

Σε «πολεμικό» κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης λόγω της ουσίας των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου αλλά και της διαδικασίας κατάθεσής του, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η κατεπείγουσα συζήτηση του που θα καταλήξει το βράδυ της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
 
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, που αναφέρει ρητά ότι δεν γίνονται αποδεκτά νομοσχέδια τα οποία φτάνουν στο Κοινοβούλιο την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Το Προεδρείο ανέφερε ότι λόγω της σημασίας του πολυνομοσχεδίου και των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων, αποδέχτηκε τελικά την προώθησή του.

Βολές από την αντιπολίτευση

Για αντισυνταγματικές διατάξεις και διαδικασίες εξπρές κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο:

«Το πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση εν μια νυκτί και σε ένα άρθρο, με αντισυνταγματικές διατάξεις και διαδικασίες εξπρές, είναι άλλο ένα δείγμα υποβάθμισης του κοινοβουλίου και δημοκρατικής εκτροπής, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής βλάπτει σοβαρά και τη δημοκρατία. 

»Οι απόπειρες να περάσουν αυτή τη στιγμή νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει «κρυφή ατζέντα» την οποία έχει συμφωνήσει με την τρόικα και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με εκ νέου καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσπαθώντας να εξηγήσει την, πάγια πλέον, τακτική των κατεπειγόντων νομοσχεδίων υποστήριξε ότι  «το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον γιατί την Δευτέρα συνεδριάζει το euroworking group προκειμένου να εγκρίνει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ και στις 13.5.2013 συνεδριάζει το eurogroup για να εγκρίνει τη δόση των 6 δισ. ευρώ».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε: «Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού επί μέρες παρίσταναν ότι μπορούσαν δήθεν να αναστήσουν την ελληνική οικονομία, τελικά ετοιμάζονται “μετά βαΐων και κλάδων” να ψηφίσουν το μνημόνιο 4 που ενταφιάζει την ανάπτυξη, επιβάλλει νέα χαράτσια, χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και καταστρέφει μαζικά τους ελεύθερους επαγγελματίες».
 
Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «το πολυνομοσχέδιο – λαιμητόμος κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και αποκαλύπτει τους στόχους της πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. – πλουτοκρατίας: Μονιμοποιεί το χαράτσι στα ακίνητα, εξοντώνει τα λαϊκά νοικοκυριά με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων και με προσαυξήσεις στις ληξιπρόθεσμες “οφειλές”. Σπρώχνει στην απόγνωσή τους αυτοαπασχολούμενους με μέτρα υπέρ των μονοπωλίων και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο».
 
 Κόντρες στη Βουλή

Οξείς ήταν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής στην οποία συζητείται σήμερα το πολυνομοσχέδιο.

Για «δημοκρατία εκτροπής» και για πολίτευμα «Μνημονιακής Τροϊκανής δικτατορίας» έκανε λόγο ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γράφει στα παλιά της παπούτσια το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν σέβεται την αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ότι δηλαδή η πλειοψηφία αποφασίσει και η μειοψηφία σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας» απάντησε ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ ενώ στις καταγγελίες Λαφαζάνη περι μη έννομων αποτελεσμάτων είπε πως «αυτά συμβαίνουν μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που έχετε υπερασπιστεί.

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Νότης Μαριάς σημείωσε ότι αποτελεί «συστηματική κυβερνητική επιλογή η απαξίωση της Βουλής» ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χ.Α) υποστήριξε πως «δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα, το αποδεικνύετε ακόμα μια φορά γιατί υπακούετε στις επιταγές της τρόικα».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ( ΚΚΕ) κατήγγειλε «την διαδικασία, κλιμάκωσης της βάρβαρης και αντιλαϊκής επίθεσης».

 Από τα κόμματα της τρικομματικής συγκυβέρνησης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει χρόνο ενώ η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την διαδικασία του κατεπείγοντος ειδικά όταν συζητάμε σημαντικές ρυθμίσεις για όλα τα θέμα».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 13.11.2025 21:17