search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:25
MENU CLOSE

Όλος ο κόσμος κολατσιό

10.05.2013 21:00
Όλος ο κόσμος κολατσιό - Media

Πολλοί οικονομολόγοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι της μόδας μιλούν σήμερα για τον οικονομικό πόλεμο που κήρυξε η Γερμανία εναντίον της Ευρώπης.

Πολλοί οικονομολόγοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι της μόδας μιλούν σήμερα για τον οικονομικό πόλεμο που κήρυξε η Γερμανία εναντίον της Ευρώπης. Βλέπουν επιτέλους ότι τον περίφημο «ζωτικό χώρο» που αποπειράθηκε να αρπάξει με δυο παγκοσμίους πολέμους επιχειρεί σήμερα να τον διανοίξει, εκβιαστικά και πάλι, με την παραγωγική της μηχανή, το άρμα της δημοσιονομικής λιτότητας και τα πυρά του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Ατυχώς όμως αυτοί που μιλούν τώρα για τον επερχόμενο (και ήδη παρόντα) εφιάλτη είναι της ιδίας κοπής μ’ αυτούς που μιλούσαν παλιότερα με δεισιδαιμονικό θαυμασμό για την αναγέννηση της Γερμανίας και το γερμανικό οικονομικό θαύμα – χωρίς την παραμικρή επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονούσε αυτό το θαύμα.   Οι πολιτικοί, βλέπετε, και οι οικονομολόγοι πάσχουν από επαγγελματική μυωπία. Βαθιά αγράμματοι στην πλειονότητά τους, είναι έρμαια των περιστάσεων και χωρίς ευρυγώνια όραση είναι μοιραίο να μην ξέρουν από την άποψη της ιστορικής προοπτικής πού πάνε τα τέσσερα. Οι διανοούμενοι αντιθέτως και οι λογοτέχνες, λαμβάνοντας υπόψη τους τον εθνικό χαρακτήρα των Γερμανών, προειδοποιούσαν από τη δεκαετία του ’60 για τις συνέπειες της ταχύρρυθμης οικονομικής ανάκαμψης αυτού του ταπεινωμένου έθνους.   Ο Νορβηγός συγγραφέας Γενς Μπιέρνεμπο στο έργο του «Η Στιγμή της Ελευθερίας» διείδε από το 1966 όλα όσα κάνουν τους σημερινούς πολιτικούς να τρίβουν τα μάτια τους: «Ήμουν στη Γερμανία όταν είδε το φως της μέρας το νέο μάρκο. Τη στιγμή κιόλας της γέννησής του υποσκέλισε το ελβετικό φράγκο κι έγινε εξίσου θαυματουργό, ανυπέρβλητο και γιγαντιαίο όσο το δολάριο… Αν οι πολιτικοί της Ευρώπης είχαν μυαλό θα υπέγραφαν συμφωνία, στην επέτειο της γέννησης του νέου μάρκου, να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες… Σήμερα θαρρείς πως η Τευτονία έχει την έξαψη μια ετοιμόγεννης. Τι θα γεννήσει; Ένα καινούργιο νόμισμα δυο φορές πιο δυνατό;».   Την απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου (οικονομικού) πολέμου ο Μπιέρνεμπο τη διαβλέπει στη γερμανική λαιμαργία: «Τρώνε χωρίς ευφροσύνη, αλλά με μια άγρια θλίψη κι έναν πόνο για το γεγονός ότι είναι Τεύτονες και ότι δεν τους δόθηκε ακόμα το ελεύθερο να καταβροχθίσουν ολόκληρο τον κόσμο… Κατατρύχονται από την απληστία σε σημείο ώστε να θεωρούν αυτονόητο δικαίωμά τους να εξοντώνουν ολόκληρους λαούς για να κορέσουν την πείνα τους… Βλέπουν τον κόσμο σαν κολατσιό τους!».
(Συνεχίζεται)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:21