search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:09
MENU CLOSE

Οι «κρυφές» καρέκλες του υπουργικού συμβουλίου

23.06.2013 16:20
Οι «κρυφές» καρέκλες του υπουργικού συμβουλίου - Media

Τηλεοράσεις, εφημερίδες, ενημερωτικά Sites και Βlogs, πολιτικοί παρατηρητές  βρίσκονται σε παροξυσμό ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού και του  «γράψε σβήσε» των ονομάτων για το ποίοι μπαίνουν και ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση…

Τηλεοράσεις, εφημερίδες, ενημερωτικά Sites και Βlogs, πολιτικοί παρατηρητές  βρίσκονται σε παροξυσμό ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού και του  «γράψε σβήσε» των ονομάτων για το ποίοι μπαίνουν και ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση… Έχουν ξεκινήσει τον γνωστό παιγνίδι των προβλέψεων, που ο θεός να τις κάνει έγκυρες… αφού προς το παρόν μόνο «επιθυμίες» μεταφέρουν είτε αυτές προέρχονται από τους ενδιαφερόμενους είτε από διάφορα συστήματα που προωθούν κάποιους «δικούς τους» στις υπουργικές καρέκλες.  

Μόνον που αυτή την φορά ο ανασχηματισμός έχει μια «ιδιομορφία» στην οποία κανένας δεν αναφέρεται. Παρά τα όσα λέγονται επισήμως, όπως φαίνεται η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να είναι ούτε ολιγομελής, ούτε ευέλικτη, ούτε κατά πάσα πιθανότητα και αποτελεσματική.  Είναι μια «ιδιομορφία»  που δίνει την… ευκαιρία στους αρχηγούς των δύο κομμάτων… να σχηματίσουν την μεγαλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, ξεχνώντας βέβαια τον περιορισμό των δαπανών και η οποία θα αποτελείται από 47 μέλη (υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς), έναντι 41 που έχει η σημερινή. 

Συγκεκριμένα οι δύο αρχηγοί εκτός από την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων μελών σημερινών υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, εκτός από την συμπλήρωση των 4 κενών θέσεων (δύο υπουργών και δύο υφυπουργών) που άφησαν τα παραιτηθέντα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, έχουν στην διάθεση τους και 6 νέες θέσεις (5 αναπληρωτών υπουργών και ενός υφυπουργού), και έτσι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις «πιέσεις» που ασκούνται  για υπουργοποίηση  διαφόρων, με μεγαλύτερη ευχέρεια. 

Είναι οι θέσεις που είχαν συσταθεί «εν κρυπτώ» τον περασμένο Απρίλιο από το επιτελείο του Σαμαρά και αιφνιδίασε τους τότε συνεταίρους  του (Βενιζέλο και Κουβέλη) και οι οποίοι δήλωναν ότι δεν είχαν ιδέα. Ήταν η πρώτη μονομερής ενέργεια του γαλάζιου επιτελείου στο Μαξίμου, και η οποία πυροδότησε την γκρίνια των δύο τότε εταίρων  Βενιζέλου και Κουβέλη και στην τελική διαπίστωση ότι ο πρωθυπουργός τους αγνοεί και ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με μονομερείς ενέργειες και με αλαζονεία. 

Ετσι λοιπόν η νέα κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετημένες 47 θέσεις μελών της κυβέρνησης από τις οποίες είναι 17 θέσεις υπουργών, 13 θέσεις αναπληρωτών υπουργών εκ των οποίων οι 5 είναι νέες, θεσμοθετημένες  και πρέπει να συμπληρωθούν και 17 θέσεις υφυπουργών εκ των οποίων 1 είναι νέα και θεσμοθετημένη. 

Οι  5 νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών αφορούν τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης, ενώ η μία θέση υφυπουργού αφορά το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
 
Η αύξηση αυτή των μελών της κυβέρνησης από 41 σε 47 –όπως λένε έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές- δίνει την δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει ακόμη περισσότερους υπουργικούς θώκους στην νέα κυβέρνηση, οι οποίοι πρέπει να είναι μεταξύ 6-8 υπουργών, 4-6 αναπληρωτές υπουργούς καθώς και 6-8 υφυπουργών, συνολικά δηλαδή από 16 έως 22 μέλη. 

Το πρόβλημα που πρέπει να λύσουν Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αν το καθένα από τα δύο κόμματα θα αναλάβουν πλήρως ορισμένα υπουργεία που σημαίνει ότι θα υπάρχουν στελέχη μόνο από ένα κόμμα ή θα υπάρξει για τον φόβο…  των γαλάζιων ή των πράσινων αντιπάλων, μία ανάμειξη ώστε να λειτουργούν μέσα σε κάθε υπουργείο ως αντίβαρα του ενός κόμματος στο άλλο. Και αυτή την δεύτερη δυνατότητα φαίνεται να δίνει το γεγονός ότι σχεδόν σε κάθε υπουργείο έχει θεσμοθετηθεί θέση αναπληρωτή υπουργού που μπορεί να παίξει τον ρόλο του γκαουλάϊτερ στον υπουργό, με δεδομένο μάλιστα ότι οι αναπληρωτές μπορούν να έχουν με απόφαση του πρωθυπουργού και αυτόνομες αρμοδιότητες.  
  
Με αυτά τα δεδομένα τα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου έχουν πάρει φωτιά… Κάποιοι γράφουν και σβήνουν την νέα προγραμματική συμφωνία και τους κανόνες λειτουργίας της νέας δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ποιος θα το πίστευε πριν μερικά χρόνια). Κάποιοι άλλοι ασχολούνται με τα ονόματα των βουλευτών που θα την στελεχώσουν, να βρουν τις σχετικές ισορροπίες σε κάθε υπουργείο για να μην δημιουργηθούν εστίες σύγκρουσης των δύο κομμάτων, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα αφού η ανακοίνωση  της σύνθεσης  της τοποθετείται πιθανότατα την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.  

Η απίστευτη προχειρότητα και γιατί όχι, η γκάφα του Μαξίμου με το ….μαύρο στην ΕΡΤ, που οδήγησε στην διαφωνία της ΔΗΜΑΡ και την αποχώρηση των υπουργών της  από το κυβερνητικό σχήμα, πυροδότησε τις πολιτικές εξελίξεις και τον ανασχηματισμό και έτσι τώρα οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων βρίσκονται στην συνήθη αναστάτωση της άσκησης των σχετικών πιέσεων για την συμμετοχή τους στην νέα κυβέρνηση αλλά στην αναμονή του περίφημου τηλεφωνήματος από το Μαξίμου (τώρα και από την Ιπποκράτους) για να πραγματοποιηθεί το όνειρο τους, να κάτσουν δηλαδή στην υπουργική καρέκλα. Μέχρι στιγμής πάντως οι λεγόμενοι υπουργήσιμοι κάθονται …. σε αναμμένα κάρβουνα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:09