Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η Ελλάδα χρειάζεται όχι μόνο το μαστίγιο, αλλά και το καρότο, έλεγε στις 27 Ιουνίου από το Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και αμέσως μετά συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW Γκίντερ Σρέντερ. Ο Σόϊμπλε ως καλός ακροατής δεν ξέχασε τα σοφά λόγια του Κωστή Χατζηδάκη.
Η Ελλάδα χρειάζεται όχι μόνο το μαστίγιο, αλλά και το καρότο, έλεγε στις 27 Ιουνίου από το Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και αμέσως μετά συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW Γκίντερ Σρέντερ.
Ο Σόϊμπλε ως καλός ακροατής δεν ξέχασε τα σοφά λόγια του Κωστή Χατζηδάκη και αριβάρει την Πέμπτη στην Αθήνα με το καρότο στη βαλίτσα του προκειμένου να επιβραβεύσει τους αλύπητα μαστιγωθέντες.
Ήδη, οι διαρροές που γίνονται για το τι θα κομίσει ο Σόϊμπλε στην Αθήνα, κόβουν την ανάσα… Οι τίτλοι για το «δώρο» του γερμανού υπουργού Οικονομικών, προοιωνίζουν τους γηπεδικούς πανηγυρισμούς που θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση της συμμετοχής της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο έχει ως σκοπό να χρηματοδοτεί τις τράπεζες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρά έργα υποδομής, ενώ θα μπαίνει και στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εταιρειών.
Όμως, ο KfW, ο γερμανικός κρατικός χρηματοδοτικός οργανισμός, βρίσκεται, ήδη, στην Ελλάδα και έχει δώσει το δείγμα γραφής του.
Στη Γερμανία, αρέσκεται να παρουσιάζεται ως η «πράσινη τράπεζα» που χρηματοδοτεί έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, με χαμηλό επιτόκιο. Στην Ελλάδα αντίθετα, κάνει επέλαση ως ο «βρώμικος» χρηματοδότης που επενδύει στον «μουτζούρη».
Η επιλογή της «πράσινης τράπεζας» να χρηματοδοτήσει τη ΔΕΗ με 700 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του έργου Πτολεμαΐδα V, μιας λιγνιτικής μονάδας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018 και θα καίει περίπου 8 εκ. τόνους λιγνίτη ετησίως, προκάλεσε αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Όπως επεσήμαναν οι περιβαλλοντικές οργανώσει Greenpeace και WWF Ελλάς: «Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, η λειτουργία μίας ακόμα λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα, θα επιβαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές και την οικονομία. Εκτός από το κόστος αγοράς των εκπομπών CO2 της μονάδας, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, η εμμονή στον λιγνίτη θα εγκλωβίσει τη χώρα σε κατασκευή υποδομών με χαμηλή απόδοση και προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντίστοιχου μεγέθους επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ. έχουν πολύ μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό όφελος».
Πυρά εκτοξεύθηκαν και από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από τις οργανώσεις Τα γερμανικά πυρά από τις οργανώσεις Urgewald και Climate Alliance που κατήγγειλαν την KfW για διπρόσωπη πολιτική. Ενώ στη Γερμανία αυτοπροβάλλεται ως πράσινη εταιρεία, χρηματοδοτώντας κυρίως έργα ΑΠΕ και ενεργειακής αποδοτικότητας (όπως το πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε 100.000 κτιριακές στέγες ή τα προγράμματα χορήγησης δανείων για την οικολογική ανακαίνιση κατοικιών), σε χώρες, όπως η Ινδονησία, η Ινδία και η Νότια Αφρική χρηματοδοτεί την κατασκευή ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Τώρα θα πείτε ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ενστάσεις κάποιων «γραφικών» οικολόγων. Είναι, όμως, έτσι; Ναι, εάν κάποιος δεν θέλει είτε σκοπίμως είτε από άγνοια να υπολογίσει και κάποια άλλα σημαντικά δεδομένα. Σύμφωνα με την τελευταία πανευρωπαϊκή έκθεση της Greenpeace: «Η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλείται εκτιμάται ότι κοστίζουν έως και 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία. Εξάλλου, εφόσον κατασκευαστεί η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, υπολογίζεται ότι θα ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων ετησίως».
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.