search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 22:11
MENU CLOSE

Η σπαζοκεφαλιά Μύκονος 13

19.07.2013 08:28

Οι έμποροι δεν διαμαρτύρονται. Οι αφίξεις έχουν μειωθεί.

Μεσούντος του θέρους #1
 
Οι έμποροι δεν διαμαρτύρονται. Οι αφίξεις έχουν μειωθεί: χθες κατέβηκαν 200 επιβάτες από τους 340 πέρυσι. Το υπουργείο Τουρισμού δίνει δεκαεπτά εκατομμύρια αφίξεις, αλλά μετράει και τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία τους έχουν δεμένους με χειροπέδες (βραχιολάκια στον καρπό) και κουβαλάνε ώς και το μπουκαλάκι με το νερό μαζί τους από το πλοίο. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια παραμένουν άδεια, μεσούντος του θέρους. Όσοι έχουν βίλες, φέτος τις παραχώρησαν προς ενοικίαση: μαύρα χρήματα, για να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.
Σκόρπιες κουβέντες μαζεμένες από ’δώ κι από ’κεί, για τη φετινή σεζόν στη Μύκονο. Μύκονος 2013: τα μεγάλα γραφεία έπιασαν τους ξενοδόχους στον ύπνο. Η ημέρα άφιξης για τα γκρουπ δεν είναι πλέον η Κυριακή, αλλά η Παρασκευή. Η διεθνής οικονομική ύφεση περιόρισε τις εβδομαδιαίες διακοπές των ξένων τουριστών σε μίζερα πενταήμερα: ενσωματώνουν ένα Σαββατοκύριακο για να κάνουν επταήμερη τη διαμονή τους. Τα πακέτα longstay δεν πουλάνε πια. Οι καταστηματάρχες κάνουν χρυσές δουλειές, όπως κι ο πλανόδιος πωλητής με το κασελάκι του και τους ξηρούς καρπούς: είχα να τον δω από τη δεκαετία του εβδομήντα, κι όμως φάνηκε πολύ χρήσιμος γιατί σε κανένα μπαρ δεν βγάζουν ξηροκάρπια (το γνωστό αμμοχάλικο, όπως το αποκαλούσε ο φίλος μου ο Θανάσης). Δέκα ευρώ το ποτό, σκέτο. Στην καλύτερη περίπτωση αγγούρι και καρότο ξυδάτο.
Η Έλλη στον Αϊ-Γιάννη κατεβαίνει να κάνει το μπάνιο της στις δέκα η ώρα το βράδυ. Σαν άλλη Περσεφόνη, ζει οκτώ μήνες στη Μύκονο και τους υπόλοιπους στη Νέα Υόρκη. Διάλεξε να αγοράσει σπίτι στη Μύκονο, γιατί, όπως η Νέα Υόρκη δεν είναι Αμερική, η Μύκονος δεν είναι Ελλάδα. Έχει φτιάξει κι έναν κηπάκο, «τον πιο όμορφο κήπο σε όλο το νησί», εκεί που είχε παλιά τους κήπους του ο Απόλλωνας, απέναντι ακριβώς από το ιερό νησί της Δήλου. Από ενεργειακής πλευράς, το καλύτερο σημείο στον πλανήτη. Δεν θαυμάζετε κι εσείς το σφριγηλό της στήθος στα εξήντα τέσσερά της;

*Ο Σωτήρης Παστάκας είναι ποιητής 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42