search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:25
MENU CLOSE

Καλοχτενισμένες Ρωμαίες καλλονές περίμεναν να ανακαλυφθούν

24.07.2013 21:00
Καλοχτενισμένες Ρωμαίες καλλονές περίμεναν να ανακαλυφθούν - Media

Δύο Ρωμαίες αρχοντοπούλες περίμεναν για αιώνες στο βάθος ενός πηγαδιού στον Κεραμεικό να έρθουν στο φως. Ώσπου τις ανακάλυψε την περασμένη εβδομάδα η αρχαιολόγος Γιούτα Στρότσεκ του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Τα δύο μαρμάρινα κεφάλια αποκαλύφθηκαν αναπάντεχα κατά τον κα­θαρισμό ενός πηγαδιού, το οποίο ανήκει σε λουτρό της Κλασικής εποχής που βρίσκεται μπροστά στο Δίπυλο, στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Η ανακάλυψη ήταν μεγάλη έκπληξη για το Γερμανικό Ινστιτούτο, που φέτος έκλεισε 100 χρόνια ανασκαφών στον Κεραμεικό.
 
 Οι κεφαλές των νεαρών κοριτσιών βρίσκονται σε άψογη κατάσταση, με εξαίρεση δύο μεγάλα τραύματα που φέρουν. Σύμφωνα με την κ. Στρότσεκ, είναι φανερό πως κάποιος τα χτύπησε δυνατά, ώστε να σπάσουν, και στη συνέχεια τα πέταξε στο πηγάδι. Ήταν μια βίαιη πράξη, η οποία είναι άγνωστο πότε έγινε και από ποιους. Πάντως, η χρονολόγηση των κεφαλών ανάγεται γύρω στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα και αυτό προκύ­πτει από την κόμμωσή τους.
 
Τα μαλλιά τους είναι χτενισμένα σαν της Σαλονίνας, συζύγου του αυτοκράτορα Γαλλινού και μητέρας του Βαλεριανού, που απεικονίζεται σε νομίσματα της εποχής. Και βέβαια, τότε, ο τρόπος που η σύζυγος του αυτοκράτορα της χώρας χτένιζε τα μαλλιά της ήταν πρότυπο για όλες τις απλές γυναίκες. Όμως στην περίπτωση των κεφαλών, η Γιούτα Στρότσεκ θεωρεί ότι απεικόνιζαν μέλη μιας επιφανούς οικογένειας και ότι τα αγάλματά τους είχαν στηθεί μαζί κάπου ανάμεσα στο 253 και το 268 μ.Χ. Εξίσου εντυπωσιακό θεωρείται και το ίδιο το πηγάδι, που έμεινε σε χρή­ση γύρω στα 800 χρόνια (5ος π.Χ. – 6ος μ.Χ. αι.), καθώς είναι πετρόχτιστο και επενδυμένο με υδραυλικό ασβεστοκονίαμα εξαιρετικής ποιότητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:25