search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 16:21
MENU CLOSE

«Πεπεισμένος» δηλώνει ο Ομπάμα και πάει Ρωσία – Στη Μεσόγειο το «Moskva»

04.09.2013 15:07
«Πεπεισμένος» δηλώνει ο Ομπάμα και πάει Ρωσία – Στη Μεσόγειο το «Moskva» - Media

«Πεπεισμένος» ότι τη χρήση των χημικών την έκαναν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας δηλώνει ο Μπάρακ Ομπάμα από τη Σουηδία, λίγο πριν μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) για τη συνάντηση του G20.

 
«Πεπεισμένος» ότι τη χρήση των χημικών την έκαναν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας δηλώνει ο Μπάρακ Ομπάμα από τη Σουηδία, λίγο πριν μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) για τη συνάντηση του G20.
 
Την ίδια ώρα η Μόσχα στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο τη «ναυαρχίδα» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το βαρύ καταδρομικό «Moskva», αναβαθμίζοντας την παρουσία της στην περιοχή.
 
Από τη Συρία πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μικτάντ, δηλώνει πως η Δαμασκός δεν θα υποκύψει «ακόμα και αν γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ενώ κάλεσε τις γειτονικές χώρες, Τουρκία και Ιορδανία, να μην συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού κατά της Συρίας.
 
Ομπάμα: Ο Άσαντ χρησιμοποίησε τα χημικά:
 
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι είναι πεπεισμένος, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν τεθεί υπ' όψιν του, ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων, γεγονός το οποίο, όπως είπε, ούτε το Ιράν αλλά ούτε και η ίδια η Συρία αρνείται.
 
«Το μόνο ζήτημα που παραμένει είναι το ποιος τα χρησιμοποίησε», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι κατά τον ίδιο υπεύθυνος είναι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, του οποίου την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα θα μειώσει μια στρατιωτική επέμβαση.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξια του για θετική ψήφο από πλευράς Κογκρέσου σε ό,τι αφορά την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να δράσει στρατιωτικά στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να καταφύγει σε Βουλή και Γερουσία.
 
«Σεβόμαστε τον ΟΗΕ, ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι ότι υπήρξε χρήση χημικών όπλων και ότι το καθεστώς του Μπασάρ Α λ Άσαντ είναι υπεύθυνο γι’ αυτήν και θα επιδιώξουμε μια απάντηση η οποία θα αποθαρρύνει κάθε τέτοια πράξη στο μέλλον», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε την προσωπική του αντίθεση στον πόλεμο στο Ιρακ, αλλά και τη δέσμευση του για απαγκίστρωση από Ιράκ και Αφγανιστάν, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιείται.
 
«Δεν διακυβεύεται η προσωπική μου αξιοπιστία, αλλά η αξιοπιστία ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και του ίδιου του Κογκρέσου», συμπλήρωσε
 
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για σημαντική συνεργασία σε επίπεδο αντιτρομοκρατικών πληροφοριών, κυρίως στο Αφγανιστάν, ωστόσο πρόσθεσε ότι η βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων «συνάντησε τείχος» από ένα σημείο και πέρα.
 
Συμπλήρωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, όπως το συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα «Μέτωπο Αλ Νούσρα», καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ωστόσο σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες ανησυχίες δείχνουν ακριβώς τη σημασία μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, καθώς ο Μπασάρ Αλ Άσαντ «είναι αδύνατον να ανακτήσει πολιτική νομιμοποίηση, όταν είναι υπεύθυνος για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών του».
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι έχει απευθυνθεί πολλάκις στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για κοινή δράση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το συριακό ζήτημα, ωστόσο δεν έχει λάβει θετική απάντηση.


 
Συρία: Δεν θα υποκύψουμε, ακόμα και αν γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος:
 
Το συριακό καθεστώς δεν θα υποκύψει στις απειλές της Δύσης, "ακόμη κι αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος" δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Εξωτερικών της χώρας, Φάισαλ Μόκνταντ.
 
"Η συριακή κυβέρνηση δεν θα αλλάξει στάση ακόμη και αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Κανένας Σύρος δεν μπορεί να θυσιάσει την ανεξαρτησία της πατρίδας του" είπε ο Μόκνταντ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Ο Σύρος αξιωματούχος τόνισε ότι η Δαμασκός θα κινητοποιήσει τους συμμάχους της απέναντι στον γαλλοαμερικανικό άξονα και πρόσθεσε ότι το καθεστώς έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση. "Δεν πρόκειται να δώσουμε πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει η Συρία (…) Η Συρία έλαβε όλα τα μέτρα για να απαντήσει σε μια τέτοια επίθεση" είπε.
 
"Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αυτή τη στιγμή κινητοποιούν τους συμμάχους τους ενόψει μιας επίθεσης εναντίον της Συρίας. Νομίζω ότι και η Συρία, από την πλευρά της, έχει το δικαίωμα να κινητοποιήσει τους δικούς της συμμάχους και αυτοί οι τελευταίοι θα της παράσχουν κάθε είδους υποστήριξη" συνέχισε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.
 

Ο αλαουίτης πρώην υπουργός Άμυνας της Συρίας φέρεται να αυτομόλησε:
 
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, ο Σύρος πρώην υπουργός Αμύνης στρατηγός Άλι Χαμπίμπ αυτομόλησε και πλέον βρίσκεται στην Τουρκία. Ο πρώην υπουργός είναι σημαίνουσα προσωπικότητα της αλαουιτικής κοινότητας, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
Εάν επαληθευθεί η είδηση, ο Χαμπίμπ θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αλαουιτών που διακόπτει τους δεσμούς του με τον Άσαντ, από την εποχή που ξεκίνησε η εξέγερση κατά της κυβέρνησής του, το 2011.
 
«Ο Άλι Χαμπίμπ κατάφερε να δραπετεύσει από την μέγγενη του καθεστώτος και σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχει συνταχθεί με την αντιπολίτευση. Μας ενημέρωσε δυτικός διπλωματικός αξιωματούχος», δήλωσε από το Παρίσι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Καμάλ αλ Λαμπουάνι.


 
Πούτιν προς Κογκρέσο: Δεν μπορείτε να εγκρίνεται πόλεμο εκτός ΟΗΕ:
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει πλήγματα στην Συρία "εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ" γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε "επίθεση".
Πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε πως διακόπηκε η παράδοση των πυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία.


 
Στην ανατολική Μεσόγειο οι Ρώσοι:
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στέλνει το μεγαλύτερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στην ανατολική Μεσόγειο. Το «Moskva» θα ενταχθεί στο ρωσικό στόλο που βρίσκεται ήδη στην περιοχή, σε περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δε θέλησε να κατονομαστεί.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα είχε ανακοινώσει την ένταξη του «Moskva» στο ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο από τις 29 Αυγούστου.
 
Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία έστειλε και ένα αναγνωριστικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, με αποστολή να «συγκεντρώσει πληροφορίες στην περιοχή για την κλιμακούμενη κρίση».


 
Κάμερον: Το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα εάν οι ΗΠΑ δε δράσουν 
 
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς θα χρησιμοποιούσε ξανά χημικά όπλα εναντίον του συριακού λαού εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαναχωρήσουν και δεν αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού.
 
Όταν ερωτήθηκε από μια βουλευτίνα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος εάν θα ασκήσει πιέσεις για κατάπαυση του πυρός στη Συρία αντί για βομβαρδισμούς, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στο κοινοβούλιο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ για τα χημικά και έχει δίκιο να επιμείνει στην απόφασή του.
 
«Θα σας ζητούσα να μπείτε για μια στιγμή στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ», είπε ο Κάμερον, σημειώνοντας πως «ο Ομπάμα έθεσε μια σαφέστατη κόκκινη γραμμή, ότι εάν γινόταν χρήση χημικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα, κάτι θα έπρεπε να γίνει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 16:17