search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:29
MENU CLOSE

Ωδή στον Μάστερ του Τρόμου

21.09.2013 14:12
Ωδή στον Μάστερ του Τρόμου - Media

Σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου και πριν από 66 χρόνια (1947), γεννήθηκε ο άνθρωπος που θα άλλαζε όλα όσα γνωρίζαμε  για τα βιβλία θρίλερ και τρόμου: ο Στίβεν Κίνγκ.

Σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου και πριν από 66 χρόνια (1947), γεννήθηκε ο άνθρωπος που θα άλλαζε όλα όσα γνωρίζαμε  για τα βιβλία θρίλερ και τρόμου: ο Στίβεν Κίνγκ.

Αναμφισβήτητα ο γεννημένος στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ συγγραφέας αποτελεί εμβληματική συγγραφική φιγούρα του 20ου αιώνα, με ειδικότητα στις ιστορίες τρόμου. Μέχρι σήμερα μετρά πάνω από σαράντα μυθοστορήματα και διακόσιες μικρές ιστορίες , με τις περισσότερες από τις δημιουργίες του  να έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και  την τηλεόραση. «Κάρι», Ονειροπαγίδα, «Μίζερι», «Νεκρή Ζώνη» και το «Πράσινο Μίλι» είναι μόνο λίγα από τα μυθιστορήματα που γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και τον βοήθησαν να αποσπάσει αμέτρητα βραβεία, όπως το Διεθνές Βραβείο Φαντασίας.

Η συγγραφική του καριέρα βέβαια για να πάρει μπρός έπρεπε να περάσει από… σαράντα κύματα. Η θέση του στο Πανεπιστήμιο του Χάμπτον ως καθηγητής Αγγλικών (σπούδασε αγγλική φιλολογία από το 1966 έως το 1970), δεν του εξασφάλιζε ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να συντηρήσει τη γυναίκα του Τάμπιθα και την πρώτο παιδί τους Ναόμι. Έτσι αναγκαζόταν να δουλεύει τα βράδια ως σιδερωτής σε κατάστημα με πλυντήρια ώστε να βγάζει τα προς το ζην.

Στον λίγο ελεύθερο χρόνο που του απέμενε εξασκούσε το συγγραφικό του ταλέντο, γράφοντας μικρές ιστορίες,. Ακόμα και αν κατάφερνε να πουλήσει κάποιες από αυτές, απείχε πολύ από το να έχει ένα σταθερό εισόδημα μέσω της συγγραφικής του εργασίας.

Το μεγάλο… μπαμ ήρθε το 1974, οπότε και κυκλοφόρησε το πρώτο μεγάλο του μυθιστόρημα με τίτλο «Κάρι». Επιπλέον, η μεταφορά του βιβλίου στο κινηματογράφο του χάρισε πρωτόγνωρη αναγνωρισιμότητα, γεγονός που τον οδήγησε να αφήσει για τα καλά πίσω του το… καθηγητιλίκι  και να αφοσιωθεί  πλήρως στη συγγραφή βιβλίων.

Έκτοτε ο Κίνγκ έχει υπογράψει δεκάδες βιβλία που έγιναν στη συνέχεια μπέστ σέλλερ, όπως «Η Λάμψη», «Το Κοράκι», «Σάλεμς Λότ»,  στα οποία κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου και ο φόβος που καραδοκεί σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο. Ο ίδιος ο Κίνγκ άλλωστε είχε επηρεαστεί βαθύτατα, ως παιδί , από ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Από το 1977 έως το 1985 δραστηριοποιούνταν και με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάχμαν , δημοσιεύοντας τα μυθιστορήματα «Η οργή», «Η μακριά πορεία» , «Έργα οδοποιΐας», «Ο δρομέας», «Αδύνατος» και  «Οι Ρυθμιστές».

Παρά τα επιτεύγματά του , ο Στίβεν Κίνγκ ουκ ολίγες φορές βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών κριτικών. Το 2003, όταν το αμερικανικό ίδρυμα «National Book» τίμησε τα έργα του ως εξέχουσες συνεισφορές στον γραπτό λόγο, πολλοί έσπευσαν να αμφισβητήσουν αυτή την ενέργεια του ιδρύματος. Όχι πως αυτό επηρέασε τον Κίνγκ καθόλου, ο οποίος στη παρούσα φάση απολαμβάνει  τους καρπούς της επιτυχίας  του στο σπίτι του στη Πολιτεία του Μέιν, με την επι χρόνια σύζυγο του Τάμπιθα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:28