search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:51
MENU CLOSE

Ο Αριστερός Εθνικολαϊκισμός 2008-2013

10.10.2013 21:00
Ο Αριστερός Εθνικολαϊκισμός 2008-2013 - Media

Μια αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη μελέτη, που αποτελείται από μια σειρά άρθρων σχετικών με τις βασικές κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, αρχής γενομένης από την «εξέγερση» που ακολούθησε τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ανδρέας Πανταζόπουλος
Εκδόσεις:
Επίκεντρο
Σελ.: 264

Μια αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη μελέτη, που αποτελείται από μια σειρά άρθρων σχετικών με τις βασικές κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, αρχής γενομένης από την «εξέγερση» που ακολούθησε τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου για να καταλήξει στην ιδεολογική ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Π. Καμμένου τον Μάρτιο του 2013 στο πλαίσιο της «παλλαϊκής συμπαράστασής» τους για τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο.
Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτό το διάστημα συνέτειναν στην ανάδειξη ενός αριστερόστροφου εθνικολαϊκισμού, του οποίου αιχμή του δόρατος υπήρξαν οι «Αγανακτισμένοι» και το αποκαλούμενο «Κίνημα των Πλατειών». Ιδεολογικά ακαταμάχητα όπλα του «μαζικού αυτού φαινομένου» είναι η ακραία δαιμονοποίηση του αντιπάλου και οι ασυγκράτητες θεωρίες συνωμοσιολογίας, που καταλήγουν πάντα στην ενδυνάμωση και εξάπλωση της γερμανοφοβίας.
Ο λαϊκισμός, όπως ίσως δεν γνωρίζουν μερικοί, εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και είναι υπερκομματικός – δεν υπάρχουν δηλαδή επιλεκτικές εξαιρέσεις, όπως επιθυμούν κάποιοι που μονοπωλούν ιδέες, αγώνες, θυσίες και παντός είδους εκλεκτά ιδεολογικά εμπορεύματα. Την επίμαχη δε περίοδο γνωρίζει μέρες δόξας ο μιζεραμπιλισμός. Πρόκειται για έναν νέο όρο που δημιουργήθηκε προκειμένου να αποτυπώσει τη λατρεία της μιζέριας, όπου μια κοινωνική ομάδα εμφανίζεται ως ιδιαίτερα αδικημένη, εξαθλιωμένη, πάσχουσα, υποφέρουσα τα πάνδεινα και λόγω όλων αυτών των δεινών εκθειάζεται διά μέσου των στερήσεών της, των αποκλεισμών της, της εν γένει εξαθλίωσής της. Στη χώρα μας αυτό εκφράστηκε υποκριτικά στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ανεπανάληπτα από τον Νίκο Ξανθόπουλο και τη Μάρθα Βούρτση.
Αυτόν τον διάχυτο εθνικολαϊκισμό, ενσωματωμένο σε διάφορα πολιτικά κόμματα, τον είδαμε να συγκεντρώνει τέτοια ποσοστά στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Μάιος και Ιούνιος 2012), ώστε να απειλείται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η οποία ανοήτως, επιπολαίως και εγκληματικώς τίθεται σε αμφισβήτηση (κυρίως από άγνοια κινδύνου) από μια ομάδα ανιστόρητων και επικίνδυνων λαϊκιστών της δεκάρας. Το φαινόμενο Μπέπε Γκρίλο στη γειτονική μας Ιταλία λειτούργησε αφυπνιστικά στον εγχώριο πολιτικό εφησυχασμό απέναντι στις πολιτικές παραδοξότητες. Στο εσωτερικό, ωστόσο, μεγεθύνθηκαν όσο ποτέ άλλοτε οι «ελληνικές ιδιαιτερότητες», όπως αυτές προέκυψαν μέσα από την κατάρρευση του πολιτικού μας συστήματος αλλά και των κοινωνικών μας βεβαιοτήτων.
Μέσα από τα κείμενα αυτού του τόμου επιχειρείται μια προσπάθεια ανάλυσης του αριστερού εθνικολαϊκισμού, προκειμένου να αποδειχτεί ότι αυτή η πολιτική ιδεολογική μεθοδολογία είναι αδιέξοδη και λανθασμένη. Ταυτόχρονα, ο συγγραφέας στρέφει την προσοχή μας προς μια ευρύτερη και ουσιαστικότερη απάντηση στο σύγχρονο και πολυδιάστατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως έθνος και ως κοινωνία, κατευθύνοντάς μας προς εκείνη τη διέξοδο που σχετίζεται με την κρίση της εθνικής μας ταυτότητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:49