search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 09:44
MENU CLOSE

ΕΥΔΑΠ: Αντί για τους εργαζόμενους, δικαιώθηκε… ο δικηγόρος τους!

23.12.2013 22:00
oldphotoseydap1387797447.jpg

Η ΕΥΔΑΠ, κατέληξε σε συμβιβασμό με 2.500 εργαζομένους που αξίωσαν με ομαδικές αγωγές τον σεβασμό και την τήρηση των συλλογικών τους συμβάσεων από την πλευρά της επιχείρησης.

Η ΕΥΔΑΠ, κατέληξε σε συμβιβασμό με 2.500 εργαζομένους που αξίωσαν με ομαδικές αγωγές τον σεβασμό και την τήρηση των συλλογικών τους συμβάσεων από την πλευρά της επιχείρησης.

Μέσα από μακρόσυρτες διαδικασίες η ΕΥΔΑΠ κλήθηκε τελικά να καταβάλει ένα ιλιγγιώδες ποσό που φτάνει, μαζί με τους τόκους, τα 129 εκατ. ευρώ, το οποίο διά της συμβιβαστικής οδού έπεσε στα 55 εκατ. ευρώ. Όμως ακόμη κι αυτό δεν είναι το πραγματικό ποσό που θα μοιραστούν οι εργαζόμενοι, καθώς τα 19 εκατ. ευρώ αφορούν την αμοιβή του δικηγόρου, στον οποίο επιπλέον η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει και τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Να το κάνουμε φραγκοδίφραγκα, έστω με τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας; Χοντρικά σε κάθε μία από τις 2.500 αγωγές αντιστοιχεί, ύστερα από 20 χρόνια, ένα φορολογητέο ποσό γύρω στα 13.000 ευρώ και για τον αετονύχη δικηγόρο… «μόλις» 19 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ! Σας φαίνεται δίκαιο;

Τις ημέρες αυτές στις τάξεις των εργαζομένων έχει προκληθεί σάλος και τα αρνητικά σχόλια πέφτουν σαν βροχή κατά των διοικήσεων της επιχείρησης, αλλά και της συνδικαλιστικής ηγεσίας, οι οποίοι γνώριζαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα και, παρ’ όλα αυτά, επέτρεψαν να σέρνεται στο περιθώριο της δημοσιότητας αυτή η χρονοβόρα διαδικασία, αντί να την έχουν τακτοποιήσει αμέσως!

Είναι ενδεικτικό ότι για τη μεγαλύτερη από τις αγωγές που κατέθεσαν 1.390 εργατοτεχνίτες, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στον χώρο, η ΕΥΔΑΠ, δεν θα χρειαζόταν να ξόδευε παρά ένα κονδύλι γύρω στα 2 εκατ. ευρώ.
Αφήνοντας το πράγμα να «σαπίσει» στον Άρειο Πάγο και το Εφετείο, πριν από το τελικό και εκ των πραγμάτων άδικο για τους εργαζόμενους «κούρεμα» των απαιτήσεών τους, επιδίκασαν ένα ποσόν 100 εκατ. ευρώ, ήτοι 40 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 60 εκατ. τόκους, όσα δηλαδή ήταν και τα ετήσια κέρδη της επιχείρησης το 2012!

Τορπίλη

Φαίνεται πως κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει εδώ. Διαφορετικά πράσινοι και γαλάζιοι συνδικαλιστές, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, δεν θα τορπίλιζαν την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση της Τρίτης, ούτε και η Διοίκηση θα ανέβαλλε εσπευσμένα τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου που ήταν επίσης προγραμματισμένη για χθες.

Αντί εξηγήσεων, μεσημέρι Τρίτης, κυκλοφόρησε μια λακωνική και άχρωμη «εταιρική ανακοίνωση», στην οποία αναφερόταν ότι για τις περίπου 2.500 υποθέσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί ευνοϊκές, τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις, υπεγράφη τη Δευτέρα 16.12.2013 Ιδιωτικό Συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο καταβάλλεται συμβιβαστικώς το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικών διεκδικήσεων 129.783.000 ευρώ, οι οποίες αναλύονται σε 57,4 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 72,3 εκατ. ευρώ νόμιμους τόκους.
Διαβεβαιώνεται δε ότι «η συμφωνία αυτή δεν έχει επίπτωση στην καθαρή θέση και στα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας, καθότι είχαν διαχρονικά σχηματιστεί προς τον σκοπό αυτόν επαρκείς προβλέψεις»! Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την ηχηρή (και ένοχη, ίσως;) αποσιώπηση της υπέρογκης αμοιβής του δικηγόρου που ξεπερνά τις απαιτήσεις των εργαζομένων; Ή μήπως την απροκάλυπτη ομολογία ότι, αντί η καλή εταιρεία να σπεύσει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, σχημάτιζε διαχρονικά επαρκείς προβλέψεις;

Σκάνδαλο
Συνειδητοποιώντας τις εξωφρενικές διαστάσεις του πράγματος, πληθαίνουν οι φωνές όσων κάνουν ευθέως λόγο για «σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος, άνισης μεταχείρισης, βλάβης των συμφερόντων των εργαζομένων και πρόκλησης προς τη δοκιμαζόμενη κοινωνία, τους ανέργους και τους εργαζομένους των πετσοκομμένων αμοιβών».
Ζητούν μάλιστα την ανάκληση της απόφασης και τη λήψη νέας που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αλλά ζητάνε και κάτι ενοχλητικότερο: να κατατεθεί από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ το εργολαβικό συμβόλαιο που καθορίζει την αμοιβή του συγκεκριμένου δικηγόρου, καθώς και το έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται η συναίνεση των εντολέων του, δηλαδή των εργαζομένων, τόσο για τον τρόπο διακανονισμού όσο και για τη δική του αποζημίωση.
Τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά:
◆ Η ΕΥΔΑΠ πληρώνει λίγο περισσότερα από το αρχικό κεφάλαιο, αλλά γλιτώνει τους τόκους, που ήταν διπλάσιοι από την αρχική απαίτηση.
◆ Οι εργαζόμενοι ύστερα από 20 χρόνια όχι μόνο παίρνουν λιγότερα από το αρχικό κεφάλαιο, αλλά θα πληρώσουν και τον φόρο, ωθούμενοι πιεστικά σε συμβιβασμό, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και προφανώς με σύμφωνη γνώμη της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ομοσπονδίας, η οποία είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος των εργαζομένων και εντολοδόχος και εργοδότης του δικηγόρου.
◆ Τίνος τα… μουστάκια χαμογελούν στο τέλος αυτής της ιστορίας; Μα φυσικά του δικηγόρου, που μπορεί να ταλαιπωρήθηκε μεν επί 20 έτη, αλλά άξιζε τον κόπο, αφού αμείφθηκε πλουσιοπάροχα με 19 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ!…
Όποιος αναρωτηθεί αν όλα αυτά έγιναν για χάρη του… δικηγόρου θα έχει άδικο;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 09:43