search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:11
MENU CLOSE

«Συμπόσιο Τέχνης» ενάντια στη μιζέρια

21.01.2014 22:00
«Συμπόσιο Τέχνης» ενάντια στη μιζέρια - Media

Οι ημερομηνίες για τις «Αμαδρυάδες 2014» ανακοινώθηκαν (31 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου). Άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή για ένα αλλιώτικο… «Συμπόσιο Τέχνης». 

Οι ημερομηνίες για τις «Αμαδρυάδες 2014» ανακοινώθηκαν (31 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου). Άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή για ένα αλλιώτικο… «Συμπόσιο Τέχνης». Κάθε χειμώνα, αλλά και καλοκαίρι, εκπαιδευτικοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σπουδαστές θεατρικών σχολών, θεατρολόγοι, μουσικοί, φοιτητές, μαθητές – και όχι μόνο – συγκεντρώνονται στην πόλη της Καρδίτσας για να εκφραστούν δημιουργικά, ατομικά ή συλλογικά, μέσα από τις Τέχνες. Βασικό στοιχείο είναι η αγάπη για το θέατρο και η συνύπαρξη και ανταλλαγή μέσα σε αυτό όλων των τεχνών.
Αυτό το «Συμπόσιο Τέχνης» ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2008 από τους υπεύθυνους του Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας «Τέχνης Παίδευσις».
Η απαίτηση του κόσμου για ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους με κοινά «θέλω» και καλλιτεχνικές ανησυχίες ήταν η αφορμή για τη γέννηση των «Αμαδρυάδων». Συγκεκριμένα, ήταν ο καρπός των καλοκαιρινών «Δρυάδων», μιας διεθνούς, πλέον, διοργάνωσης, διάρκειας επτά ημερών, η οποία πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2004 μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου στη λίμνη Ν. Πλαστήρα. «Συμμετέχοντες και δάσκαλοι των “Δρυάδων” πρότειναν τη γέννηση των “Αμαδρυάδων” για να μοιραστεί η απόσταση της επόμενης συνάντησης στους ίδιους τόπους σε μια διαφορετική εποχή του χρόνου», μας εξηγεί ο κ. Σπύρος Μπουντούρης, υπεύθυνος του Θεατρικού Εργαστηρίου «Τέχνις Παίδευσις». Και συνεχίζει: «Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες κλείνουν το συμπόσιο με την απαίτηση – σχεδόν – και την ανανέωση του ραντεβού μας για την επόμενη διοργάνωση».
Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση περιλαμβάνει ένα Πανελλήνιο Σεμινάριο Θεάτρου, ένα πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και παράλληλες δράσεις. Επιδίωξή τους είναι «όχι μόνο να εμπλακούν όσο περισσότεροι κάτοικοι και φορείς του τόπου, αλλά και να μετατρέψουν την πόλη της Καρδίτσας σ’ έναν χώρο όπου το χθες και το σήμερα μπορούν να συνδιαλλαγούν άριστα», τονίζει ο κ. Σπύρος Μπουντούρης.
Στο φετινό πρόγραμμα των «Αμαδρυάδων» θα διδάξουν οι Νίκος Αρμάος – σκηνοθέτης, Ηρακλής Λογοθέτης – πεζογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός θεάτρου, και Σπύρος Μπουντούρης – σκηνοθέτης, εμψυχωτής θεάτρου. Η θεματολογία τους είναι αντίστοιχη: «Ανατομία του θεατρικού κειμένου», «Στοιχεία τοπογραφίας στην εξέλιξη μιας σκηνοθετικής προσέγγισης» και στον «Ρυθμό της παράστασης». Μέχρι στιγμής στις «Αμαδρυάδες» δίνουν το «παρών» καλλιτέχνες και μη από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, την Πάτρα, τη Λέρο, τη Θεσσαλία κ.α., ενώ στις καλοκαιρινές «Δρυάδες» οι συμμετέχοντες δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν αιτήσεις από παντού: Αμερική, Ολλανδία, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Σερβία.
Όριο ηλικίας στα εργαστήρια δεν υπάρχει, ούτε κάποια ιδιαίτερη γνώση και προετοιμασία. «Αυτό που χρειάζεται κάποιος είναι κέφι, διαθεσιμότητα να λειτουργήσει ομαδικά, άνετα ρούχα για δουλειά και χαμόγελα», μας διαβεβαιώνει ο κ. Σπ. Μπουντούρης. Οι συμμετέχοντες που έρχονται από διαφορετικές πόλεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη διαμονή και τη διατροφή τους. Όλα εξασφαλίζονται από τους διοργανωτές, με όσο το δυνατόν λιγότερη οικονομική επιβάρυνση. «Εκπτώσεις κάνουμε μόνο εκεί. Ποτέ στην προσπάθεια. Παρά τους δύσκολους καιρούς, εμείς επιμένουμε στη διοργάνωση και των δύο διοργανώσεων χωρίς αλλαγές στον τρόπο έμπνευσης και της υλοποίησής τους, σε πείσμα της γενικότερης μιζέριας και συρρίκνωσης της ζωής όλων». Περισσότερες πληροφορίες: www.theatrokar.gr.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:10