search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 09:50
MENU CLOSE

Γαλλικό ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ

23.01.2014 06:56
Νέο λειτουργικό και εύχρηστο site από την ΕΥΔΑΠ  - Media

Το ενδιαφέρον της Suez Environnement για τη σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ επιβεβαίωσε, χθες, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του κλάδου «Water Europe» του γαλλικού ομίλου Diane Darras. 

Το ενδιαφέρον της Suez Environnement για τη σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ επιβεβαίωσε, χθες, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του κλάδου «Water Europe» του γαλλικού ομίλου Diane Darras.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext συμμετέχει ήδη, σε κοινοπραξία με την Άκτωρ, στο διαγωνισμό για την πώληση του 51% της βορειοελλαδίτικης εταιρείας ύδρευσης του οποίου η επιτυχής ολοκλήρωση θα «δώσει τη σκυτάλη» στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Βέβαια, σε αντίθεση με την ΕΥΑΘ, η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι πιο περίπλοκη διαδικασία, καθώς η ΕΥΔΑΠ παγίων είναι ενοποιημένη στον όμιλο, γεγονός που αυξάνει το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο επενδυτής.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Suez, η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ αποτελεί μία «πραγματικά σύνθετη διαδικασία», καθώς έπρεπε να ξεκαθαρίσουν συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το νομικό πλαίσιο του διαγωνισμού.

Στόχοι της γαλλικής εταιρείας είναι η βελτίωση της ποιότητας του νερού και στο πλαίσιο αυτό η Suez θα πραγματοποιήσει, από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο (από κοινού με την Άκτωρ), επενδυτικό πρόγραμμα του οποίου η αξία τοποθετείται στα 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς.

Όπως σημείωσε η Darras, η ιδιωτικοποίηση δεν συνεπάγεται την αύξηση της τιμής των τιμολογίων ύδατος, αλλά «μία εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργεί, παρουσιάζοντας ελλείμματα». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Suez για 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζουν τη χαμηλότερη μέση τιμή του νερού στην Ελλάδα ανά κυβικό.

Ο μέσος όρος ανέρχεται στα 3,49 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,06 ευρώ σε Ελλάδα και Ιταλία. Ακολουθεί, η Ισπανία, όπου η μέση τιμή/κυβικό διαμορφώνεται στο 1,72 ευρώ , ενώ τις υψηλότερες τιμές τιμολόγησης εμφανίζουν η Γερμανία και η Δανία.

Παράλληλα, ανάμεσα σε 32 ευρωπαϊκές πόλεις, η τιμή ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται στο 1,10 ευρώ και 2 ευρώ / κυβικό, αντίστοιχα. Στην Κοπεγχάγη συναντώνται τα ακριβότερα τιμολόγια με μέση τιμή περίπου 5,15 ευρώ / κυβικό, ενώ σε Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο  και Βρυξέλλες το εύρος της μέσης τιμής ανά κυβικό διαμορφώνεται από 2,5 έως 3,3 ευρώ.

Το στέλεχος της Suez ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ έχει μειωθεί σημαντικά, σημειώνοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της βορειοελλαδίτικης εταιρείας θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας.
Πάντως, στην Ευρώπη η διαχείριση και διανομή του ύδατος έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία οι ιδιώτες συμμετέχουν στις εταιρείες ύδρευσης σε ποσοστό 100%,  56% και 67%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο τομέας ύδρευσης της ΕΥΑΘ διαθέτει 510.000 πελάτες, διαχειρίζεται δίκτυο παροχής νερού μήκους 2.340 χλμ και καλύπτει μία περιοχή 120 τετραγωνικών χλμ. Αντίστοιχα, ο τομέας αποχέτευσης επεξεργάζεται , ημερησίως, 192 χιλιάδες κυβικά μέτρα λυμάτων, εξυπηρετεί ένα εκατ. πληθυσμό και διαχειρίζεται  περιοχή 640 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αναδημοσίευση :www.capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 09:47