search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:17
MENU CLOSE

Μυλόπουλος: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα των Πανεπιστημίων

04.03.2014 12:41
Μυλόπουλος: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα των Πανεπιστημίων - Media

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε με δήλωσή του ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μυλόπουλος, μετά τη συνάντηση Πρυτάνεων- Προέδρων Συμβουλίων στο γραφείο του κ. Αρβανιτόπουλου.

 
Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε με δήλωσή του ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μυλόπουλος.
 
Ανέφερε πως το πρόβλημα στις σχέσεις Πρυτάνεων- Προέδρων των Συμβουλίων δεν είναι προσωπικό, αλλά ένα καθαρά «πρόβλημα καθορισμού και οριοθέτησης των αρμοδιοτήτων», γεγονός που οφείλεται, όπως ανέφερε, στο «κακό θεσμικό πλαίσιο που θέσπισε η ίδια η κυβέρνηση».
 
«Το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή αλλιώς, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.
 
Και πρόσθεσε: «Αποτέλεσμα είναι τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σε καθεστώς ασάφειας και να διοικούνται σε συνθήκες ανταγωνισμού και συχνά συγκρούσεων μεταξύ των οργάνων διοίκησής τους. Τα όσα συνέβησαν κατά τις κοσμητορικές εκλογές στο ΕΚΠΑ, με την απόρριψη από πλευράς Συμβουλίου της μοναδικής υποψήφιας, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου».
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρυτάνεις δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με το νόμους, καθώς θεωρούν πως «παραγκωνίζονται» όσον αφορά τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Στην «αντίπερα όχθη» τα  Συμβούλιο Διοίκησης των σχολών ανέφεραν στο esos.gr πως  «η Σύνοδος των Πρυτάνεων προτείνει να αφαιρεθούν από τον νόμο, πριν καν τεθούν σε λειτουργία, δύο από τις ουσιαστικότερες αρμοδιότητες των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, μετατρέποντάς τα έτσι σε διακοσμητικά όργανα». 
 
Να σημειωθεί πως στη συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Παιδείας βρίσκεται σύσσωμη η Σύνοδος των Πρυτάνεων αλλά και οι πρόεδροι των Συμβουλίων. Ακόμα και αυτοί που «ελέγχουν» την πρόοδο των ζητημάτων στα πανεπιστήμια και βρίσκονται στο…εξωτερικό, συμμετείχαν στην συζήτηση μέσω…skype!
 
Η… κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών είχε ξεκινήσει στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν υπήρξε «πόλεμος» δηλώσεων και αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στο Συμβούλιο του Ιδρύματος και τον Πρύτανή του, Θεοδόση Πελεγρίνη.
 
Να σημειώσουμε πως το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε «απορρίψει» την υποψηφιότητα της κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής, Ελένης Καραμαλέγκου, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:17