search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:40
MENU CLOSE

ΑΕΙ + ΤΕΙ + Υπουργός = Λουκέτα

17.04.2014 21:00
oldphotossel_411397714859.jpg

Μετά τη «μεγάλη επιτυχία» της αξιολόγησης ο Αρβανιτόπουλος περνά στις συγχωνεύσεις σχολών

Μετά τη «μεγάλη επιτυχία» της αξιολόγησης ο Αρβανιτόπουλος περνά στις συγχωνεύσεις σχολών

Παρέα με τον… παιδικό του φίλο και πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Ευάγγελο Κουφουδάκη ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα της Εξωτερικής Αξιολόγησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Και η μεγάλη… επιτυχία του Αρβανιτόπουλου ολοκληρώθηκε αφού, όπως ο ίδιος δήλωσε, «αισθάνομαι ντροπή που είμαι υπουργός Παιδείας και δεν είχε γίνει τόσα χρόνια η αξιολόγηση». Μήπως αισθάνεται ντροπή και για το νέο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολών και τμημάτων; Όχι, βέβαια, καθώς τις προανήγγειλε, τονίζοντας πως η επόμενη – μη… ντροπιαστική – πράξη του θα είναι η πιστοποίηση όλων των προγραμμάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με στόχο την αντιστοίχηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των σπουδών με τις δεξιότητες που ζητάει η αγορά εργασίας.
Ο υπουργός Παιδείας, μάλιστα, μίλησε για «απεξάρτηση από την κρατικοδίαιτη κουλτούρα», ενώ ανακοίνωσε και το διαζύγιο της κυβέρνησής του με το δημοκρατικό πανεπιστήμιο, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει απαλλαγή από «τα ιδεολογήματα της δεκαετίας του ’80». Άραγε, τι εννοεί ο υπουργός; Δεν εννοεί τίποτα, το λέει ξεκάθαρα: Ήρθε η ώρα τα πανεπιστήμια να αναζητήσουν χρηματοδότηση από ιδιωτικά συμφέροντα και εταιρείες. Σε αυτό το σημείο έρχεται και… κολλάει η αντιστοίχηση των αποτελεσμάτων των σπουδών με την αγορά εργασίας.

«Δεν ξέρει τι λέει»
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, απαιτείται η εφαρμογή των νόμων 4009 και 4076, με τον υπουργό να ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς συντάκτες πως «δεν πρόκειται να αλλάξουν, αν δεν εφαρμοστούν». Την ίδια ημέρα ολοκληρωνόταν η Σύνοδος των Πρυτάνεων σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Βέβαια, τον Αύγουστο τους… τελειώνουν, καθώς οι νυν πρυτάνεις δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, κάτι που δικαιολογεί την «αδιαφορία» του υπουργού να τους συναντήσει. Μετά τη Σύνοδο εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία οι πρυτάνεις τονίζουν πως «καταστρατηγείται το δημοκρατικό δικαίωμα ελεύθερης επιλογής, συνιστώντας εκτροπή», καθώς, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους – αλλά όχι της Ολομέλειάς του – υπάρχει το δικαίωμα προεπιλογής ενός υποψηφίου για τις θέσεις του πρύτανη και των κοσμητόρων των σχολών από τα Συμβούλια Διοίκησης των Σχολών.
Πρυτανικές πηγές αναφέρουν στο «Π» ότι: «Ο υπουργός λέει πολλά, αλλά στην ουσία δεν ξέρει τι λέει. Είπε ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου είναι ανεφάρμοστος, αλλά επί της ουσίας είμαστε οι πρώτοι που το φωνάζαμε αυτό». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Εμείς ζητάμε αλλαγές στον νόμο 4009. Υπάρχει δυνατότητα να μην υπάρχει δημοκρατική επιλογή για τις θέσεις των πρυτάνεων και τους κοσμήτορες. Υπάρχει μία λεπτομέρεια του τμήματος του Νομικού Συμβουλίου που είχε 7 άτομα. Δεν ήταν ομόφωνες αποφάσεις. Ενώ εμείς ζητάμε να πάει στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου το θέμα. Όλους μαζί ως Σύνοδο, πάντως, ο υπουργός έχει να μας δεχτεί πολύ καιρό. Υπάρχει ένα έλλειμμα επικοινωνίας ανάμεσά μας».
Με βάση τον νόμο και… δημοκρατικότατα οι υποψηφιότητες για εκλογή κοσμητόρων θα πρέπει να περνούν για προεπιλογή και έγκριση από τα Συμβούλια των ΑΕΙ. Σε κάποια πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε σχολές όπου οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι των τριών, οι πρυτανικές αρχές δεν έστειλαν καν τις υποψηφιότητες στα Συμβούλιά τους, αλλά τις ολοκλήρωσαν εσωτερικά. Κατά τα άλλα, τα Συμβούλια είναι… ανεξάρτητα και δεν κάνουν «κόψε – ράψε» με βάση… άλλα κριτήρια.

Νέο κόλπο
Είσαι ιδιοκτήτης μεγάλου ιδιωτικού σχολείου και θες να αποφύγεις τα υπέρογκα χρέη σου; Η κυβέρνηση έχει τη λύση. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, στον νόμο 4093/2012 βρέθηκε… ξαφνικά διάταξη σύμφωνα με την οποία οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων παύουν να ισχύουν την 31.8.2013, επομένως τα σχολεία που επιθυμούσαν να λειτουργήσουν θα έπρεπε να καταθέσουν άδεια ανανέωσης. Γιατί επιλέγει κάτι τέτοιο σήμερα το υπουργείο Παιδείας; Είναι τυχαίο το γεγονός; Καθόλου.
«Αρκετά ιδιωτικά σχολεία χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αρκετά, επίσης, σχολεία χρωστούν χρήματα στους εκπαιδευτικούς τους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν προβεί σε νομικές κινήσεις για να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές. Το αίτημα πολλών σχολαρχών ήταν όχι απλώς μια ρύθμιση των χρεών, αλλά η ολοκληρωτική τους απόσβεση. Με την προαναφερθείσα ρύθμιση η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά ικανοποιεί ένα τερατώδες, συντεχνιακό ρουσφέτι με τον εξής μεγαλοφυή τρόπο. Με τεχνητό τρόπο “κλείνει” τα φώτα λειτουργίας σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία στις 31 Αυγούστου του 2013» απαντά με ανακοίνωσή της η οσπονδία.

Βγάζουν νέες άδειες για να μην πληρώσουν
 
Το «Π» είχε ασχοληθεί στο πρόσφατο παρελθόν με σχολεία τα οποία ανανέωναν τις άδειές τους για να αποφύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους στους εκπαιδευτικούς, ωστόσο πλέον η ιστορία λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, σχολεία τα οποία έχουν υπέρογκα χρέη είναι τα εξής: Σωτηρχόπουλου στην Πάτρα, Αναγέννηση – ΙΤΕ στην Πάτρα, Παπαχαραλάμπους στην Αθήνα, Βαλσαμίδης στον Πειραιά, Α.Ε. Κολλέγιο στη Θεσσαλονίκη και Γ.Ζ. Μεγάλα Σχολεία στην Αθήνα.
Συνοπτικά, όσα σχολεία έχουν υπέρογκα χρέη μπορούν κάλλιστα να κλείσουν… προσωρινά και να ανοίξουν καινούργια σχολεία, με διαφορετική επωνυμία, για να αποφύγουν τα χρέη τους απέναντι στο Δημόσιο. «Έτσι λοιπόν, οι κομπιναδόροι σχολάρχες έκλεισαν τα παλιά σχολεία και τα ξανάνοιξαν ως “νέα”, απαλλαγμένα πλήρως από τα χρέη. Με αυτόν τον τρόπο και με τις ευλογίες της κυβέρνησης ορισμένοι τρωγοπίνουν εις υγείαν των κορόιδων, γλιτώνοντας την καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα ζήτησαν τέτοιου τύπου νέα άδεια από τον ΕΟΠΠΕΠ. Πιστεύουμε πλέον ότι μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία το σκάνδαλο αυτό θα έρθει στο φως και θα εξεταστεί ενδελεχώς και ότι ο υπουργός των σχολαρχών κ. Αρβανιτόπουλος θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη και η κυβέρνησή του από τον ελληνικό λαό» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:38