search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:31
MENU CLOSE

Εφ’ όπλου λόγχη το ΚΚΕ

19.04.2014 21:00
oldphotossel_91397716663.jpg

Σκληραίνει τη στάση του κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο Περισσός

Σκληραίνει τη στάση του κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο Περισσός

«Η σημερινή συγκυβέρνηση είναι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ» αλλά «αντιλαϊκή θα είναι και οποιαδήποτε κυβέρνηση – συγκυβέρνηση διαδεχτεί τη σημερινή».

Με αυτήν την αναφορά ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ επιχειρεί να κλείσει κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενό συμμετοχής του κόμματός του σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι επιπλέον προαναγγέλλει όλο και μεγαλύτερη σκλήρυνση της στάσης του κόμματός του απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο θα πλησιάζουμε τον χρόνο των εκλογών, με το «μενού» να περιλαμβάνει επιθέσεις τόσο κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής»… ανταπέδωσε την κατηγορία περί «πολιτικού καιροσκοπισμού» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προκάλεσε αίσθηση ο χαρακτηρισμός «σκυλάκι του καναπέ» για τον Αλέξη Τσίπρα. Είπε συγκεκριμένα: «Καιροσκοπισμός είναι να λες δεν θέλω την τρόικα και τα μνημόνια, αλλά θέλω την Ε.Ε. που είναι τα 2/3 της τρόικας και φέρνει μνημόνια διαρκείας. Είναι το να το παίζεις “λιοντάρι” στην Ελλάδα και όταν μιλάς στους Γερμανούς βουλευτές ή στις Βρυξέλλες να είσαι “σκυλάκι του καναπέ”».
Κατά τη συλλογιστική του Περισσού, είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου και πράγματι η συγκυβέρνηση πρέπει να φύγει και να μην ξαναγυρίσει. Ωστόσο δεν πρέπει, υποστηρίζεται, να επικρατήσει η λογική του «μικρότερου κακού», η οποία δοκιμάστηκε πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς να ωφελήσει τον λαό.
Καθοριστικής σημασίας για τον Περισσό είναι το πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. που ενσωματώνει τα μνημόνια. Ως εκ τούτου η σκληρή κριτική που εξαπολύει κατά του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε ανατροπή της κυβέρνησης χωρίς να θίγει το σκληρό ευρωπαϊκό πλαίσιο: «δεν λέει ότι η ανεργία και η φτώχεια θα είναι εδώ παρούσες και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί παρόντες θα είναι οι μηχανισμοί της μόνιμης εποπτείας της Ε.Ε., παρόντα θα είναι τα μνημόνια διαρκείας, παρόντα θα είναι τα κέρδη των υγιών επιχειρηματιών του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντα θα είναι τα συμφέροντα των βιομηχάνων».

«Να μην πανηγυρίσει ο δικομματισμός»
Υπό αυτήν την έννοια, το ΚΚΕ ορίζει τον εκλογικό πήχη περίπου ως εξής:
◆ ζητά τη δική του καθαρή ενίσχυση και
◆ παράλληλα επιζητεί αισθητή πτώση των κομμάτων που στηρίζουν την Ε.Ε., και κυρίως των δύο πρώτων (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.).
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Δημήτρη Κουτσούμπα, «το βράδυ των εκλογών ούτε η κυβέρνηση θα πρέπει να πανηγυρίζει ότι πήρε ανοχή για να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πήρε έγκριση για να καλλιεργεί αυταπάτες ότι ο ίδιος θα καταφέρει να εξανθρωπίσει την Ε.Ε. και τον σημερινό βάρβαρο δρόμο. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε Ευρωβουλή, δήμους, περιφέρειες» («Καθημερινή της Κυριακής»13.4).
Αναφορικά με το προεκλογικό κυβερνητικό πακέτο με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει κλίμα αισιοδοξίας κι εξόδου από την κρίση (πρωτογενές πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, στήριξη Μέρκελ), το ΚΚΕ σχολιάζει ότι δεν αποκλείεται μια μικρή ανάκαμψη, διευκρινίζει όμως ότι αυτή δεν θα έχει κανένα όφελος για τον λαό, αλλά «θα είναι ανάκαμψη με υψηλή ανεργία και αποκαΐδια λαϊκών δικαιωμάτων».

Λιτότητα και μπίζνες
Όσον αφορά την επίσκεψη Μέρκελ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σε εκδήλωση στην Κέρκυρα σημείωσε ότι αυτή είχε στόχο «να στηρίξει τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής», αλλά και «να προωθήσει τις μπίζνες των γερμανικών ομίλων». «Τη Μέρκελ δεν την καλωσορίζει μόνο ο Σαμαράς και η κυβέρνηση, αλλά το κεφάλαιο της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «χάρη και στη Μέρκελ, δηλαδή τη Γερμανία, η αστική τάξη στην Ελλάδα απέκτησε ένα αντεργατικό – αντιλαϊκό οπλοστάσιο για να αυξάνει την κερδοφορία του».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34