search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:24
MENU CLOSE

Ξεχάστε τα ταξί όπως τα ξέρατε (Video)

23.04.2014 21:00
Ξεχάστε τα ταξί όπως τα ξέρατε (Video) - Media

Σε έναν κόσμο άκρατου ανταγωνισμού από τη μία και κορεσμένου επαγγελματικά από την άλλη, για να επιβιώσει κάποιος χρειάζεται σκληρή δουλειά και μια καλή ιδέα.

Σε έναν κόσμο άκρατου ανταγωνισμού από τη μία και κορεσμένου επαγγελματικά από την άλλη, για να επιβιώσει κάποιος χρειάζεται σκληρή δουλειά και μια καλή ιδέα.
 
Κάτι καινοτόμο, πρωτοπόρο που θα πιάσει μαζικά. Αυτό το βρήκαν οι εταιρείες Lyft και Uber που αποφάσισα να αλλάξουν τον τρόπο μετακίνησης στις πόλεις και να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα ταξί όπως τα ξέραμε.
 
Αμφότερες οι εταιρείες κάνουν συμφωνία με απλούς ανθρώπους (που δεν χρειάζεται να έχουν άδεια ταξί) και τους βοηθούν ώστε να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα ως μέσα μεταφοράς συμπολιτών τους.
 
Με μια απλή εφαρμογή σε κινητά, υπολογιστές κλπ ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει το πιο κοντινό του διαθέσιμο μεταφορικό μέσο και να μεταβεί στον προορισμό του χωρίς να περιμένει το παραδοσιακό ταξί να τον μεταφέρει.
 
Οι δύο εταιρείες έχουν φθηνότερο κοστολόγιο από ότι τα ταξί και στη συμφωνία που κάνουν με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, δεν υπάρχουν δεσμεύσεις.
 
Ο κάθε συμβεβλημένος οδηγός δουλεύει όποια ώρα και μέρα θέλει, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τηρεί ωράριο. Η μόνη υποχρέωση είναι να έχει το όχημα σε καλή κατάσταση και να πηγαίνει τον πελάτη με ασφάλεια στον προορισμό του.
 
Το πρότζεκτ αυτό ξεκίνησε από το Σαν Φρανσίσκο και σύντομα επεκτάθηκε σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Η Lyft, που έχει σαν σήμα των αυτοκινήτων των συνεργατών της ένα παχύ ροζ μουστάκι στην «μάσκα» του οχήματος, ήδη δουλεύει σε 30 μεγάλες πόλεις και πρόσφατα συμφώνησε με fund για χρηματοδότηση ύψους 250 εκ. δολαρίων.
 
Οι δύο εταιρείες μοιράζονται με τους οδηγούς τα έσοδα από τη διαδρομή και είναι μια συμφωνία που δουλεύει και για τις δύο πλευρές. Οι μεν Lyft και Uber εισπράττουν χάρη στην ιδέα που είχαν, οι δε οδηγοί κερδίζουν ένα χαρτζιλίκι (στην χειρότερη περίπτωση) και αξιοποιούν τις άδειες θέσεις των οχημάτων τους.
 
Εκεί που πάει κάποιος στη δουλειά του π.χ., βρίσκει μέσω της εταιρείας κάποιον ή κάποιους με την ίδια αφετηρία και κατεύθυνση και τους μεταφέρει μαζί του.
 
Οι δύο εταιρείες έκαναν ήδη θραύση στο ξεκίνημά τους και τώρα οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ψάχνουν τον καλύτερο τρόπο ώστε να μην υπάρξει κόντρα με τα συνδικάτα των ταξί αλλά και να μπορεί να φορολογεί κατάλληλα τους οδηγούς της Lyft και της Uber καθώς βέβαια και τις ίδιες τις εταιρείες. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:23