search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:44
MENU CLOSE

O Mπαράκ τραβάει την κατηφόρα…

29.04.2014 21:00
O Mπαράκ τραβάει την κατηφόρα… - Media

Στις 6 Νοεμβρίου του 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα έπαιρνε γενναία και καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από τον αμερικανικό λαό για την δεύτερη θητεία της προεδρίας του.

 
Στις 6 Νοεμβρίου του 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα έπαιρνε γενναία και καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από τον αμερικανικό λαό για την δεύτερη θητεία της προεδρίας του.
 
Μετά από δεκαοκτώ μήνες, καθώς τελειώνει τον πέμπτο χρόνο του στον Λευκό Οίκο, η δημοτικότητά του έχει πέσει πιο χαμηλά από ποτέ.
 
Αυτό προκύπτει από πολύ πρόσφατη έρευνα της Washington Post και του ABC που δείχνει την μεταστροφή της κοινής γνώμης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το αποτέλεσμά της σφυγμομέτρησης, μόλις το 41% των Αμερικανών εμφανίζεται να εγκρίνει συνολικά το πώς ασκεί τα καθήκοντά του ο Μπαράκ Ομπάμα.
 
Πρόκειται για αξιοσημείωτη κάμψη από το 46% που είχε στο πλευρό του προ τριμήνου και για το χαμηλότερο συνολικά σε ανάλογες δημοσκοπήσεις κατά τη θητεία του στο Λευκό Οίκο.

Σε κάποιες περισσότερο επί μέρους ερωτήσεις, το ποσοστό είναι χαμηλό σε τρία καίρια σημεία: το 42% αποτιμά θετικά την στάση του προέδρου Ομπάμα στην οικονομία, το 37% την στάση του σχετικά με τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και μόνο το 34% την στάση του στην ουκρανική κρίση και τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
 
Η δημοφιλία του προέδρου Ομπάμα δέχτηκε καίριο πλήγμα με την δυσκολία με την οποία πέρασε τελικά το Obamacare –το νομοσχέδιο για την υγεία προ διμήνου. Ένα πρόχειρο και κακοφτιαγμένο νομοσχέδιο που έπληξε την αξιοπιστία του προέδρου και την απήχησή του στις μάζες.
 
Το μεγαλύτερο κακό όμως έκανε ο πόλεμος χαρακωμάτων με τους Ρεπουμπλικάνους και το προσωρινό κλείσιμο της κυβέρνησης πέρυσι. Το κοινό απαιτούσε από τον πρόεδρο Ομπάμα πιο δυναμικό χειρισμό του θέματος αλλά αυτό δεν συνέβη.
 
Η απήχηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου στον κόσμο δεν θεωρείται καλός οιωνός για τις επερχόμενες (τον Νοέμβριο) εκλογές για το Κογκρέσο, στις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται να κρατούν για άλλη μια φορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να απειλούν και την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια ο Ομπάμα θα είναι «όμηρος» των αντιπάλων του αφού δεν θα έχει τη δυνατότητα να περάσει τη δική του γραμμή –όχι χωρίς το ανάλογο κόστος φυσικά. Μάλιστα παραδοσιακά όταν η δημοφιλία του εκάστοτε προέδρου πέφτει κάτω από το 50%, το κόμμα του «υποφέρει» στις επόμενες «ενδιάμεσες» εκλογές.
 
Ενδεικτικό της αλλαγής σκέψης και κατεύθυνσης των Αμερικανών ψηφοφόρων αποτελεί το γεγονός ότι στην ερώτηση «ποιόν θεωρείται καταλληλότερο για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα» ο Ομπάμα ισοβαθμεί με τους Ρεπουμπλικάνους στο 41%. Πριν από ένα χρόνο, στο ίδιο ερώτημα ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν μπροστά με 15 μονάδες διαφορά.
 
Το επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου πάντως ευελπιστεί ότι με την βελτίωση του σάϊτ για την υγεία και με μερικές προσεγμένες ακόμη κινήσεις θα βελτιωθεί η δημόσια εικόνα του και θα πάρει ξανά κεφάλι στις δημοσκοπήσεις. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:43