search
ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 04:01
MENU CLOSE

Σχέδια (επί χάρτου) καλοκαιρινής νυκτός

16.07.2014 21:00
oldphotos21171111405534146.jpg

Η τρόικα ήρθε, είδε πώς πάνε τα πράγματα και άφησε σαφείς καλοκαιρινές οδηγίες στην κυβέρνηση. Το καλοκαίρι ωστόσο δεν θα εί­ναι ανέμελο για τους συγκυβερνώντες Σαμα­ρά – Βενιζέλο. Τον Σεπτέμβριο το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει και θα εξετάσει την πρόοδό τους.

Η τρόικα ήρθε, είδε πώς πάνε τα πράγματα και άφησε σαφείς καλοκαιρινές οδηγίες στην κυβέρνηση. Το καλοκαίρι ωστόσο δεν θα εί­ναι ανέμελο για τους συγκυβερνώντες Σαμα­ρά – Βενιζέλο. Τον Σεπτέμβριο το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει και θα εξετάσει την πρόοδό τους.
 
Η κυβέρνηση, πάντως, θέλει να δείχνει ικανο­ποιημένη από την επίσκεψη της τρόικας. Ο Σαμαράς λέει ότι επιδιώκει πολιτική διαπραγ­μάτευση, εξηγώντας ότι χωρίς ελαφρύνσεις και αλλαγή πολιτικής το πρόγραμμα θα τινα- χθεί στο αέρα.
 
Ουσιαστικά ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να παίξει το «τελευταίο» του χαρτί εκβιάζοντας τους εταίρους του ότι «εάν δεν με βοηθήσετε θα κάνω εκλογές και θα έλθει να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Έτσι, ελ­πίζει να κλείσει έως τον Οκτώβριο και σε δύο φάσεις το τρέχον μνημόνιο και μετά, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να κάνει εκλογές με δίλημμα το χρέος.
 
 Ο σχεδιασμός του Σαμαρά και των Ευρωπαίων, είναι να φανεί ότι τελείω­σε το πρόγραμμα, πως η τρόικα ολοκλήρωσε την αποστολή της και το ΔΝΤ βγήκε εκτός παιχνιδιού, και μετά να δοθεί γενναία λύση στο χρέος, σταδιακά όμως και με προαπαιτούμενα. Έχουν δηλαδή σχεδιάσει ένα νέο μνημόνιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετε­κλογικά και θα συνδέεται με την ελάφρυνση του χρέους.
 
Ο πρωθυπουργός, προφανώς, έχει κάθε δι­καίωμα να σχεδιάζει και να ελπίζει. Ωστό­σο, για την υλοποίηση των σχεδιασμών του υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί από τους δανειστές και την τρό­ικα.
 
Δηλαδή δεν είναι ο Σαμαράς αυτός που μπορεί να πιέσει την τρόικα, αλλά το αντίθε­το. Με απλά λόγια για να έχει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος τη συμπαράσταση των δανειστών, θα πρέπει να εμφανίζονται ικανοί και αποτε­λεσματικοί στην προώθηση των εκκρεμοτή­των. Δηλαδή του ξεπουλήματος (ΔΕΗ, νερά, ΟΣΕ, παραλίες κ.λπ…).
 
Αν χάσουν αυτήν τους την αποτελεσματικότητα, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος γνω­ρίζουν ότι δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέ­ρουν στους δανειστές. Με απλά λόγια, τους είναι άχρηστοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 03:24