search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 00:52
MENU CLOSE

Guardian: Απάτη οι δίαιτες αποτοξίνωσης!

07.12.2014 10:14
Guardian: Απάτη οι δίαιτες αποτοξίνωσης! - Media

Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι ο μόνος τρόπος να είσαι υγιής, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Guardian, «γκρεμίζοντας τα όνειρα» εκείνων που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε δίαιτες αποτοξίνωσης.

Η ιδέα της αποτοξίνωσης βασίζεται στο να «καθαρίσεις» το σώμα σου με τεχνικές που υποστηρίζουν πως πρέπει να μη τρως στερεά τροφή για ένα διάστημα και να την αντικαταστήσεις με χυμούς λαχανικών.

Σύμφωνα με  τον Guardian «η ιδέα ότι μπορεί κάποιος να αδειάσει το σύστημά του από τις ακαθαρσίες και να αφήσει τα όργανά του καθαρά σαν μικρού παιδιού είναι μια απάτη».

«Είναι ένας ψευδο-ιατρικός μύθος που δημιουργήθηκε για να πουλήσουν προϊόντα» αναφέρει κατηγορηματικά η εφημερίδα

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Exeter, Edzard Ernst εξηγεί:

«Ας είμαστε σαφείς. Υπάρχουν δύο είδη αποτοξίνωσης, το ένα είναι σοβαρό το άλλο όχι». Το σοβαρό είδος αποτοξίνωσης είναι τα κέντρα αποτοξίνωσης ή τα νοσοκομεία τα οποία βοηθούν τους ασθενείς που είναι τοξοκομανείς να θεραπευτούν.

«Το μη σοβαρό είδος έχει κλαπεί από τους επιχειρηματίες και τους τσαρλατάνους για να πουλάνε άχρηστα πράγματα τα οποία υποτίθεται καθαρίζουν το σώμα μας από κάθε τοξίνη που υποτίθεται ότι έχει συσσωρευτεί».

Ο καθηγητής προσθέτει ότι "το detox είναι πριν από όλα μπίζνες και προώθηση προϊόντων. Υπάρχουν ακόμη και τσιρότα ποδιών τα οποία υποτίθεται ότι αφαιρούν τοξίνες το βράδυ που κοιμόμαστε. Το εν λόγω αυτοκόλλητα το πρωί που ξυπνάμε έχει γίνει χρώματος καφέ το οποίο υποτίθεται ότι αποδεικνύει ότι "αφαίρεσε" τις τοξίνες. Πρόκειται για μια μεγάλη απάτη, όπως απέδειξε το 2012 και το περιοδικό  Sciences et Avenir. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το σώμα μαςέχει τα δικά του μέσα, όπως τα νεφρά, το συκώτι, τους πνεύμονες, για να διώχνει τις τοξίνες. «Δεν υφίσταται τρόπος να γίνεται με εξωτερικό τρόπο αυτή η αποτοξίνωση, και σίγουρα δεν γίνεται με χυμούς» καταλήγει το άρθρο του Guardian.


 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 00:52