search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:43
MENU CLOSE

Απάτη με το… λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων – Τι να προσέξετε

16.12.2014 06:29
Απάτη με το... λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων - Τι να προσέξετε - Media

Χρησιμοποιώντας το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων άγνωστοι μέσω SMS και emails ζητούν από φορολογούμενους να αποκαλύψουν στοιχεία για την ταυτότητά τους και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, υποσχόμενοι δήθεν επιστροφή φόρου.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι που δέχονται ύποπτα μηνύματα, υποτίθεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), για την επιστροφή φόρων που δικαιούνται.

Κι αυτό γιατί άγνωστοι χρησιμοποιώντας το λογότυπο της ΓΓΠΣ στέλνουν παραπλανητικά SMS και emails σε φορολογούμενους για δήθεν επιστροφές φόρου ζητώντας να αποκαλύψουν στοιχεία για την ταυτότητά τους και τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Στόχος των επιτηδείων είναι υποκλέψουν τα προσωπικά δεδομένα των φορολογούμενων, ώστε στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για να αποσπάσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
 
Οι «χάκερς» επιχείρησαν στην αρχή, χωρίς επιτυχία, να «σπάσουν» τα συστήματα ασφαλείας της ΓΓΠΣ, προκειμένου να υποκλέψουν κωδικούς και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, που κατέχει η συγκεκριμένη υπηρεσία μετά τη συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την προσυμπλήρωση των τόκων των καταθέσεων απευθείας στις φορολογικές δηλώσεις.
 
Στη συνέχεια οι δράστες χρησιμοποιώντας το λογότυπο της ΓΓΠΣ, στράφηκαν σε ανυποψίαστους φορολογούμενους, στους οποίους άρχισαν να στέλνουν SMS και emails για δήθεν επιστροφές φόρου, που δικαιούνται από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Για να λάβουν όμως την υποτιθέμενη επιστροφή φόρου, τους ζητούσαν να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία για την ταυτότητά τους και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
 
Τι να προσέξετε:
 
Το θέμα ανέδειξε με ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών τα οποία κατά τ' άλλα παρουσιάζονται «εξαιρετικά αληθοφανή».
 
Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
 
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται:
 
-Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην απαντούν και να μην στέλνουν προσωπικά τους δεδομένα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.
 
-Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
 
-Τα μηνύματα ενημερώνουν τους παραλήπτες, ότι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν να καταχωρήσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.
 
Οι παραλήπτες των μηνυμάτων δεν πρέπει να απαντούν, να καταχωρούν και να στέλνουν προσωπικά δεδομένα.
 
-Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

πηγή: euro2day

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:41