search
ΠΕΜΠΤΗ 12.03.2026 04:18
MENU CLOSE

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία – Συγκλονιστικές εικόνες από την ομηρεία στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ (Photos)

12.01.2015 09:44
Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία - Συγκλονιστικές εικόνες από την ομηρεία στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ (Photos) - Media

Η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 5.000 αστυνομικούς για την προστασία των 700 εβραϊκών σχολείων στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Από την Τρίτη κινητοποιούνται 10.000 στρατιωτικοί για την ασφάλεια «ευαίσθητων σημείων της επικράτειας». 

Η Γαλλία θα κινητοποιήσει από αύριο, Τρίτη, το βράδυ 10.000 στρατιωτικούς για την ασφάλεια «ευαίσθητων σημείων της επικράτειας» μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
 
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στην ασφάλεια ευαίσθητων σημείων της επικράτειας», δήλωσε ο Λε Ντριάν έπειτα από μια συνεδρίαση για την εσωτερική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, επικαλούμενος «το εύρος των απειλών» που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα.
 
Ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για μια «αληθινή εσωτερική επιχείρηση» και υπογράμμισε πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοιας έκτασης κινητοποίηση των δυνάμεών μας στην επικράτειά μας».
 
«Αποφασίσαμε, μαζί με τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων (σ.σ.: ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ ήταν δίπλα του στη διάρκεια των δηλώσεων αυτών) να κινητοποιήσουμε 10.000 άνδρες που θα προστατεύουν ευαίσθητα σημεία στο σύνολο της επικράτειας από αύριο (Τρίτη) το βράδυ», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, «η κινητοποίηση άρχισε σήμερα το πρωί και θα συνεχισθεί». Ερωτηθείς σχετικά με τη φύση των ευαίσθητων σημείων, ο υπουργός Άμυνας έκρινε «προτιμότερο να μην τα κατονομάσουμε».
 
Η Γαλλία ενισχύει ήδη από σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, αρχίζοντας από τα εβραϊκά σχολεία και τόπους λατρείας, την επομένη μιας ιστορικής ημέρας κατά την οποία σχεδόν 4 εκατ. Γάλλοι διαδήλωσαν εναντίον της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 5.000 αστυνομικούς για την προστασία των 700 εβραϊκών σχολείων στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, μετά την επίθεση της Παρασκευής που είχε στόχο εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι.
 
Απευθυνόμενος στους γονείς μαθητών ενός εβραϊκού σχολείου στο νότιο Παρίσι – κοντά στην περιοχή όπου την Πέμπτη ένοπλος ισλαμιστής σκότωσε μία δημοτική αστυνομικό – ο υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο των ενισχύσεων των μέτρων ασφαλείας στη γαλλική πρωτεύουσα θα αναπτυχθούν και στρατιώτες.
 
Η ανακοίνωσή του γίνεται μία ημέρα μετά τη διαβεβαίωση που παρείχε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προς τους ηγέτες της γαλλοεβραϊκής κοινότητας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα εβραϊκά ιδρύματα στη χώρα και αν χρειαστεί θα αναπτύξει και στρατό.

Ήδη, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο στο Παρίσι μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, αλλά οι 5.000 επιπλέον θα είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των 600.000 μελών της εβραϊκής κοινότητας της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί πολυάριθμες επιθέσεις από ισλαμιστές τρομοκράτες.
 
Ο τρόμος μέσα στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ
 
Συγκλονιστικά είναι τα φωτογραφικά καρέ που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από το εβραϊκό σούπερ μάρκετ κατά την διάρκεια της ομηρείας.


 
Πελάτες και υπάλληλοι κρυμμένοι ακόμα και μέσα στα ψυγεία του καταστήματος προσπαθούν να γλιτώσουν από τον οπλισμένο Αμεντί Κουλιμπαλί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας υπάλληλος του μαγαζιού, ο μουσουλμάνος με καταγωγή από το Μάλι Λασάνα Μπατίλι, με ενστικτώδεις κινήσεις κατάφερε και έσωσε τη ζωή πολλών πελατών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σούπερ μάρκετ, κρύβοντας τους μέσα σε ένα ψυγείο.


 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Λασάνα Μπατίλι, τον μουσουλμάνο υπάλληλο του σούπερ μάρκετ του Παρισιού που έσωσε τη ζωή πολλών εβραίων πελατών του καταστήματος κρύβοντάς τους σε ψυγείο του υπογείου.


 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 12.03.2026 03:50