search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:34
MENU CLOSE

Financial Times κατά Βαρουφάκη: «Βαρίδι» για την ελληνική κυβέρνηση ο Υπ.Οικ.

27.04.2015 04:58
Ο Βαρουφάκης «απέθανε»! Ζήτω ο Βαρουφάκης! - Media

Επικαλούμενοι δηλώσεις αξιωματούχων, οι Financial Times, μιλούν για ανάγκη παραγκωνισμού του Γιάνη Βαρουφάκη και απευθείας διαπραγμάτευση με Τσίπρα-Δραγασάκη.

Επικαλούμενοι δηλώσεις αξιωματούχων, οι Financial Times, μιλούν για ανάγκη παραγκωνισμού του Γιάνη Βαρουφάκη και απευθείας διαπραγμάτευση με Τσίπρα-Δραγασάκη.

Οι Financial Times, με άρθρο τους επικαλούνται τόσο Ευρωπαίους όσο και Έλληνες αξιωματούχους, για αποδώσουν στον υπουργό Οικονομικών «μαξιμαλισμό» στη διαπραγμάτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ένας, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για τα πάντα», καλώντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τους Τσίπρα-Δραγασάκη, να τον παραγκωνίσουν και να πάρουν εκείνοι την διαπραγμάτευση στα χέρια τους.

Ολόκληρο το κείμενο των Financial Times:

«Το επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας, άφησε τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ακόμα πιο απομονωμένο τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να τον αγνοήσουν (σ.σ. και να διαπραγματευτούν με άλλα στελέχη της κυβέρνησης) σε μια προσπάθεια να γίνει ένα άλμα προς την κατεύθυνση της σωτηρίας.

Η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας ωθεί την αρχές της Ευρωζώνης, να απευθυνθούν πέρα από τον Βαρουφάκη στον Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό, όπως έκανε τον Φεβρουάριο ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, πετυχαίνοντας μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος σωτηρίας.

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα από την Ρίγα, σε μια προσπάθεια να «ρίξει γέφυρες» μετά από το επεισοδιακό Eurogroup της Παρασκευής, όπου ο κ. Βαρουφάκης δέχτηκε τα πυρά των Ευρωπαίων συναδέλφων του.

Ένα σημάδι που δείχνει ότι η μαχητική προσέγγιση του κ. Βαρουφάκη, προκαλεί ανησυχία και στην Ελλάδα επίσης, είναι και πως υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Αθήνας σημειώνει πως το πιθανότερο είναι (σ.σ. ο Γιάνης Βαρουφάκης) να παραγκωνιστεί με τον κ. Τσίπρα και τον Γιάννη Δραγασάκη να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Εν μέσω της πικρίας, οι διαφορές πάνω στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να συμφωνηθεί με την Αθήνα δεν συζητήθηκαν παρά ελάχιστα στο Eurogroup, βάζοντας στην άκρη για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα τη συμφωνία που θα δώσει πρόσβαση στην Ελλάδα στις επόμενες δόσεις του προγράμματός σωτηρίας της. «Όλοι οι υπουργοί του είπαν (του κ. Βαρουφάκη): αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Λούις ντε Γκίντος, Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης, προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική από τους συναδέλφους του της Ευρωζώνης, παραλληλίζοντας την δική του κατάσταση με την πίεση που δεχόταν ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ, όταν προσπαθούσε να «περάσει» το New Deal. «Ομοφωνούν στο μίσος τους για μένα και χαιρετίζω αυτό τους το μίσος», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Έλληνας υπουργός.

Ευρωπαίοι αλλά και Έλληνες αξιωματούχοι, πιστεύουν ότι το χάσμα ανάμεσα στον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα μεγαλώνει και πως μια συντονισμένη προσφυγή στον πρωθυπουργό μπορεί ακόμα να φέρει μια συμφωνία στα τέλη του Μάη, χρόνο κατά τον οποίο πολλοί πιστεύουν πως η συμφωνία πρέπει να έχει επιτευχθεί αν η Αθήνα θέλει οποιαδήποτε εκταμίευση βοήθειας, πριν το υπάρχον πρόγραμμα λήξει στα τέλη του Ιούνη.

Παρά τις πολύ μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και δανειστών, επί της ουσίας η σημερινή αντιπαράθεση που έχει καταλήξει σε τέλμα με τον κ. Βαρουφάκη είναι, ως επί το πλείστον, σε διαδικαστικά θέματα, λένε οι αξιωματούχοι.

Λόγω της επιθυμίας της νέας κυβέρνησης να μην περάσει από ελέγχους από τους ελεγκτές του προγράμματος, που ήταν γνωστοί ως «τρόικα», ο κ. Βαρουφάκης έχει αρνηθεί να συναντηθεί με μεσαία στελέχη-διαπραγματευτές στην Αθήνα και επιμένει πως πρέπει να επιτευχθεί πολική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκρούουν αυτή την τακτική και επιμένουν πως πρέπει να κλείσει μια συμφωνία μεταρρυθμίσεων, με τους ελεγκτές στην Αθήνα, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για εκταμίευση βοήθειας μέσα στο Eurogroup.

«Υπάρχει εδώ ένα στοιχείο αντιληπτής ασυμφωνίας» λέει ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση. «Ο Βαρουφάκης δεν μπορεί να καταλάβει ότι σε πολιτικό επίπεδο, ένας, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τα πάντα. Άλλοι άνθρωποι το κάνουν αυτό.» Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης είπαν πως ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει «βαρίδι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Όμως δεν είναι πιθανό να αποπεμφθεί άμεσα από τον κ. Τσίπρα, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι: «Ο χρόνος να υποσκελιστεί ο υπουργός Οικονομικών, θα είναι όταν θα έχουμε φτάσει στην ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές και πριν τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης.» Η κυβέρνηση αυτή την ώρα προσπαθεί να βρει 1 δις ευρώ για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς αυτήν την εβδομάδα και θα χρειαστεί κι άλλο χρήμα για να πληρώσει την δόση των 880 εκ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα μέσα Μάη αλλιώς αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.

Ο Δημήτρης Μάρδας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατάφερε να βρει 450 εκατομμύρια από τα ταμειακά διαθέσιμα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να πληρώσει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων για το δεύτερο μισό του Απρίλη, ενώ έχει παγώσει τις πληρωμές σε προμηθευτές του Δημοσίου και επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγείς.

Μέχρι στιγμής, οι δήμαρχοι της χώρας έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν με το διάταγμα που εγκρίθηκε από τη Βουλή την Παρασκευή και τους αναγκάζει να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Κεντρική Τράπεζα, στη βάση πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει αυτά τα χρήματα θα χαθούν δια παντός.

«Τα καταφέραμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, χάρις στις βελτιωμένες εισροές εσόδων και της καθυστέρησης πληρωμών» είπε ο κ. Δραγασάκης. «Όμως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί-θα πυροδοτήσει ύφεση, και η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλη ύφεση, άλλη ανεργία και ακόμα περισσότερη λιτότητα.»

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:32