search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 02:12
MENU CLOSE

Το «μπαλάκι» στους δανειστές πετούν τα κυβερνητικά στελέχη – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο Eurogroup του Σαββάτου

26.06.2015 11:23
Το «μπαλάκι» στους δανειστές πετούν τα κυβερνητικά στελέχη - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο Eurogroup του Σαββάτου - Media

Οι βουλευτές και οι Υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούν παράλογες τις απαιτήσεις των εταίρων και φαίνονται αποφασισμένοι να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς.

 

Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετές υποχωρήσεις, είναι το στίγμα που δίνουν με δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη. Οι βουλευτές και οι Υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούν παράλογες τις απαιτήσεις των εταίρων και φαίνονται αποφασισμένοι να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς.

Πάνος Καμμένος: Οι Έλληνες δεν γονατίζουμε

«Καταθέσαμε την τελική μας πρόταση στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής», επεσήμανε σε δημοσίευσή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Τώρα πια η Ευρώπη είναι προ των ευθυνών της, οι Έλληνες δεν γονατίζουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Λίγο αργότερα δήλωσε «Αν παίξουν με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων τους τελευταίους 23 αιώνες, χάσανε. Τα game over αλλού, λοιπόν»

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μια λύση που θεωρεί μη βιώσιμη

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να ικανοποιήσει τις «περίεργες απαιτήσεις» των πιστωτών, και ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει εντός της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μια λύση που θεωρεί μη βιώσιμη, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός στο εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας RTE.

Σκουρλέτης: Αυτό που ζητούν οι δανειστές ισοδυναμεί με την αυτοκτονία του λαού

«Αυτό που ζητούν οι δανειστές ισοδυναμεί με την αυτοκτονία του λαού», είπε μιλώντας το πρωί ο Υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης. 

«Aν τεθούν διλήμματα έξω από τα όρια της δημοκρατικής εντολής που έχουμε πάρει θα προσφύγουμε και πάλι στο λαό» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι «οι πιθανότητες μίας συμφωνίας είναι μικρές, σύμφωνα με το σημερινό σκηνικό»,  και εξαπέλυσε επίθεση για ακόμη μια φορά στους δανειστές υποστηρίζοντας ότι «λειτουργούν με μία λογική προληπτικών αντιποίνων» κάνοντας λόγο για «σκόπιμη πολιτική προσέγγιση από την πλειοψηφία των πιστωτών.

«Κάθε φορά που πάει να βρεθεί μία λύση, έρχονται και σου λένε φέρε και μερικούς συνταξιούχους ακόμη να τους εκτελέσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σταθάκης: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup του Σαββάτου

«Δεν είχαμε καμία ευγενική αφέλεια, ξέραμε προτού αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα έχει κυρίαρχη ιδεολογία και σκληρούς κανόνες», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο “για το κατά πόσο η Αθήνα είχε υπολογίσει σωστά την αγριότητα των διαθέσεων της άλλης πλευράς”.

Κωδικοποιώντας τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών, ο κ. Σταθάκης είπε:

«Εμείς επιδιώκουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών κατά ¾ με αύξηση του μεριδίου του μεγάλου πλούτου και των επιχειρηματικών κερδών στα βάρη και κατά ¼ με περικοπές. Οι θεσμοί θέλουν την αντίστροφη αναλογία».

Ο υπουργός Οικονομίας καταλόγισε «εμφανή παλινδρόμηση» στην πλευρά των δανειστών οι οποίοι, όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων αχρήστευσαν και ακύρωσαν τις επεξεργασίες που προηγήθηκαν.

Εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup του Σαββάτου. Όσο για το ποιος θα πρέπει να κάνει «βήματα πίσω», προκειμένου να βρεθεί λύση, ο κ. Σταθάκης είπε πως, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι δανειστές έχουν αυτό το περιθώριο.

Βούτσης: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο «Πρωινό ΑΝΤ1».

«Το αποτέλεσμα εξαρτάται εν πολλοίς από τον τρόπο με τον οποίο οι εταίροι μας θα αντιμετωπίσουν το ελληνικό ζήτημα», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «αν επιμείνουν σε μια καθαρά λογιστική προσέγγιση του θέματος τότε προφανώς θα κυριαρχήσει η απαισιοδοξία, αντίθετα αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιληφθούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μέρος της συνολικής εικόνας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος και η ενότητα είναι προαπαιτούμενο, τότε θα επικρατήσει αισιοδοξία για τη τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι οι διαβεβαιώσεις που ακούγονται από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, ότι ένα πιθανό Grexit δεν θα δημιουργούσε προβλήματα τόσο στις οικονομίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και στα τραπεζικά ιδρύματα, δεν ισχύουν και είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη, σε περίπτωση μιας αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας» -την οποία χαρακτήρισε απευκταία- «θα βρεθούν σε αχαρτογράφητα νερά» τόνισε.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι αν δεν πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα δεν θα σημαίνει χρεοκοπία της χώρας μας, αλλά απλά θα καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

Αφησε ανοικτά το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψήφίσματος εάν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι σε περίπτωση συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναποφασίσει και θα οδηγηθεί ενωμένος με κοινή άποψη στην τελική του απόφαση.

Στρατούλης: Προκλητική και θρασύτατη η πρόταση των δανειστών

Τρεις προϋποθέσεις έθεσε ο Δημήτρης Στρατούλης για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μιλώντας στη Βουλή. Χαρακτήρισε ως «προκλητική και θρασύτατη την πρόταση των δανειστών», δηλώνοντας ότι «ο μόνος ρεαλισμός για την κυβέρνηση είναι η απόρριψη των προτάσεων αυτών».

Σε τοποθέτηση του κατά την διάρκεια της συζήτησης του μίνι-ασφαλιστικού που έχει καταθέσει τόνισε ότι «συνεχίζουμε να διεκδικούμε λύση και διέξοδο για τη χώρα», περιγράφοντας τρεις προϋποθέσεις:

-Να τερματίζει τη λιτότητα, γιατί αλλιώς δεν έχει μέλλον ο λαός και η πατρίδα,

-Να περιλαμβάνει ισχυρή ένεση ρευστότητας και βεβαίως ένεση τέτοιας ρευστότητας που θα χρηματοδοτεί και τη ρευστότητα στην οικονομία και τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

-Να περιλαμβάνει βαθιά απομείωση του δημοσίου χρέους για να μπορέσει να πάρει ανάσες και να επανεκκινήσει η οικονομία.

«Αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνηση και σε αυτή την κατεύθυνση θα δοθούν μάχες τις επόμενες ημέρες», είπε ο Δημήτρης Στρατούλης, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να μην τάσσονται με τις άλλες δυνάμεις παίζοντας τον ρόλο της 5ης φάλαγγας».

Τζάκρη: Ακόμη κι αν περάσει η συμφωνία, να γίνουν εκλογές

Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών ακόμα και αν περάσει η ελληνική πρόταση από το Κοινοβούλιο, τάσσεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Ακόμη κι αν περάσει η συμφωνία δεν οδηγεί πουθενά, πρέπει να γίνουν εκλογές» δήλωσε η  Θεοδώρα Τζάκρη, σε πρωινή εκπομπή του Mega, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και τα προτεινόμενα μέτρα.

Παράλληλα, η κ. Τζάκρη τόνισε πως «οι δανειστές θέλουν να μας κρατήσουν για να συνεχίσουν να μας δανείζουν και να μας εκμεταλλεύονται».

Πετράκος: Η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα

Τη δική του απάντηση στο «game is over» του Ντόναλντ Τουσκ προς τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μιλώντας στη Βουλή.

«Η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα. Αυτή η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογικούς προγόνους, μεγάλους αγωνιστές, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι Ψωροκώσταινα. Ένας από αυτούς ήταν ο Δημήτρης Μπάτσης, ο οποίος δολοφονήθηκε από το παρακράτος τη μετεμφυλιακή περίοδο. Αυτή η χώρα έχει δυνατότητες. Μπορεί να ζήσει και να επιβιώσει», σημείωσε ο Θανάσης Πετράκος μιλώντας κατά την διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. 

Επιπλέον, από την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για μια Ελλάδα που μπορεί να «επιβιώσει» και να «μεγαλουργήσει» μόνη της, φαίνεται ότι στα ενδοτερα της ΚΟ του κυβερνόντος κόμματος υπάρχει μια μεγάλη ομάδα βουλευτών που επιθυμούν την σύγκρουση και την ρήξη με τους δανειστές.

«Δεν είμαστε οπαδοί του Βασίλη, κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης. Κουβαλάμε αποσκευές αυτών που αγωνίζονται και δεν διστάζουν να προχωρήσουν μόνοι τους σε έναν σκληρό κόσμο. Αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε και η Ελλάδα να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Πετράκος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02